Alanya, yıllardır doğal güzellikleri, tarihi mirası ve turizmdeki marka değeriyle övünür. Şehrin dinamikleri, turizmciler ve yerel yönetimler kış ayları boyunca fuarlarda boy gösterir, “Alanya’nın eşsiz doğası” tanıtılır. Ancak ne yazık ki bütün bu çabalar, tek bir işletmenin umursamazlığıyla gölgelenebiliyor.
Yeşilöz Mahallesi’nde yaklaşık dört ay önce faaliyete başlayan bir otel, iddialara göre kanalizasyon sularını yan parseldeki boş araziye hortumla akıtıyor. Bahçeye kurulan düzenek sayesinde lağım suları çevreye yayılıyor. Sonuç mu? Ağır koku, sivrisinek istilası ve en önemlisi halk sağlığını tehdit eden koşullar.
Bölge sakinleri isyan ediyor. Kimi çocuğunu parka götüremediğini, kimi evinin balkonunda oturamadığını söylüyor. Hatta dört aylık bebeği olan bir aile, sivrisineklerden dolayı bebeklerinin enfeksiyon kaptığını ve sık sık hastaneye gitmek zorunda kaldıklarını anlatıyor. Çocukların bedenleri ısırıklarla yara bere içinde. Bu tabloya bakınca insanın içi sızlıyor.
Asıl düşündürücü olan ise uyarılara rağmen işletmenin bu tutumunu sürdürmesi. Oysa turizm, yalnızca otellerin dolu olması değildir. Turizm, çevrenin korunması, yerel halkın huzuru ve en önemlisi sağlıklı bir yaşam alanının devamlılığıdır. Bir otelin kâr hırsı uğruna çevreyi kirletmesi, hem mahalleliyi hem de Alanya’nın turizm imajını zehirliyor.
Buradan açıkça sormak gerekir:
-Çocuklarımızın sağlığı mı daha önemli, yoksa bir otelin çıkarı mı?
-Alanya’nın yıllarca emek verilerek oluşturulan imajı, böylesine basit bir ihmal yüzünden heba edilmeye değer mi?
Vatandaşlar haklı olarak Alanya Belediyesi’nden, İl Sağlık Müdürlüğü’nden ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan acil müdahale bekliyor. Bu sadece bir çevre kirliliği meselesi değil aynı zamanda halk sağlığını doğrudan ilgilendiren bir durumdur.
Turizm kentinde yaşamak gurur kaynağıdır ama o gururun korunması için sorumluluk da gerekir. Yetkililerin bu çağrılara kulak vermesi, halkın sesine sahip çıkması şarttır. Aksi halde Alanya, doğal güzellikleriyle değil, kötü kokular ve sivrisineklerle anılır hale gelir.