ÖZEL HABER
Alanya'nın Mahmutlar Mahallesi'nde bulunan L Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu'nda, yeni yasal düzenleme heyecanı hakim. 11. Yargı Paketi çerçevesinde yapılan incelemeler sonucunda, şartları taşıyan hükümlülerin tahliye düğmesine basıldı. Cezaevi idaresinden alınan bilgilere göre, Mahmutlar'da şu ana kadar kapalı kısımdan 200, açık cezaevinden ise 100 olmak üzere toplamda 300 kişi özgürlüğüne kavuşmak için işlemlerini tamamlıyor.
3 YIL ERKEN TAHLİYE FIRSATI
Yeni düzenleme, özellikle 31 Temmuz 2023 tarihi ve öncesinde suç işleyen hükümlüler için kritik bir avantaj sağlıyor. İnfazda eşitlik ilkesini güçlendirmek ve yargılama süreçlerindeki gecikmelerin hükümlü aleyhine sonuçlanmasını engellemek amacıyla yapılan değişiklik, mahkumlara kapıları erken araladı. Buna göre, kapsama giren hükümlüler 3 yıl daha erken açık cezaevine ayrılabilecek ve yine 3 yıl daha erken denetimli serbestlik hakkından yararlanabilecek.
KAPSAM DIŞI KALAN KRİTİK SUÇLAR
Cezaevlerinde tahliye sevinci yaşanırken, yasa koyucu kamu vicdanını yaralayabilecek bazı suçları düzenlemenin dışında tuttu. Terör ve örgütlü suçlar ile cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlar affın kapsamı dışında kaldı. Ayrıca deprem nedeniyle yıkılan binalarda sorumluluğu bulunanlar, eşe, kardeşe, alt-üst soya veya kendini savunamayacak durumdaki kişilere karşı kasten öldürme suçunu işleyenler de bu düzenlemeden faydalanamayacak. Alanya'daki ceza infaz kurumlarında hazırlıkların tamamlandığı ve tahliyelerin peyderpey sürdüğü bildirildi.




