Türk Hava Yolları ile Lufthansa'nın ortak kuruluşu SunExpress, Antalya Havalimanı'ndaki teknik altyapısını genişletmek için yeni bir yatırım planını açıkladı. Şirketin hazırlıklarını sürdürdüğü uçak bakım ve onarım merkezi, aynı anda dokuz uçağın bakım işlemlerinin yürütülebileceği şekilde tasarlanacak. Projenin 2027 yılının ortalarında inşaat aşamasına geçmesi, 2029 sonbaharında ise faaliyete başlaması hedefleniyor.
SunExpress CEO'su Marcus Schnabel, 20 Ekim 2026'da Frankfurt'ta havacılık yayını Aviation Week'e yaptığı açıklamada, yatırımın henüz planlama ve izin aşamasında olduğunu belirtti. Schnabel, şirketin projeyi kendi kaynaklarıyla finanse edeceğini bildirdi. Yatırımın toplam maliyetine ilişkin ise herhangi bir rakam paylaşılmadı.
ANTALYA'DAKİ HANGAR PROJESİ NEDEN BÜYÜTÜLDÜ?
Yeni bakım merkezinin geçmişi, şirketin daha önce hazırladığı ancak hayata geçirmediği bir projeye dayanıyor. Aviation Week'in 21 Ekim 2026 tarihli haberine göre SunExpress, Nisan 2022'de Antalya'da beş uçaklık bir bakım hangarı oluşturma planını yeniden gündemine almıştı.
Ancak 2023 yılında verilen yeni Boeing siparişleri, tesisin kapasitesine ilişkin hesapları değiştirdi. Şirket yetkililerinin Aviation Week'e aktardığı bilgiye göre önceki proje uygulanmadı ve daha büyük bir hangar için hazırlık yapıldı. Böylece başlangıçta beş uçak için düşünülen kapasite dokuz uçağa çıkarıldı. Bu değişiklik, ilk tasarıma göre dört ilave uçaklık bakım alanı anlamına geliyor.
YENİ TESİSTE HANGİ BAKIM İŞLEMLERİ YAPILACAK?
Antalya'da kurulması planlanan merkez, havacılık sektöründe hat bakımı ve üs bakımı olarak adlandırılan iki farklı teknik faaliyet için kullanılacak. Hat bakımı, uçakların günlük operasyonları sırasında gerçekleştirilen kontrolleri ve rutin teknik işlemleri kapsıyor. Üs bakımı ise daha uzun süreli inceleme, parça değişimi ve kapsamlı bakım çalışmalarını içeriyor.
SunExpress halen rutin uçak bakımlarını kendi teknik ekipleriyle gerçekleştiriyor. Daha kapsamlı işlemlerde ise Turkish Technic gibi bakım kuruluşlarından hizmet alıyor. Yeni tesisin devreye girmesiyle şirketin bu işlemlerin daha büyük bir bölümünü Antalya'da gerçekleştirebilmesi amaçlanıyor.
Projede ayrıca uçak motorlarına yönelik küçük ölçekli bakım çalışmalarının yapılabileceği ayrı bir atölye bulunacak. Schnabel'in açıklamasına göre bu bölümde karmaşık motor revizyonları gerçekleştirilmeyecek. Dolayısıyla planlanan atölye, tam kapsamlı bir motor bakım merkezi niteliğinde olmayacak.
SUNEXPRESS BAŞKA HAVAYOLLARINA DA HİZMET VERECEK
Yatırımın öne çıkan yönlerinden biri, bakım kapasitesinin yalnızca SunExpress uçaklarıyla sınırlandırılmayacak olması. Şirket, hangarda uygun kapasite bulunması durumunda diğer havayolu işletmelerine de teknik hizmet sunmayı planlıyor.
Bu yaklaşım, Antalya'daki tesisin yalnızca şirketin operasyonel ihtiyaçlarını karşılayan bir merkez olmasının ötesinde, havacılık sektörüne yönelik ticari bakım hizmetleri sunabilmesine olanak sağlayabilir. Ancak üçüncü taraf müşterilerle yapılmış bir anlaşma veya bu faaliyetlerden beklenen gelir hakkında henüz açıklanmış somut bilgi bulunmuyor.
64 YENİ BOEİNG UÇAĞI YATIRIMIN GEREKÇELERİ ARASINDA
SunExpress'in bakım kapasitesini artırma ihtiyacında büyüyen filosu belirleyici rol oynuyor. Aviation Week'in Fleet Discovery verilerine göre şirketin hizmetteki filosunda 55 Boeing 737-800 ve 28 Boeing 737-8 olmak üzere toplam 83 uçak bulunuyor.
