Türkiye’nin ve Alanya’daki vatandaşların da yakından takip ettiği Gazze’deki insanlık dramı sürerken, bölgede kurulması planlanan uluslararası güçle ilgili Azerbaycan’dan çok konuşulacak bir çıkış geldi. Kardeş ülke Azerbaycan’ın Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, çatışmaların devam ettiği ve riskin en üst düzeyde olduğu Gazze’ye asker gönderme planlarının masada olmadığını tüm dünyaya ilan etti.
"MACERAYA GİRMEYİZ, GÖREV BELLİ DEĞİL"
Yerel televizyon kanallarına verdiği demeçte süreci şeffaflıkla anlatan Aliyev, kendilerine bir teklif geldiğini doğruladı ancak bu teklifin içinin boş olduğunu vurguladı. Kurulması planlanan gücün görev tanımının hala belirsiz olduğuna dikkat çeken Azerbaycan lideri, bu "sisli hava" dağılmadan ve ne yapılacağı netleşmeden herhangi bir misyona dahil olmayacaklarının altını çizdi.
"BİRİLERİNİN HATIRI İÇİN CAN VERMEYİZ"
Daha önce Irak, Kosova ve Afganistan gibi zorlu coğrafyalarda barış gücü olarak yer aldıklarını hatırlatan Aliyev, Gazze’deki durumun çok farklı olduğunu belirtti. Azerbaycan askerinin sınır dışındaki çatışmalı operasyonlarda yer almasının öngörülmediğini belirten Aliyev, "Bizim için vatandaşımız kıymetlidir. Sırf birilerinin hatırı için Azerbaycanlıların hayatını ve sağlığını riske atma niyetimiz yok" ifadeleriyle önceliklerinin kendi askerinin can güvenliği olduğunu vurguladı.
ABD’YE 20 SORULUK DİPLOMATİK REST
Aliyev’in açıklamalarındaki en çarpıcı kısım ise ABD ile yaşanan "onay" krizi oldu. ABD’nin Birleşmiş Milletler temsilcisinin "Azerbaycan katılmayı kabul etti" yönündeki açıklamalarını "tamamen asılsız" olarak niteleyen Aliyev, bu durumu diplomatik kanallardan sert bir dille Washington yönetimine bildirdiklerini söyledi. ABD tarafına kafalarındaki soru işaretlerini içeren 20 maddelik bir belge gönderdiklerini açıklayan Aliyev, bu sorulara net yanıtlar gelmeden asker gönderme konusunun gündeme dahi gelmeyeceğini belirtti.





