İstanbul'da şu an 4.470 itfaiye personeli bulunuyor. Ancak İBB İtfaiye Daire Başkanı Albayrak’a göre sahada aktif görev yapabilenlerin sayısı yalnızca yaklaşık 3.300. Uluslararası standartlara göre, her 1 milyon kişiye en az 1.000 itfaiyeci düşmesi gerekiyor. Bu hesaba göre 20 milyonluk İstanbul’un en az 20.000 personele ihtiyacı var.

KADRODAKİ ARTIŞ YETERLİ DEĞİL

Bakanlık kararıyla kadroya 1.785 yeni kişi alınması planlanıyor. Ancak bu artışın, İstanbul’un afet riskine karşı yeterli olmayacağı vurgulandı. Türkiye Afet Müdahale Planı’na göre, yalnızca yangınla mücadele için İstanbul’un en az 7.800 itfaiyeciye ihtiyacı var. Arama-kurtarma gibi diğer görevlerle birlikte bu sayı 10.000’in üzerine çıkıyor.

“PERSONEL DE DEPREMİ YAŞAYACAK”

Albayrak, afet anında görevli personelin de doğrudan etkileneceğini belirtti. “İstanbul’daki personelimizin çoğu dayanıksız binalarda yaşıyor. Bir deprem anında kendileri ve aileleri de zarar görecek. Bu nedenle büyük bir afette ilk 2-3 gün içerisinde sağlıklı bir müdahale beklenmemeli” dedi.

Albayrak, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremlerini hatırlatarak, "O felakette bunu açıkça yaşadık. Afetlerde personelin de afetzede olabileceğini unutmamak gerekiyor." ifadelerini kullandı.

İSTANBUL İÇİN AFET GERÇEĞİ

Uzmanlar, İstanbul gibi mega kentlerde olası depremlerde ilk müdahale sürecinin altyapı, personel ve ekipman yetersizliği nedeniyle ciddi zorluklar taşıyacağını belirtiyor. Albayrak’ın uyarısı, afet hazırlık planlarının revize edilmesi gerektiği yönünde kamuoyunda yankı uyandırdı.

İstanbul’un karşı karşıya olduğu deprem riski, sadece yapı stokuyla değil, acil müdahale kapasitesiyle de gündeme geliyor. Uzmanlar, bu alandaki yetersizliklerin ivedilikle ele alınması gerektiğini belirtiyor.

Kaynak: Haber Merkezi