Toplantıda telaffuz edilen 100 milyar dolarlık yatırım emri, petrol şirketleri tarafından "bölgedeki kaos" gerekçe gösterilerek soğuk duş etkisiyle karşılandı.
Nicolas Maduro’nun ABD güçleri tarafından gözaltına alınmasıyla başlayan Güney Amerika’daki siyasi deprem, yerini enerji savaşlarına bıraktı. ABD Başkanı Donald Trump, Venezuela’nın zengin petrol rezervlerini küresel piyasaya sürerek fiyatları aşağı çekmek amacıyla ülkenin önde gelen petrol şirketlerinin CEO’ları ile kritik bir zirve gerçekleştirdi. Trump’ın masaya koyduğu plan, şirketlerin Venezuela altyapısını ayağa kaldırmak için en az 100 milyar dolar harcamasını öngörüyor. Ancak Beyaz Saray’daki bu iddialı talep, sektörün temkinli duruşuyla çatıştı.
TRUMP’TAN NET MESAJ: MUHATABINIZ ARTIK BİZİZ
Toplantının en çarpıcı anları, Trump’ın şirket yöneticilerine verdiği güvence sırasında yaşandı. Venezuela ile doğrudan bir temas kurulmasını yasaklayan Trump, sürecin tamamen Washington yönetiminin kontrolünde ilerleyeceğini vurguladı. ABD Başkanı, "Muhatabınız doğrudan biziz. Venezuela ile hiçbir işiniz olmayacak, onlarla görüşmenizi istemiyoruz" diyerek bölgedeki yeni güç dengesini ilan etti. Yönetim, bu hamlenin enerji maliyetlerini düşüreceğini savunurken, Maduro dönemi sonrası geçici otoriteyle koordinasyonun sürdüğü ancak mali kontrolün ABD elinde olacağı belirtildi.
DEV ŞİRKETLERDEN ‘GÜVENLİK’ RESTİ
Trump’ın çizdiği pembe tablonun aksine, masadaki enerji devleri durumu "yatırım yapılamaz" olarak nitelendirdi. Özellikle Exxon Mobil İcra Kurulu Başkanı Darren Woods, şirketin Venezuela’daki varlıklarına geçmişte iki kez el konulduğunu hatırlatarak sert bir çıkış yaptı. Woods, "Tarihsel tecrübelerimiz ortada. Üçüncü kez girmek için çok daha köklü değişiklikler şart. Şu an orası yatırım için güvenli bir liman değil" ifadelerini kullandı. Chevron ve İspanyol devi Repsol ise şartların olgunlaşması durumunda üretimi artırabileceklerini belirterek kapıyı aralık bıraktı.
UZMANLAR UYARDI: HAYALCİ BİR RAKAM
Sektör analistleri, Trump’ın 100 milyar dolarlık yatırım hedefini gerçekçilikten uzak buluyor. Enerji danışmanlığı şirketi Goldwyn Global Strategies’in başkanı David Goldwyn, şirketlerin diplomatik bir dille "hayır" dediğini belirterek, fiziksel güvenlik ve hukuki altyapı sağlanmadan milyar dolarlık risklerin alınmayacağını vurguladı. Rystad Energy Baş Ekonomisti Claudio Galimberti de siyasi istikrar tam sağlanmadan büyük taahhütlerin gelmeyeceğinin altını çizdi.
KÜRESEL PİYASALAR VE ALANYA İÇİN KRİTİK BEKLEYİŞ
Dünya enerji piyasalarındaki bu sert rüzgarlar, turizm ve tarım şehri Alanya’da da yakından takip ediliyor. Akaryakıt fiyatlarının doğrudan etkilediği ulaşım ve üretim maliyetleri, Trump’ın bu agresif politikasının sonucuna göre şekillenecek. Venezuela rezervlerinin piyasaya sürülmesi halinde düşmesi beklenen petrol fiyatları küresel ekonomiye nefes aldırabilecekken, bölgede yaşanacak olası bir kaosun enerji maliyetlerini nasıl etkileyeceği ise belirsizliğini koruyor.





