Antalya Serik'te gece saatlerinde hava sıcaklığının 0 dereceye yaklaşması, örtü altı üretim yapan çiftçileri alarma geçirdi. Don riskine karşı üreticiler seralarda sabaha kadar nöbet tuttu. Soba yakma ve dumanlama gibi yöntemlerle ürünlerini korumaya çalışan çiftçiler, bazı seralarda ise tüm çabalara rağmen don zararı yaşadı.
SERALARDA GECE BOYU NÖBET
Türkiye’nin önemli örtü altı üretim merkezlerinden biri olan Serik’te çiftçiler, gece boyunca seralarda kaldı. Üreticiler termometrelerle sık sık ölçüm yaparak sera içi sıcaklığı kontrol etti. Soba yakma ve dumanlama yöntemiyle bitkilerin don tutmasını önlemeye çalışan çiftçiler, özellikle sabaha karşı düşen sıcaklıkla mücadele etti.
GİTAR EŞLİĞİNDE MORAL ARAYIŞI
Çandır Mahallesi’nde domates üretimi yapan Arısoy ailesi, uzun süren don nöbetini gitar eşliğinde söylenen şarkılarla geçirdi. Soba başında çay içen aile bireyleri, hem birbirlerine moral verdi hem de sabaha kadar serayı kontrol etti.
Domates üreticisi Fahrettin Arısoy, “Hava sıcaklığı sıfırı gösteriyor. Domateslerin don tutmaması için mücadele ediyoruz. Ailem yanımda, sohbet edip çay içiyoruz. Bu gece uzun geçecek. Allah tüm çiftçilerimizin yardımcısı olsun” dedi. Şeyma Arısoy ise gitar çalıp şarkı söyleyerek gece boyunca aileye destek verdi.
MUZ SERALARINDA DUMANLAMA
Serik’e bağlı Üründü Mahallesi’nde muz üretimi yapan çiftçiler ise don riskine karşı dumanlama yöntemini tercih etti. Saman ve yanıcı maddeler yakılarak sera içine duman verildi, iç ortam sıcaklığının korunması amaçlandı. Üreticiler gece boyunca her iki saatte bir seraları kontrol etti.
Muz üreticisi Selman Sarı, “Sera içine duman vermezsek ürün üşür, verim alamayız. Sabaha kadar kontrollere devam ediyoruz” derken, tarım işçisi Ahmed Zemrullah da “Sabaha kadar saman yakıp duman veriyoruz. Ürünleri korumanın başka yolu yok” ifadelerini kullandı.
BAZI SERALARDA DON ZARARI
Tüm önlemlere rağmen Üründü Mahallesi’nde bazı seralarda ürünler dondan etkilendi. Üretici Mustafa Ünal’a ait serada yetiştirilen patlıcanların don nedeniyle zarar gördüğü, sabah saatlerinde seralar üzerinde buzlanma oluştuğu gözlendi.
Yaşanan kayıpla ilgili konuşan Ünal, “Allah’tan gelen bir şey, yapacak bir şey yok. Tüm çiftçilerimize geçmiş olsun” dedi.





