Nakşibendi tarikatının Halidiye kolunun İsmailağa cemaatinde Şeyh Mahmut Ustaosmanoğlu'nun 23 Haziran'daki ölümüyle başlayan liderlik mücadelesi her gün yeni boyut kazanıyor. Son günlerde camia içindeki çekişmede, ölen şeyh Ustaosmanoğlu'nun yeğeni Sadettin Ustaosmanoğlu'nun yaptığı çıkış gözleri bir kez daha cemaatin üzerine çevirdi.
CÜBBELİ'YE "RUS PAPAZI" DİYEN KİŞİ
Mahmut Hoca'nın ölümünden sonra camianın medyatik isimlerinden Cübbeli Ahmet Hoca olarak tanınan Ahmet Mahmut Ünlü'nün şeyhlik postuna oturmak için bayrak açtığı konuşuluyordu. Bunda Cübbeli'nin, Ustaosmanoğlu'nun ölmeden önce yerine kimseyi bırakmadığı iddiası etkili oldu. Ahmet Mahmut Ünlü ayrıca cenazede kendisine su bile döktürülmediğini söyleyerek "Cenazeye su dökenlerde kim var biliyor musun? Bana 'Rus Papazı' diyen Saadettin Ustaosmanoğlu" sözleri, camiada tartışmalara neden oldu.

USTAOSMANOĞLU, ÜNLÜ'NÜN ÖNÜNÜ MÜ KESİYOR?
Cübbeli'nin "Bana Rus Papazı dedi" açıklamasıyla hedef aldığı Sadettin Ustaosmanoğlu ise Ahmet Mahmut Ünlü'yü uzun süren sessizliğini ardından 4 saatlik bir video yayınlayarak hedef tahtasına koydu. Ustaosmanoğlu'nun "Erkeksen şeyhliğini açıkla. Biz de kasetlerini patlatırız" dedi. Bu ifadeler hem Ünlü'nün cemaatin şeyhi olmak için mücadele ettiğinin açık bir tanımı oldu hem de Ustaosmanoğlu'nun onun önünü kesmek için attığı dev bir hamle olarak yorumlandı.
CÜBBELİ ŞAH ÇEKTİ: KASETLERİ ÇIKARMAYAN MELUNDUR
Cübbeli Ahmet Hoca, Sadettin Ustaosmanoğlu'na önce ‘tehdit’, ‘hakaret’, ‘şantaj’, ‘iftira’ ve ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama’ iddiasıyla suç duyurusunda bulundu.
Sonra da Halk TV'den gazeteci İsmail Saymaz'a yaptığı açıklamalarla rest çekti:
“Kasetleri çıkarmayan melundur. Allah'ın laneti üzerine olsun. Hepsini çıkart bakalım. Ben 28 Şubat'ın cuntasından, FETÖ'den korkmamışım, bundan mı korkacağım?”
"ŞEYHLİĞİ İSTEMEM, YAN CEBİME KOY"
Ünlü'nün buradaki "Şeyhlik derdim yok ama sanki varmış da kasetler engelliyor imajı veriyor" sözleri ise dikkat çekiciydi. Cemaati içinde de kamuoyunda da topluluğun liderliği için mücadele verdiği belirtilen Cübbeli'nin bu ifadeleri "İstemem yan cebime koy" söylemi olarak yorumlanıyor.
CÜBBELİ KENDİ CEMAATİNİ Mİ KURACAK?
Ünlü "Şeyhlik niyetiniz var mı?" sorusuna ise "Asla! Kendime göre cemaatim var, bunlar tarikat ehli değil ki. Açık, solcu, Alevi, her sınıftan dinleyenim var" demesi ise "Acaba ayrılıp kendi cemaatini mi kuracak?" sorularını akıllara getirdi.
USTAOSMANOĞLU'NU DEVRE DIŞI BIRAKMA GİRİŞİMİ Mİ?
Ahmet Mahmut Ünlü'nün Ustaosmanoğlu'na yönelik kullandığı "Açıklamaları İsmailağa'yı zora sokuyor. İsmailağa sahiplenmediği halde, açıklama yapılmadığı için İsmailağa adına konuşuyormuş kabul ediliyor. Cemaat adına konuşmuyor ama İsmailağa tutuştu" sözlerine ise Sadettin hocayı post mücadelesinde tamamen devre dışı bırakma çabası olarak bakılıyor.

KASETLERDE NE VAR?
