Yapılan açıklamada “Ateş yakmayın, görenler hemen 112’yi arasın. Doğada çöp bırakmayın, dikkatli olun” denildi. Alanya’da artan hava sıcaklıkları hem insan sağlığını tehdit ediyor hem de orman yangını riskini ciddi oranda artırıyor. Son günlerde 40 dereceye yaklaşan hava sıcaklıklarıyla birlikte hem doğada hem de tarım alanlarında tehlike çanları çalıyor. Yetkililer, özellikle yangın riski yüksek bölgelerde vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı. Alanya Orman İşletme Müdürü Bilal Yüksel ve Alanya İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Rüzgar, Yeni Alanya aracılığıyla vatandaşlara çağrıda bulundu.

‘ATEŞ YAKMAK YASAK, GÖRENLER 112'Yİ ARASIN’

Alanya Orman İşletme Müdürü Bilal Yüksel, sıcak havalarda en küçük bir kıvılcımın bile büyük yangınlara neden olabileceğini belirtti. Yüksel, “Orman İşletme Müdürlüğümüz ve tüm birimlerimiz gerekli önlemleri alıyor. Bugünlerde kesinlikle kimse ateş yakmasın. Bahçe temizliği adı altında da olsa, kesinlikle ateş yakılmamalı. Özellikle arıcılar bakım yaparken ateş yakmamalı. Çünkü bu sıcak havalarda en küçük bir kıvılcım bile büyük felaketlere yol açabilir. Vatandaşlarımız da pikniklerde kesinlikle ateş kullanmamalı. Evet, sıcaklardan bunalan insanlar doğaya çıkmak istiyor ama ateş yakmak hem yasaktır hem de son derece tehlikelidir. Ateş yakan ya da duman çıkan bir yer gören vatandaşlarımız, hemen 112 Acil Çağrı Merkezi’ne ihbarda bulunsun. Ayrıca ormanlık alanlara çöp atılmamalı. Cam şişe, pet şişe gibi atıklar yangınlara neden olabilir. Vatandaşlarımızdan ricamız bu tür çöpleri ya atmadan yanlarına alsınlar ya da çevrede gördüklerini toplasınlar. Hatta şöyle diyebiliriz: Herkes doğada bir cam şişe ya da çöp toplasa, Alanya’yı pırıl pırıl yaparız. Alanya’nın nüfusu 300 bin civarında. Diyelim ki 100 bin kişi doğaya çıktı bu da 100 bin adet çöpün toplanması demek. Bu bile büyük fark yaratır” diye konuştu.

EKİPLER TEYAKKUZDA

Ekiplerin 7/24 teyakkuzda olduğunu belirten Yüksel, “Biz şu anda yangınlara karşı tam teyakkuz halindeyiz. Kulelerden 7/24 gözetim sürüyor. Havadan gözlem çalışmaları da devam ediyor. Normalde saat başı alınan hava verilerini, bu dönemde yarım saatte bir güncelliyoruz. İlk müdahale araçlarımız, yangına hassas bölgelerde sürekli devriye halinde. Ayrıca helikopterimiz hazır bekliyor. Personelimizin tamamı görevinin başında. Hastalık dışındaki tüm izinler iptal edildi. Yani keyfi ya da plansız izinlere kesinlikle izin verilmiyor. Ayrıca elektrik dağıtım kurumu ile sürekli iletişim halindeyiz. Özellikle rüzgarın arttığı saatlerde, riskli bölgelerde elektrik kesintileri uygulanmasını sağlıyoruz. Bu sayede elektrik kaynaklı yangınların da önüne geçmeye çalışıyoruz” dedi.

‘SICAK HAVA HAYVANLARI DA ETKİLİYOR’

Alanya İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Rüzgar da sıcakların özellikle 12 Temmuz’a kadar etkisini artırarak sürdüreceğini belirtti. Rüzgar, “Özellikle ayın 12’sine kadar yüksek sıcaklıklar bekleniyor. Bizim faaliyet alanlarımızın birkaç ayağı var. Bunlardan biri hayvancılık. Zaten Alanya’da hayvancılıkla uğraşan üreticilerimizin büyük bir çoğunluğu yaylalara göç etti. Şu anda hayvanlarımız, yüksek rakımlı yaylalarda ve çayırlarda bulunuyor. Şu an için yaylalarda sıcaklıkla ilgili ciddi bir risk görünmüyor. Ancak aşağı kesimlerde kalan hayvanlarımız için sıcaktan etkilenme riski mevcut. Bu konuda İlçe Tarım Müdürlüğümüz ve veteriner ekiplerimiz düzenli kontroller yapıyor. Hayvanların serin kalabilmesi için bazı işletmelerde duş sistemleri kurulmuş durumda. Aşırı sıcaklarda hayvanların zarar görmemesi adına hem kontroller gerçekleştiriliyor hem de üreticilerimiz sürekli bilgilendiriliyor. Bu sıcaklıklar, hayvanlarda verim kaybına ve strese neden olabilir. Ancak şu anda hayvanların büyük bölümü yaylada olduğu için ciddi bir sorun beklemiyoruz” dedi.

‘ANIZ YAKMAYIN, SULAMAYA DİKKAT EDİN’

Bitkisel üretim alanlarında ise sulama saatlerinin ve yöntemlerinin büyük önem taşıdığını belirten Rüzgar, “Bitkisel üretim açısından ise sıcaklıkların artması; hem örtü altı hem de açık alandaki meyve-sebze üretimini etkileyebilir. Üreticilerimizi bu konuda da yeniden uyardık. Sulama saatlerine dikkat etmeleri gerekiyor. Bitkilerin susuz kalmaması çok önemli. Aşırı sulama da zarar verebilir. Bu nedenle özellikle damla sulama ve basınçlı sulama sistemlerinin bilinçli ve kontrollü şekilde kullanılması gerekiyor. Bir diğer önemli konu da anız yakma meselesi. Üreticilerimizi ve vatandaşlarımızı hem birebir görüşmelerle, hem mesaj yoluyla, hem sosyal medya aracılığıyla hem de sizlerin desteğiyle sürekli uyarıyoruz. Özellikle bahçelerde atıkların yakılması, tarlalarda anız yakılması, seralarda ya da diğer tarımsal yapılarda yapılan kaynak işleri gibi konularda çok dikkatli olunmalı. Bu faaliyetlerin mümkünse yapılmaması, mutlaka yapılacaksa da kontrollü şekilde yürütülmesi gerekiyor. Biz bu konuyu yakından takip ediyor, gerekli bilgilendirmeleri yapıyoruz. Ayrıca vatandaşlarımızın pikniklerde ateş kullanımı konusunda, özellikle ormanlık alanlar ve çevresinde son derece dikkatli olmaları gerekiyor. Zaten anız yakmak yasaktır ve cezai yaptırımları bulunmaktadır. Tüm üreticilerimizi ve vatandaşlarımızı bilinçlendirmeye devam ediyoruz. İnşallah bu sıcak dönemi sorunsuz şekilde atlatırız” ifadelerini kullandı. (Şerife ÇOBAN)

Kaynak: Haber Merkezi