Bir önceki 'Alanya'da 3 kişiden biri icralık” başlıklı yazımdan kısa bir özet vererek asıl konuya girmek istiyorum. '2009 yılı sonu itibariyle Alanya İcra Müdürlüklerinde toplam 90 bin dosyanın mevcut olduğu tespit edilmiş....

Bir önceki “Alanya’da 3 kişiden biri icralık” başlıklı yazımdan kısa bir özet vererek asıl konuya girmek istiyorum.
“2009 yılı sonu itibariyle Alanya İcra Müdürlüklerinde toplam 90 bin dosyanın mevcut olduğu tespit edilmiş. Belde ve köyleriyle toplam 250 bin nüfusa sahip Alanya'da, yaklaşık her 3 kişiden birinin icralık olduğu söylenmekte! Ekonomik krizden etkilenen esnaflar, kredilerini ve kart taksitlerini ödeyemeyen vatandaşlar, vergilerini ödeyemeyen iş adamları çareyi psikiyatri uzmanlarında arıyor.
Geçen sene PTT Alanya aylık ortalama, 25 bin tebligat yapmış. Çoğunluğunun icra tebligatları olduğu sanılıyor. Ekonomik kriz nedeniyle cezaevindeki işadamı, otelci ve esnaf sayısı hızla artıyor. Alanya Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan Şubat ayında alınan bilgiye göre, aralarında işadamı, otelci ve esnafların bulunduğu toplam 97 kişi, cezaevine düşmüş durumda.” Yazımı böyle bitirmiştim.
UZMANLARDAN TAVSİYELER
Halen gün geçtikçe etkisini daha da artıran ekonomik kriz nedeniyle Alanya’da bulunan finans uzmanlarının, bankacıların ve esnaf temsilcilerinin kamuoyuna yansıyan, krize yönelik alınması gereken önlem, tespitler ve sonuçta önerileri şu şekilde:
1- Alanya’da turizmden para kazanan esnafın geliri kışın yüzde 70 azalıyor. Küçük esnaf kışın banka kredisiyle ayakta kalabiliyor. Esnafın bir kısmı tefecinin kucağında, mülk sahibi kiracı bulamıyor. Turizm umutsuz, aileler psikiyatrik yardıma muhtaç. Bu tablo her geçen kötüye gitmektedir. Alanya'da bir ekonomik kriz var. Bu kriz her kesime yansıyor. Henüz turizm sezonu başlamadı. Vatandaşın ekmek bile alacak parası yok. Bu durumda olan esnafa, vatandaşa, iş adamına icra göndermenin doğru olup, olmadığı tartışılmalıdır.
ALANYA’DA TİCARET BELDELERE KAYIYOR
2- Esnaf ve işadamları “Boylarını aşacak yatırım yapmamalı. 'Nasıl olsa sezonda öderim' diye borçlanmamalı. "Ticaretle iştigal edenler piyasadaki alacağına güvenerek borçlanmamalı. Esnaf yüksek kiralarla iş yeri kiralamamalı. Geçmişte turizm denince akla sadece Alanya merkez gelirdi. Merkezdeki esnaf, kazançlı sezonlar geçiriyordu ancak o dönem artık kapandı. Alanya’nın her beldesinde turistik çarşılar açıldı. Alanya merkez ticaretteki gücünü kaybetti. Eskiden Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) üyelerinin yüzde 90’ı Alanya merkezde kayıtlı iken, günümüzde üyelerin yüzde 40’ı beldelerde kayıtlı durumdadır. Bu oran ticarette ağırlığın beldelere doğru yöneldiğinin göstergesidir.
ALANYA’YA TURİZM VE TARIM YETMİYOR
3- Ekonomik kriz Alanya’yı da vurmuştur. Önlem alması gereken yetkililer ve güya esnafın temsilcileri olan odalar hiçbir şey yapmamaktalar! Boşalan işyerleri, devren kiralık veya satılık levhaları, göç alan Alanya'da artık geri göçün başladığının kanıtı olarak algılanmaktadır. Bir an önce Alanya'da turizmin 12 aya çıkarılması gerekiyor. Ayrıca artık Alanya’ya sadece turizm ve tarım sektörleri yetmiyor.
4- Alanya'da işsizlik sorunu var. Bu sorun çözülmeli. İnşaat sektörü bitti. Tarımdaki durum iç açıcı değil. Alanya turizm, inşaat ve tarım sektörlerinden ekmek yiyor. Bu sektörler de iş yapamaz durumda. İşsizlik sorununun nasıl çözüleceği konusunda hiçbir proje üretilmiyor. Alanya'da işsizlikle mücadele için yeni iş sahaları yaratılmalıdır. Bu konuda yapılan bir çalışma henüz yoktur. (DEVAM EDECEK)