SON günlerde şehirde yanıtı en çok merak edilen sorulardan birisi de,

SON

günlerde şehirde yanıtı en çok merak edilen sorulardan birisi de, "Alanya Hamdullah Emin Paşa (AHEP) Üniversitesi'nin akıbeti ne olacak?" oldu.

Yanıtlar muhtelif.

Örneğin, Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, "AHEP'i şehrin kendi öz kaynakları ile de yaşatabiliriz" diyor, buna mukabil, Başkan Yücel'in de içinde olduğu AHEP Mütevelli Heyeti, Alanyalı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da katıldığı bir toplantıda, "AHEP'e talip olan Bahçeşehir Üniversitesi ile işbirliği yapılırsa bundan hem üniversite hem de şehir olarak kârlı çıkılır" görüşünü benimseyip oybirliği ile karar alıyor.

Gerçi Bakan Çavuşoğlu'nun da olduğu bu son toplantıda alınan "Bahçeşehir AHEP'i şahlandırır" yönündeki karar nedense son anda iptal edildi ve ne yazık ki AHEP'teki maddi kriz sarmalında yeniden başa dönüldü.

***

Yeni başlayanlar için öncelikle bir parça AHEP'in evveliyatından söz etmek gerek.

Mezunları arasında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da yer aldığı Özel Hamdullah Emin Paşa (ÖHEP) Koleji'ni 1978’de eğitim öğretime açan Hamdullah Emin Paşa Vakfı, bir eğitim vakfı olarak Alanya’nın ilk üniversitesini de kurma yönündeki girişimlerine 2007 yılında başladı.

İlki 14 Mart 2008’de olmak üzere iki geniş katılımlı toplantı yapıldı ve bu toplantılardan çıkan uzlaşının ışığında bir fizibilite raporu hazırlandı.

Vakıf, dönemin Alanya Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu'nun öncülüğünde ve gerek Bakan Çavuşoğlu gerekse anne tarafından Alanyalı olan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın desteğiyle 26 Ağustos 2009 tarihinde fizibilite raporu, taahhütname ve evraklarla birlikte Yüksek Öğretim Kurulu'na (YÖK) ilk resmi başvurusunu yaptı.

***

2010'da TBMM Eğitim Komisyonu AHEP'in başvurusunu kabul ederek YÖK Genel Kurulu’na gönderdi, YÖK'ün de onayı ile AHEP'in resmi kuruluşu TBMM’de kabul edilerek 3 Mart 2011’de Resmi Gazete'de yayınlandı.

Ve fiziki yapılanma süreci, 18 Kasım 2011'de Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın da katıldığı temel atma töreni, hayırsever Nimet ve Abdurrahman Alaettinoğlu'nun maddi destekleri, Alanyalı Mimar İlker Ümit Karaduman'ın hazırladığı projenin AHEP'e tahsis edilen Cikcilli’deki arazi üzerine uygulanmasıyla sona erdi.

***

Dönemin Alanya Kaymakamı Hulusi Doğan'ın desteği elbette yadsınamaz ancak Doğan'dan sonra görevi devralan bir önceki Alanya Kaymakamı Erhan Özdemir’in yoğun çabalarıyla vakfın mali yapısı güçlendirilerek üniversitenin finans dengesi önümüzdeki yıllar için güvence altına alınmaya çalışıldı.

Son aşamada ise Mütevelli Heyeti tarafından Alanya HEP Üniversitesi Rektörlüğü görevine 6 Kasım 2013 tarihinde Prof. Dr. Erol Sayın atandı.

Başta her şey çok güzeldi.

Alanya'ya bol miktarda öğrenci kazandırıp kış turizmine maddi katkı sağlayacağı için, öte yandan şehrin "turizm kenti" kimliğine "akademik" bir boyut da kazandıracağı için toplumun pek çok kesiminden maddi ve manevi destek gören AHEP Üniversitesi'nde mali açıdan işlerin pek de iyi gitmediği çok sonraları ortaya çıktı.

***

Tıpkı geçtiğimiz son 15 yıl içerisinde gündeme gelen, bazıları hayata geçip batan, bazıları da hayal olan ALMAR gibi, DEMAŞ gibi, Teleferik Projesi gibi çalışmaların fikir babası olan ve "Vakıf Üniversitesi" projesinin de fikir babalığını üstlenen Hasan Sipahioğlu, AHEP'teki mali krize "kendince" el attı, önce Osmanlı'nın önemli Paşalarından biri olan Alanyalı (Mahmutseydili) Hamdullah Emin Paşa'nın vakfettiği arazilerin satışı gündeme geldi, ardından vakıf arazileri üzerine kurulan işadamı Kemal Atlı'ya ait Konaklı Mahallesi sınırlarındaki otellerden yeterli kira geliri elde edilemediği mevzusu kamuoyuna sızdırılarak Atlı'nın da AHEP konusunda elini taşın altına koyması yönünde telkinlerde bulunuldu.

***

Hatta bir ara ekonomik krizin geldiği nokta o kadar korkunç boyutlara ulaştı ki, dönemin Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu, "AHEP'e para bağışı yapmayan işyerlerinin açılışlarına katılmayacağım" diye dört bir yana haber saldı.

***

Yeni dükkan açmış esnaftan daha siftah bile yapmadan toplanmaya çalışılan bağışlarla ayakta tutulmaya çalışılan, "şehre akademik kimlik kazandırsın" diye kurulan AHEP Üniversitesi o dönemde hazırladığı bir projeyle Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı'ndan (BAKA) Alanya'ya tam 1 milyon TL'lik araştırma yatırımı hibesi almaya hak kazandı.

Ancak mali kriz içerisindeki AHEP'in kredibilitesi olmadığı için bankadan 147 bin TL'lik teminat mektubu alamadığı ve hibenin 'İptal' sürecine doğru ilerlediği çok sonraları ortaya çıktı.

Bir süre sonra AHEP'te geminin su aldığı fark edilmişti ve delik büyümeden artık bir şeyler yapılması gerektiği daha sık dillendirilir hale gelmişti.

***

(YARIN: Mali kriz had safhaya ulaşınca akademik kadrodan istifalar nasıl peş peşe geldi, Bahçeşehir Üniversitesi neden yardım eli uzattı?)