Havayolunun gelecek yıllarda Boeing 737-8 ve 737-10 modellerinden oluşan 64 yeni uçağın teslimatını alması bekleniyor. Bu uçakların filoya katılmasıyla bakım planlaması, teknik personel ihtiyacı ve hangar kapasitesi daha önemli hale gelecek.
Yeni bakım merkezinin 2029 sonbaharında açılmasının hedeflenmesi de filo büyümesiyle teknik altyapı yatırımlarının birlikte planlandığını gösteriyor. Bununla birlikte uçak teslimatlarının takvimi ile tesisin kesin açılış tarihi, ilerleyen süreçte değişebilecek unsurlar arasında bulunuyor.
ANTALYA'DA TEKNİK PERSONEL YETİŞTİRİLMESİ DE GÜNDEMDE
Yatırımın bir diğer boyutu, uçak bakımında görev alacak nitelikli çalışanların yetiştirilmesi. Aviation Week'in aktardığına göre SunExpress, yeni merkezde ihtiyaç duyulacak teknisyenlerin temini için üniversitelerle iş birliği yürütüyor.
Alman havacılık yayını airliners.de'nin 23 Ekim 2026 tarihli haberinde ise şirketin Türkiye'deki üniversitelerle geçen yıldan bu yana çalıştığı ve bu iş birlikleri kapsamında yetişen ilk teknisyenlerin şirkette göreve başladığı bilgisi yer aldı.
SunExpress'in Antalya'da ayrı bir eğitim merkezi oluşturma seçeneğini de değerlendirdiği belirtiliyor. Ancak yeni bakım hangarında kaç kişinin istihdam edileceği, hangi meslek gruplarında personel alınacağı ve olası işe alımların ne zaman başlayacağı henüz açıklanmadı.
ANTALYA HAVALİMANI'NDA İKİNCİ BAKIM YATIRIMI GÜNDEMDE
SunExpress'in planladığı tesis, Antalya Havalimanı'ndaki tek yeni bakım yatırımı olmayabilir. Aviation Week'in haberine göre Turkish Technic de havalimanında yeni bir bakım merkezi oluşturmayı değerlendiriyor.
Schnabel'in verdiği bilgiye göre Turkish Technic'in planladığı tesisin kısa menzilli veya uzun menzilli uçaklardan hangilerine hizmet vereceği henüz kesinleşmedi. İki kuruluş arasında gelecekte bakım faaliyetlerine yönelik iş birliği yapılması da değerlendirilen seçenekler arasında bulunuyor.
Her iki yatırımın hayata geçirilmesi, Antalya Havalimanı'nın yolcu taşımacılığının yanında uçak bakım, onarım ve revizyon faaliyetlerinde de kapasitesini artırabilir. Ancak bu projelerin birbirinden bağımsız yatırım ve izin süreçlerine sahip olduğu dikkate alınmalı.
ALANYA VE BÖLGE EKONOMİSİNE ETKİSİ NE OLABİLİR?
Antalya Havalimanı'ndaki teknik kapasitenin genişlemesi, Alanya'nın da içinde bulunduğu bölgenin havacılık ekosistemi açısından önem taşıyor. Uçak bakım faaliyetleri; teknik personel, mühendislik, yedek parça tedariki ve lojistik gibi farklı uzmanlık alanlarını kapsıyor.
Yeni tesisin faaliyete geçmesi durumunda bu alanlarda ilave hizmet ve istihdam ihtiyacı oluşması mümkün. Bununla birlikte yatırımın Alanya'da doğrudan istihdam sağlayacağına veya ilçedeki uçuş sayısını artıracağına ilişkin açıklanmış bir karar bulunmuyor.
SunExpress'in Antalya'daki bakım yatırımının Gazipaşa-Alanya Havalimanı'ndaki uçuş programını doğrudan değiştirmesi de beklenen bir sonuç olarak açıklanmadı. Projenin mevcut kapsamı, Antalya Havalimanı'nda teknik bakım kapasitesinin artırılmasıyla sınırlı.
İNŞAATIN BAŞLAMASI İÇİN İZİN SÜRECİ BEKLENİYOR
SunExpress yönetiminin açıkladığı takvime göre 2027 yılının ortası inşaatın başlaması, 2029 sonbaharı ise tesisin hizmete alınması için hedeflenen dönemler olarak öne çıkıyor. Şirket yönetimi, koşulların uygun olması halinde takvimin hızlandırılabileceğini de belirtiyor.
Projenin yatırım tutarı, kesin inşaat başlangıç tarihi, toplam istihdam kapasitesi ve tesisin yıllık bakım hacmi hakkında henüz ayrıntılı bir açıklama yapılmadı. Bu nedenle söz konusu tarihler kesinleşmiş açılış takvimi değil, şirketin mevcut planlaması olarak değerlendiriliyor.




