Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Ahmet Barut, turizmin ülkemizin ekonomik ve sosyal hayatında gittikçe daha fazla ağırlık kazandığını geçen ay basın toplantısıyla açıklamıştı. Toplantıda gündeminde olan 4. Turizm Raporu'nun...

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Ahmet Barut, turizmin ülkemizin ekonomik ve sosyal hayatında gittikçe daha fazla ağırlık kazandığını geçen ay basın toplantısıyla açıklamıştı. Toplantıda gündeminde olan 4. Turizm Raporu’nun amacının da turizm ağırlığının kamuoyu tarafından da daha fazla algılanmasını sağlamak olduğunu ifade edilmişti.
Barut, turizm ağırlığının ve gücünün siyasi partilerin listelerine yansımadığını gördüklerini belirterek “Tüm partilerin seçim programlarında turizm ile ilgili planlamalar olsa da aday belirlemede turizmciler dikkate alınmamış. AKP, CHP ve MHP, 12 Haziran’da yapılacak genel seçimler için toplam 1650 kişiyi milletvekili adayı gösterdiler. Bunların arasında turizmci sayısı 7’dir. Bu sadece yüzde 0.42’ye tekabül etmektedir. Bu oran siyasi partilerin turizme bakışının özetidir. Turizm sektörü, siyasi partilerden, turizmin önemi ve ağırlığına paralel bir yaklaşım bekliyordu” dedi.
İNSANLIK ANITI’NI YIKAN BAKAN!
Turizmcilerin TBMM’de yeterli sayıda temsil edilememesi konusunda Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ne düşünüyor! Acaba rahatsız mı? Bilindiği gibi bir zamanlar sosyal demokrat olan Sayın Bakan, hep rahatsız. Kars’ta insanlık anıtı heykelinin yıkımından rahatsız. Devlet tiyatrolarından rahatsız. Bakanlar kurulundaki bakan arkadaşlarından rahatsız. Devlet Bakanı Bülent Arınç’ın bazı açıklamalarından rahatsız. Son olarak da İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yapılan “baskı” ve “baskından” rahatsız. Ertuğrul Günay, bu rahatsızlıklara ve uyuşmazlıklara rağmen Kültür ve Turizm Bakanlığı koltuğunda oturmaktan “rahatsız” değil.
Sayesinde AB’ye girme hazırlığında olan ülkemiz, artık dünyada “heykel yıkan ülke” olarak tarif ediliyor. Nedeni “insanlık anıtı” heykelinin yıkılması. Sanatçılar ve aydınlar ayağa kalktı. Ama sayın bakan “rahatsız” olduğunu söyleyerek tepkileri dikkate almadı. Heykellerin kafaları “Allah-ü Ekber” denilerek koparıldı. Adında ‘Kültür’ geçen bakanlıktan “çıt” yok! “Rahatsız bakan” rahat koltuğunda halen oturuyor.
Ne diyelim, hayırlı uğurlu olsun kültürümüze ve turizmimize!
Biz yine turizme ve turizmcilerin temsil edilemediği, Meclis’te iktidar ve ana muhalefet partisi olan iki partinin seçim vaatleri içinde yer alan ‘Turizme dönük’ vaatlerine dönelim. Bakalım neler demişler?
AKP'NİN TURİZM POLİTİKASI VE VAATLERİ
Sürdürülebilir turizmin gereği olarak, tüm uygulamalarda doğal-kültürel ve sosyal çevrenin talepleri göz önünde bulundurulacak. Sektörde tüm politikalar, fiziki, kültürel ve sosyal çevre uyumu içinde tasarlanmış “destinasyon” odaklı bir anlayışa kavuşturulacak. Turizm Bakanlığı, sektörel örgütler ve yerel yönetimlerin yetki, sorumlulukları, yeni bir yasal çerçeveye kavuşturulacak. Sektör örgütlerinin ve yerel yönetimlerin yetkilerini artıran mevzuat alt yapısı geliştirilecek. “Türkiye” tanıtma projelerine önem verilerek, projelerde dış ticaret ve yabancı sermaye ile koordinasyonu gözetilecek. İstanbul, sahip olduğu turizm potansiyeli ile özel olarak ele alınacak. Turizme yönelik insan kaynakları programları geliştirilecek. Turizm yatırımları “bölge geliştirme” anlayışı içinde, yabancı sermayenin cezbedilmesinde önemli alanlardan biri olarak değerlendirilecektir.
CHP'NİN TURİZM POLİTİKASI VE VAATLERİ
12 aya ve tüm bölgelere dağılan sürdürülebilir bir turizm sektörü yaratılacak. Turizm ürünleri markalaştırarak sektörün dış rekabet gücü yükseltilecek. Turizmde çevre duyarlılığı, doğal ve kültürel değerlerimizin korunması ön plana çıkarılacak. Yurt dışından daha çok turist gelmesi için yerli tur operatörleri desteklenerek, seyahat acentelerinin çalışma yasası yeniden düzenlenecek.
Her bölgenin kendine özgü turizm potansiyeli öne çıkarılıp, altyapı ve kredi desteği verilecek. Kış turizmi potansiyelini artıracak altyapı ve tesisleri kurulup, kongre turizmine özel destek verilecek.
Limanlarımız turizm amacıyla da kullanılmak üzere yeniden düzenlenecek. Turizm amaçlı yat ve gemi üretim sektörü desteklenecek. Tanıtım strateji turizm örgütleri, odalar ve yerel yönetimlerle birlikte oluşturulacak. Yüksekokul ve üniversite öğrencilerinin okurken, bir yandan da turizm sektöründe çalışabilmeleri için gereken düzenlemeler yapılacak. Konaklama sektörünü zorlaştıran yasa ve yönetmelikler kaldırılarak, ucuz enerji üretimi desteklenip giderler düşürülecek. Sektörün belini büken yüksek KDV ve ÖTV yüküne son verilecek. Çalışanların sigorta primlerinde “düşük sezon” indirimleri yapılacak. Okullarda kademeli tatil dönemi uygulamasıyla, iç turizmde müşteri kapasitesi arttırılacak.