Toplum olarak, her alanda bir akıl tutulması ile karşı karşıya olduğumuzu söylesek haksızlık yapmış olur muyuz? Bana göre hayır. Buna, basiret bağlanması da denebilir. İster akılla, isterse basiretle ilgili olsun, yine de bir saçmalığın...

Toplum olarak, her alanda bir akıl tutulması ile karşı karşıya olduğumuzu söylesek haksızlık yapmış olur muyuz?

Bana göre hayır.

Buna, basiret bağlanması da denebilir.

İster akılla, isterse basiretle ilgili olsun, yine de bir saçmalığın içinde yüzdüğümüzü iddia etmek mümkün!

Toplum her alanda, çok farklı kimliklere sarılarak çok ciddi bir kutuplaşmanın içinde.

İnsanoğlunun kimlikleri saymakla bitmez.

Etnik, dinsel, mezhepsel, mesleksel, ideolojik, siyasi, tuttuğu takım, cinsiyet falan filan, yaz yaz bitmez.

Tüm bu kimliklere dönük fanatizm, çatışmayı körükleyecek boyutlara taşınıyor.

Adamlar, rüşvet almak ya da ihaleye fesat karıştırmakla yargılanırken, siyasi yandaşlar bir araya gelip, adamların suçsuz olduğunu, yargılamanın siyaseten yapıldığını ima eden açıklamalar yapabiliyorlar.

Kulüp yöneticileri, sporcular ve teknik adamlar şikeden dolayı yargılanırken, takımların taraftarları, böyle bir şeyin olup olmadığına bakmadan, yargılananları savunmaya ve bu yargılamayı siyasi arenaya taşıma saçmalığı içine girebiliyorlar.

Kimi görevliler, darbe teşebbüsünde bulunmakla suçlanıyor. Kimi ise, fahişelerin tuzağına düşüp, devlet sırlarını özellikle de askeri bilgileri birilerine vermekle, yani casuslukla suçlanırken bile, bunların yargılanmalarını, ideolojik platforma çekerek, savunma aymazlığı içinde olanlar var.

Aklı başında, toplumsal kurallara ve yasalara saygılı olan bir insan, kuralları ya da yasaları çiğnemekle suçlanan hatta bu yüzden yargılanan insanlara en azından mesafeli davranıp, yargılamanın sonucunu bekleme akılcılığını ve gerçekçiliğini gösterir.

Bir suç varsa, bu suçu da biri işlemişse, bu kim olursa olsun cezasını çekmeli demeyi kimse düşünmediği gibi, yargılananın yandaşları, onu peşinen suçsuz, karşıtları da yargı sonuçlanmadan suçlu ilan edebilmekteler.

PKK terör örgütü, toplumun her alanına yayılmakla meşgul.

Kimi odalarda, derneklerde ve sendikalarda çok ciddi bir yapılanma içinde.

Bu yapılarda, çok farklı etnik kökene sahip insanlar olmasına karşın, bu insanların önemli bir bölümü, bu yapıyı ideolojik olarak ele alıp, terör örgüttü ile bir ilintisinin olduğunu bir türlü kabullenemiyorlar!

Bu aymazlığı, bir sürü cemaatte ve de sendikada görmemiz mümkün!

Bir toplum ya da bir birey için en acı şey, bilmeden ve de istemeden, kendi toplumuna zarar veren bir yapıda şu ya da bu nedenlerden dolayı yer almış olmaktır!