Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Antalya'da 5-9 Ekim 2026 tarihlerinde düzenlenecek 77. Uluslararası Uzay Kongresi öncesinde Türkiye'nin uzay çalışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kacır, kongreyle birlikte Antalya'nın beş gün boyunca küresel uzay gündeminin önemli merkezlerinden biri olacağını söyledi.
111 ÜLKEDEN 12 BİNDEN FAZLA KATILIMCI BEKLENİYOR
Antalya'daki Bakanlar ve Parlamenterler Toplantısı'nın ardından konuşan Kacır'ın verdiği bilgilere göre IAC 2026 kapsamında 111 ülkeden 12 binden fazla katılımcının Türkiye'ye gelmesi bekleniyor. Kongrede 40'tan fazla astronotun da yer alacağını belirten Kacır, organizasyonun bilim insanlarını, uzay ajanslarını, şirketleri ve teknoloji girişimlerini aynı platformda buluşturacağını ifade etti.
Uluslararası Astronotik Federasyonu'nun (IAF) resmi programına göre 77. Uluslararası Uzay Kongresi, 5-9 Ekim tarihlerinde Antalya'da gerçekleştirilecek. Türkiye, dünyanın önde gelen uzay organizasyonlarından IAC'ye tarihinde ilk kez ev sahipliği yapacak. Kongrenin 2026 teması ise "The World Needs More Space" olarak belirlendi.
ANTALYA'DAKİ KONGRE BİLİMSEL BAŞVURULARDA REKOR KIRDI
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Mart 2026'da açıklanan verilere göre kongrenin bilimsel hazırlık sürecinde 108 ülkeden 8 bin 320'nin üzerinde bildiri özeti başvurusu alındı. Türkiye'den yapılan 1.810 başvuru da IAC tarihinde tek bir ülkeden gelen en yüksek sayı olarak kayıtlara geçti.
Uluslararası Astronotik Federasyonu'nun Nisan 2026'da yayımladığı güncel değerlendirmede ise başvuru sayısı 8 bin 330 olarak açıklandı. Federasyon, 4 bin 619 çalışmanın sunum programı için seçildiğini ve Antalya'daki organizasyonun bilimsel başvuru ile ülke çeşitliliği bakımından IAC tarihinde yeni bir seviyeye ulaştığını bildirdi.
KACIR UZAY EKONOMİSİNE ÖNE ÇIKTI
Kacır, kongrenin yalnızca bilimsel çalışmaların tartışıldığı bir organizasyon olmayacağını, uzay teknolojileri geliştiren şirketler ve girişimler açısından da ticari iş birliklerine zemin hazırlayacağını belirtti. Küresel uzay ekonomisinin 600 milyar doları aştığını ifade eden Kacır, sektörün geleceği, uzaydan daha etkin yararlanılması ve kazanımların daha geniş kesimlere ulaştırılmasının Antalya'daki toplantıların temel gündemleri arasında bulunacağını söyledi.
TÜRKİYE'NİN İNSANLI UZAY GÖREVLERİ DE GÜNDEMDE
Kacır, Milli Uzay Programı kapsamında gerçekleştirilen insanlı bilim misyonlarını da hatırlattı. TÜBİTAK'ın 2025 Faaliyet Raporu'na göre Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, 2024'te Axiom-3 görevi kapsamında Uluslararası Uzay İstasyonu'nda 13 bilimsel deney gerçekleştirdi. Türkiye'nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever ise aynı yıl gerçekleştirilen yörünge altı araştırma uçuşunda 7 bilimsel deney yaptı.
Kacır, bu görevlerle açılan insanlı uzay araştırmaları sürecinin yeni bilimsel çalışmalarla devam edeceğini belirtti. Antalya'daki kongrenin de Türkiye'nin bilimsel çalışmalarını, uzay teknolojileri alanındaki kapasitesini ve uluslararası iş birliklerini küresel uzay topluluğuyla buluşturması hedefleniyor.
IAC 2026 BEŞ GÜN SÜRECEK
Uluslararası Astronotik Federasyonu'nun programına göre kongrede uzay ajansları, sektör temsilcileri, bilim insanları, akademisyenler, girişimciler ve genç araştırmacılar bir araya gelecek. Beş günlük programda uzay güvenliği, bilimsel araştırmalar, yeni teknolojiler, sürdürülebilir uzay faaliyetleri ve uluslararası iş birliği gibi başlıklar ele alınacak.