Cübbeli Ahmet, kasetlerin içeriği hakkında da yaptığı açıklamada "Konusu belaltı değil. Ustaosmanoğlu diyor ki, 'Accan'a (Iraklı Şeyh Seyyid Muhammed Accan el Hadid) biat etmişsin.' Ne alakası var?" dedi.
İSMAİLAĞA CEMAATİ'NDE KAFALAR KARIŞTI
Peki İsmailağa cemaati mensupları bu tartışmaları nasıl karşılıyor?
CÜBBELİ'DEN YANA OLANLAR ÇOK
Cübbeli Ahmet Hoca'ya destek verenler çoğunlukta.
"Sokaklardan nice serseriyi, gaspçıyı içkiciyi sohbetleri ile hak yola çeken, işide giden on binlerce genci kurtaran, Cübbeli hocamıza itibar suikasti yapılıyor" diyen var.
'Cübbeli Ahmet Hocamız, bu ümmete büyük hizmetler etmiş, pek çoklarının hidayetine vesile olmuş bir alimdir ve bizimdir" görüşünü paylaşan var.
"Yine montaj bir kaset ile tehdit etmek istiyorlar. Mahmud Efendi Hz'nin güzide talebesini susturmak istiyorlar" diye savunan var.
ÜNLÜ'NÜN MUHALİFLERİ DE VAR
Karşı çıkanlar arasında "İsmailağa cemeati kadınların cenazelere katılmalarını yasakladı. Cübbeli 'Bu Vehhabiliktir' diye İsmailağa'ya red yaptı" diyen de var.
Cübbeli'nin İsmailağa'yı böleceği yönündeki eleştiriler çoğunlukta.
USTAOSMANOĞLU BÖLÜNME YARATTI
Sadettin Ustaosmanoğlu da camiada ayrılığa neden oldu.
Sosyal medyadaki "Sadettin Ustaosmanoğlu'nun üslubu efendi hazretleri ve cemaatinin üslubu olamaz. Bu üslup mafya üslubudur" şeklindeki paylaşım öne çıktı.
"Ustaosmanoğlu soy adı benzerliği ekmeği suyunu yemeye çalışan bir Tarikat düşmanıdır" yorumları da var.
"Sadettin Ustaosmanoğlu'nun kaset tehdidi, pasta bölünmesin tek elde kalsın çabalarıdır. Bu İslama uygun değildir" diyen de var.
SADETTİN HOCA'YA DESTEK DE VAR
Savunanlar arasında "Cübbeli Ahmet Hoca sürekli kirli mihraklara maşalık etmeye ve Müslümanları sürekli hedef yapan çirkin bir yola girince Sadettin Ustaosmanoğlu'nun haklı olarak sabrı taştı" görüşünü savunan da bulunuyor.
"İsmailağa Cemaati içerisinde yürek yemiş yiğitler de vardır; Sadettin Ustaosmanoğlu, Mehmet Akif Kılıç, Nureddin Yıldız gibi... Doğru bildiklerinden asla şaşmazlar" görüşünü öne süren de var.
SAADETTİN USTAOSMANOĞLU KİMDİR?
İsmailağa Şeyhi Mahmud Ustaosmanoğlu Hocaefendi’nin kardeşinin oğlu olan Saadettin Ustaosmanoğlu 1959 yılında Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve ortaokul sonrası medrese eğitimi gördü. Birçok seminer ve konferans veren Ustaosmanoğlu, İBDA-C örgütünün lideri Salih Mirzabeyoğlu’ndan sonra akla gelen ilk isim olarak bilindi.
İBDA-C DAVASINDAN MAHKUM OLDU
İBDA-C örgütünün lideri Salih İzzet Erdiş’in yakın arkadaşı, koruması, örgütün yöneticilerinden olması nedeniyle İsmailağa Cemaati’nin İBDA-C örgütü ile yan yana anılmasına neden olan Ustaosmanoğlu, 1999-2005 yılları arası İBDA-C davasından Metris, Kartal ve Bolu F Tipi cezaevlerinde yattı.
Cezaevine girmeden önce Furkan dergisini çıkaran Saadettin Ustaosmanoğlu, tahliyenin ardından Yeni Furkan Dergisi ismiyle yeniden yayınlanan dergide Genel Yayın Yönetmeni olarak görev aldı.
Ustaosmanoğlu'nun ayrıca "Kumandan Salih Mirzabeyoğlu Metris Hatıraları" , "Salih Mirzabeyoğlu'nun Babası Kumandan Baba'nın Hayat Hikayesi" , "İbda Diyalektiği'nde Terkibi Hükümlere Bakış" , "Susun Çocuklar Konuşuyor veya Ufka Bakmak" isimli kitapları var.





