"

BİZ

yeryüzündeki şeyleri bir zinet yaptık ki, insanları imtihan edelim. Hangisi daha güzel bir amel yapacak." Kur'an-ı Kerim/Kehf suresi/7. ayet.../...

Kur'an hazırlık kitabıdır: Allah'ın (CC) kitabı Kur'an-ı Kerim, hem sınavın başarılı geçmesinde ve hem de ahiret yolunda azık toplamak için biz insanoğluna bu dünyada yol gösteren hazırlık kitabıdır. Kur'an'ın özelliklerini ve insanoğluna katkılarını burada sayacak olsak haftalar ve aylar yetmez. Bu nedenle kısaca temel özellikleri hakkında bilgi vermeye çalışacağım.

Kur'an Allah'tan (CC) insanlara gönderilmiş bir hayat rehberidir. "İndirilişi bu kitabın Allah'tan (Zümer suresi-1.ayet)" diyerek insanlığa açıklama yapmıştır. Ve bu kitabın ne için gönderildiğini de; "O sırf bir öğüttür bütün alemler için (Sad suresi-87. ayet) kelamıyla bize anlatmaktadır. Yüce Rabbin de dediği gibi Kur'an gelip geçici olan bu alemde bizlere yaşam hakkında öğütler veren bir kitaptır. Bir babanın evlatlarına yazdığı nasihat mektubudur. O mektupta yanlış yolların neler olduğu ve bu yollara saparsak başımıza neler geleceği açık açık anlatılmıştır.

Allah (CC) "Emin ol, biz sana kitabı hakkıyla indirdik, onun için Allah'a öyle ibadet ve kulluk et ki, dini ona halis kılarak (Zümer suresi-2.ayet). Yani tertemiz bir sevgi ile sözlerime inanın ve İçinizde zerre kadar kuşku olmasın. Bu kitabı sizlere doğru yolu göstermek için indirdim" diyor. "Ve herhalde onun vermiş olduğu haberin gerçekliğini bir zaman sonra bileceksiniz (Sad suresi-88. ayet) diyerek bizleri uyarıyor.

Bu yüzden Allah'ın (CC) kitabını her Müslümanım diyenin en az bir defa anlayarak okuması zaruridir. Anlayarak okumalı çünkü orada kendisine hitaben yazılan öğüt mektubundan dersler çıkararak sınavı en az hasarla atlatmayı ilke edinmelidir. Kur'an yozlaşmanın önüne geçmek çabası içerisinde ve geleceğe dönük canlı bir kitaptır. Nasıl ki bir ehliyet alabilmek için araç sürmeyi ve trafik kurallarını bilmek gerekiyorsa, insanca yaşamak ve ahiret yolculuğu içinde Allah'ın (CC) kurallarını bilmek gerekir. Aksi taktirde kuralları bilmeden torpille ehliyet alanlar veya ehliyetsiz araç kullanan acemiler gibi duvara toslarız.

Hayatın içindeki kuralları öğrenmek ve duvara çarpmamak için Allah'ın kitabını okumak zorundayız. Kalbi katı olanlar bile bu kitabı okuduklarında inanıyorum ki, kalpleri az da olsa yumuşayacaktır. Belki de basit bir şey olarak gördüğü bir dedikodunun Allah (CC) katında kötü bir insanlık olarak görüldüğünü fark edip bu huyundan vazgeçecektir. Böylece bir insanın haysiyeti ve onuru ile oynamamış olacaktır.

Kur'an doğru yolu gösteren bir öğüttür. Bu öğüdü tutanlar hem bu alemde iyi bir insan olarak itibar görür, hem de diğer alemde. Bu dünyada huzuru bulurlar ahirette kurtuluşa ererler. Kur'an-ın nasihatlerini kulak arkası yapmak yani onu dinlememek sonu hüsranla bitecek olan bir davranıştır. Peygamber efendimiz (SAV) bir hadisinde şöyle söyler: "Kur'an'ı önüne koyan kimseyi Kur'an cennete götürür. Kur'an'ı arkasında bırakanı da Kur'an cehenneme sürükler." (Hafız ed Dimyati-Hadislerle Amellerin Sevabı).