1990'lı yıllarda Alanya'nın Konaklı Mahallesi'nde bulunan Doğanay Otel'in genel müdürlüğünü yapan, uzun yıllar yaşadığı Alanya'da her zaman sevilen ve sayılan bir isim olan, Alanya turizmine ciddi katkılar sunan Metin Yılmaz'dan bir mektup aldık.
Bir süredir Ankara'da yaşayan Metin ağabey, mektubunda MHP'li Alanya Belediye Meclis Üyesi Ali Şahin'i anlatmış. Belde olduğu dönemde Konaklı Belediye Başkanlığı da yapan Ali Şahin'in siyasete veda videosunu izleyen Yılmaz, bir dönem birlikte siyaset yaptığı Şahin'le ilgili çok çarpıcı bir anısına da yer vermiş.
Sizi Metin ağabeyin bu çarpıcı mektubuyla baş başa bırakıyorum:
'ALANYA KONAKLI'NIN ÇINARI'
"Siyasete bir veda videosu beni de ağlattı.
Yerel seçimler yaklaşırken bizim Alanya haberlerini okyanus ötesi Amerika'da dahi olsam her zaman yakinen Yeni Alanya Gazetesi'nden takip ediyorum.
Konaklı ve Alanya aşığı duayen, siyaset adamı, değerli Ali Şahin ağabeyimin siyasete veda videosunu izliyorum.
Konuşmasına çok duygu yüklü başlıyor, daha ikinci kelimesinde sözcükler düğümleniyor boğazında ve gözyaşlarını tutamıyor.
Bu etkileyici konuşmasının her kelimesi Konaklı–Alanya için çarpan kalbini, bölgede yaptığı örnek sınırsız hizmetlerini, siyasete veda konuşmasında anlatırken, geçmişte bizzat şahit olduğum bir olay film şeridi gibi gözümün önünden geçti.
Ali ağabeyimin bu basın toplantısını ben de gözlerim dolu dolu izlerken, Amerika Apple'da Bilgisayar Mühendisi olan, kimliğinde Alanya doğumlu olduğu için 'Alanyalı' yazılı oğlum Işıkcan "Baba hayırdır? Yine gözlerin dolmuş" dedi. Şöyle kafamı kaldırdım ve oğluma "Otur yanıma iki dakika" deyip ona Ali Şahin ile 1994 yılı yerel seçiminde yaşadığımız unutulmaz, gerçek bir olayı anlattım.
1990'LI YILLARIN KONAKLI'SI
1990'lı yıllarda Türk ve Alman ortaklı, o yılların en büyük tur operatörü olan ATT Turizm Şirketi'nin Alanya Konaklı'da kiraladığı Doğanay Otel'in Genel Müdürü idim.
Ali abi, o dönem belde olan Konaklı'nın iç ve dış turizm hareketliliğinde bölgeye daha etkili ve daha faydalı olabilmem için, benim 1994 yerel seçimlerinde kontenjan adayı olarak seçimlere girmemi istedi ve kendimi bir anda seçimin ortasında buldum.
Yoğun seçim çalışmalarına başladık. Hiç unutmam seçimin öncesi son günün akşamıydı. Ertesi gün seçim olacak. Konyalı ve Malatyalı olan (Burada isimlerini açıklamayacağım) iki otel sahibi bana haber göndererek akşam saat 23.00'te görüşmek istediklerini ilettiler.
Ben randevuma sadık kalarak, geç saat olmasına rağmen kabul ettim ve onlarla görüşmeye gittim.
Her iki otelin sahipleri, bana ve oraya beraber gittiğim Konaklı Belediyesi meclis üyesi aday adayı heyete şunları söylediler:
'KAÇAK KAT VE BOŞ ARAZİ'
"Eğer Ali Şahin Bey seçimi kazanmak istiyorsa, otellerimizdeki fazla yapılan kaçak kat konusunu halledeceğini ve ayrıca otel yanındaki Konaklı halkının denize girmesi için kullandığı boş araziyi sadece bizim kullanmamıza müsaade etsin. Ali Bey, bunları yapacağına dair imzalı garanti bir belge verirse, Konya ve Malatya'dan ikametgahlarını bu seçim için getirttiğimiz 500-600 personelin oylarını size vereceğiz ve seçimi kazandıracağız."
ALİ ŞAHİN'İN CEVABI
Siyasete tamamen yabancı ve politikanın nasıl yapıldığını bilmeyen acemi biri olarak, seçimi kazanmak için günümüzdeki gibi her şey mübah düşüncesi ile, Ali ağabeyin Konaklı'daki petrol istasyonuna gece saat 01.00'de büyük bir hızla koştuk. İki otel sahibi ile yaptığımız görüşmeyi ve taleplerini Ali ağabeye heyecanlı heyecanlı anlattık.
Ali Abi bizi dinledi, bize döndü ve haykırırcasına "Beyler beni iyi dinleyin! Yarın seçimi kaybedeceğimi bilsem dahi bu mümkün değil. Benim Konaklı yetiminin ve Konaklı halkının hakkını seçim kazanma uğruna satacağımı zannediyorsanız yanılıyorsunuz. Hadi gidin işinize!" dedi.
VE SEÇİM SONUCU
Evet, ne mi oldu? Biz ertesi gün seçimi kaybettik. 29 yıl önce bize verdiğin hayat dersini, örnek, dürüst duruşunu hiç unutmadım ve unutmayacağım.
Hey gidi ulu çınar, duayen Ali Şahin, siyasette olmasan dahi, bu ülkenin her zaman, özellikle günümüzde senin gibi ahlaklı, hayırsever, çalışkan, milliyetçi, vatanseverlere her zaman ihtiyacı var. Saygılarımla."
Nokta...