18 yıldır faili belirlenemeyen Dede Baltacı cinayetinde yürütülen yeni çalışmalar soruşturmanın seyrini değiştirdi. Adalet Bakanı Akın Gürlek'in açıkladığı bilgilere göre, 2008 yılında Ankara'nın Şereflikoçhisar ilçesinde ölü bulunan Baltacı'nın dosyası yeniden mercek altına alındı. Yıllar sonra yapılan incelemelerde elde edilen teknik ve adli verilerin birlikte değerlendirilmesi sonucunda cinayetin failleri olduğu değerlendirilen 5 şüpheli tespit edildi.

TEKNİK KAYITLAR YENİDEN İNCELENDİ

Soruşturma, Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü bünyesinde kurulan Faili Meçhul Suçları Araştırma Daire Başkanlığının koordinasyonunda, Şereflikoçhisar Cumhuriyet Başsavcılığı ve Şereflikoçhisar İlçe Jandarma Komutanlığının çalışmalarıyla yeniden ele alındı. Dosyada daraltılmış baz çalışması ve HTS kayıtları incelenirken, elde edilen veriler Adli Tıp raporu ve bunlarla uyumlu olduğu belirtilen tanık beyanıyla birlikte değerlendirildi. Böylece yıllar önce sonuçlandırılamayan soruşturmadaki farklı deliller yeniden bir araya getirildi.

HTS ve baz istasyonu incelemeleri, özellikle geçmiş yıllara ait olayların yeniden araştırılmasında önemli teknik araçlar arasında bulunuyor. İletişim ve konum verilerinin tek başına suçun işlendiğini kanıtlaması yerine, diğer maddi deliller, adli raporlar ve tanık anlatımlarıyla birlikte değerlendirilmesi gerekiyor. Eski dosyalarda yeni analiz yöntemlerinin kullanılması, daha önce anlamlandırılamayan kayıtlar arasında bağlantı kurulmasına imkân sağlayabiliyor.

Serik'te aynı gün üç farklı mahallede zirai alan yangını
Serik'te aynı gün üç farklı mahallede zirai alan yangını
İçeriği Görüntüle

4 ŞÜPHELİ TUTUKLANDI

Yeniden yürütülen çalışmaların ardından gerçekleştirilen operasyonda F.K., R.K., A.Ö. ve F.E. tutuklandı. Halihazırda cezaevinde bulunduğu açıklanan M.K. hakkında ise adli kontrol kararı verildi. Böylece 2008'den bu yana faili belirlenemeyen cinayet dosyasında 5 şüpheli hakkında adli süreç başlatılmış oldu. Tutuklama kararı soruşturma aşamasındaki bir koruma tedbiri niteliği taşırken, şüphelilerin cezai sorumluluğuna ilişkin nihai değerlendirme yargılama sürecinde yapılacak.

FAİLİ MEÇHUL DOSYALAR İÇİN YENİ BİRİM KURULDU

Dede Baltacı dosyasındaki gelişme, Adalet Bakanlığının 2026 yılında faili meçhul olaylara yönelik başlattığı daha geniş kapsamlı çalışmanın sürdüğü dönemde geldi. Ceza İşleri Genel Müdürlüğü bünyesinde kurulan Faili Meçhul Suçları Araştırma Daire Başkanlığı, Cumhuriyet başsavcılıklarında bulunan faili meçhul soruşturmalarının sistematik biçimde analiz edilmesi ve ilgili birimler arasındaki koordinasyonun güçlendirilmesi amacıyla faaliyet yürütüyor. Bakanlık, daha önce ülke genelindeki taramalar sonucunda 75 ilde 638 dosya ve 693 maktule ilişkin kapsamlı inceleme sürecinin başlatıldığını açıklamıştı.

Yeni birimin çalışma modelinde dosyaların yalnızca eski ifade ve tutanaklar üzerinden okunması değil, teknik ve kriminal yöntemlerle yeniden değerlendirilmesi öne çıkıyor. Özellikle geçmişte sonuç alınamayan soruşturmalarda mevcut delillerin güncel bilimsel yöntemlerle tekrar analiz edilmesi, iletişim kayıtlarının karşılaştırılması, tanık anlatımları arasındaki bağlantıların incelenmesi ve farklı kolluk birimlerindeki bilgilerin birlikte değerlendirilmesi soruşturmalara yeni yön verebiliyor.

ESKİ DOSYALARDA DELİL ZİNCİRİ ÖNEM TAŞIYOR

Aradan uzun yıllar geçen cinayet soruşturmalarında en önemli başlıklardan biri delillerin korunması ve elde edilen yeni bulguların mevcut dosyayla hukuka uygun şekilde ilişkilendirilmesi oluyor. Teknolojik gelişmeler eski kayıtların daha ayrıntılı incelenmesine olanak sağlasa da savcılık makamlarının teknik verileri diğer delillerle desteklemesi gerekiyor. Şüphelilerin savunmaları, tanık beyanları, adli raporlar ve maddi bulguların bütün halinde değerlendirilmesi, soruşturmanın ilerleyen aşamalarında belirleyici önem taşıyor.

ŞEREFLİKOÇHİSAR DOSYASINDA YARGI SÜRECİ DEVAM EDECEK

Ankara'nın güneyinde yer alan ve İç Anadolu'nun önemli ulaşım güzergâhlarından biri üzerinde bulunan Şereflikoçhisar'da 2008 yılında meydana gelen olayın yeniden gündeme gelmesi, uzun süre sonuçlandırılamayan soruşturmaların teknolojik imkânlarla tekrar incelenmesinin güncel örneklerinden biri oldu. Bundan sonraki aşamada soruşturma makamlarının toplanan deliller üzerindeki değerlendirmeleri ve şüpheliler hakkındaki adli işlemler devam edecek.

Adalet Bakanı Akın Gürlek de gelişmenin ardından yaptığı açıklamada, aradan geçen sürenin faili meçhul dosyaların takibine engel olmayacağını vurguladı. Gürlek, Cumhuriyet başsavcılıkları ile Emniyet ve Jandarma teşkilatlarının koordinasyon içerisinde çalışacağını, teknolojinin ve bilimin sunduğu imkânlardan yararlanılarak geçmişte çözülemeyen olayların aydınlatılması için çalışmaların sürdürüleceğini bildirdi.

Kaynak: Haber Merkezi