Dim TV’nin mikrofon uzattığı pazar esnafı, artan maliyetlerden, düşen alım gücünden ve kötü giden ekonomiden dert yandı. Üreticiden pazar tezgâhlarına uzanan bu yolculukta hem fiyatlar artıyor hem de kazanç azaldığı için satıcı ve vatandaş mağdur oluyor.

‘GARİBAN ÜRETİCİNİN KİMSESİ YOK’

20 yıldır üreticilik ve pazarcılık yapan Celal Görer, fiyatlardan memnun olmadıklarını belirtti. Görer, "20 yıldır üretici pazarcısıyım. Fiyatlardan memnun değiliz. Girdiler pahalı, mazot pahalı. Ürün pahalı olunca vatandaş isyan ediyor ama kimse maliyetleri sorgulamıyor. Ürün ucuzken ‘Bu kadar ucuz olur mu, yazık’ demiyorlar. Gariban üreticinin hiç kimsesi yok. Şimdi fiyatların yüksek olmasının sebebi şehirdeki sebzelerin bitmesi, yaylalardan geliyor. Ürün az olduğu için para ediyor" ifadelerini kullandı.

'ÇARK DÖNMÜYOR'

Pazar esnafı Erdal Türkcan, çarkın artık dönmediğini ve pazar esnafının yüksek fiyat vermesinin zorunlu olduğunu belirterek, "Pazar esnafının yüksek fiyat vermesi zorunlu çünkü masrafları fazla. Fiyatların üstüne fiyat ekliyorlar. Bu yüzden vatandaşın alım gücü düşüyor. Ve ticaret olmuyor. Çark dönmüyor. Bir ileri beş geriye gidiyor. Bu ekonominin çöküşü demektir. Ülkenin çöküşü demektir. Ekonominin bozuk olmasından dolayı fiyatlar yükseliyor. Haftada bir esnafın ilacına zam yapılıyor. Bu durum ister istemez ürüne yansıyor. Fiyatlar yüksek olduğu için vatandaş sadece bakıp geçiyor. Kirazın tanesi 5 lira. Ülkenin geldiği duruma bak. Dilim dilim karpuzlar var. Önceden tonlarca alırdık. Millet artık günü kurtarmaya başladı. Tane olarak almaya başladık. Vatandaş ne yapsın? Çark dönmediği sürece yok olmaya mahkumuz" diyerek durumu özetledi.

'PAZARCININ KAZANCI YOK'

Pazar esnafı Yakup Çelik ise, "25 senedir bu işi yapıyorum. Pazardaki fiyatlar çok uygun vatandaş da memnun biz de memnunuz. Zaten Alanya haline girsen pazardaki fiyattan daha yüksek. Ama pazarcının ahım şahım bir kazancı yok. 1 ton mal getirir 200-300 kilosunu satamaz elinde kalır, döker. Bazen ekmek parasını alır, herkes ekmeği için burada" dedi.

‘ÜRETİCİLER KAZANAMIYOR’

Üreticin kazanamadığını vurgulayan Selim Oğuz, "Müşteriler fiyatlardan şikayetçi. Ürünler ithal geldiği için fiyatlar pahalı. Bunu müşteriye anlatamıyoruz. Onlarda haklı ama biraz empati yapabilirler, ben de üreticiyim. Üreticin kazandığını hiç görmedim" dedi.

‘ALAN DA YOK SATAN DA’

Karpuz sezonunun kötü geçtiğini, artık yarım ve çeyrek karpuzlar satmaya başladıklarına değinen Akif Demir, "13 yıldır pazar işiyle uğraşıyorum. Görmüş olduğum en kötü karpuz sezonu. Karpuz tarlada 1-2 lira. Alan da yok satan da yok. Çiftçi illallah etmiş durumda. Artık yarım ve çeyrek karpuzlar satmaya başladık. Olan garibana oluyor. Ekonomi sıkıntıda. Ekonomiye daha yararlı yasalar çıkarmaları lazım. Sabahtan beri sattığım karpuz 20-30 civarı alan yok. Üreticinin ve esnafın yüzü gülmüyor" dedi. (Hatice NERGİZ)

Kaynak: Haber Merkezi