CHP Antalya Milletvekili Aykut Kaya, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Alanya’daki emlak ve inşaat sektörünün içine sürüklendiği ekonomik krize dikkat çekti. Sektörle bağlantılı binlerce esnafın da derin bir darboğazda olduğunu belirten Kaya, alınan kararların sahada ciddi yansımaları olduğunu vurguladı. Kaya, 2022 yılında yayımlanan bir genelgeyle yabancıların Türkiye’de ikamet alma koşullarının ağırlaştırıldığını hatırlatarak, bu düzenlemenin öncesinde sektörle hiçbir istişare yapılmadığını ve geçiş sürecinin plansız yürütüldüğünü söyledi. Kaya, “Birçok yabancı yatırımcı yönünü İspanya, Yunanistan ve Dubai gibi ülkelere çevirdi. Alanya esnafının uğradığı zarar aylık 60 milyon doları aştı” dedi. Alanya’da yaşanan ekonomik durgunluğun toplumsal etkilerine de değinen Kaya, “ Son dönemlerde ilçemizde intihar vakaları görülmeye başlandı. Bu durum, krizin sadece ekonomik değil, aynı zamanda sosyal bir boyut kazandığını göstermektedir” ifadelerini kullandı.
MİLLETVEKİLİ KAYA ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİ SIRALADI
İçişleri Bakanlığı’na açık çağrıda bulunan CHP’li Kaya, çözüm önerilerini de şöyle sıraladı: İkametgâh kotası mahalle bazlı değil, ilçe bazlı uygulanmalıdır. İkamet için aranan 200 bin dolarlık konut bedeli, 100 bin dolara düşürülmelidir. Konut alan yabancı yatırımcılar, ikamet izni olmasa bile elektrik, su ve internet aboneliklerine erişebilmelidir. Milletvekili Aykut Kaya, konuşmasını “Önlem alınmazsa kriz daha da derinleşecek. Alanya’yı görmezden gelenler, sorumluluğu da üstlenmek zorundadır” sözleriyle tamamladı.
‘UMARIZ TALEPLERİMİZ OLUMLU ŞEKİLDE SONUÇLANIR’
Milletvekili Kaya’nın açıklamaları, Alanya’daki sektör temsilcileri tarafından da destek buldu. Alanya Müteahhitler Birliği (MÜTBİR) Başkanı Mustafa Küçüker, “Sayın vekilimize çok teşekkür ediyoruz. Sağ olsun, kendisi her zaman sektörle istişare halinde ve bölgenin sıkıntılarına son derece hakim. Vekilimizin de belirttiği gibi, bölgemizde mülkiyet ve ikamet izni konusunda ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Tapu almış bir kişi burada uzun süre kalamıyor, oturma hakkı elde edemiyor. Günümüzde, tapu sahibi bir kişi ikamet izni yoksa internet aboneliği bile yaptıramıyor. 21. yüzyılda bu uygulamanın çok doğru ve yerinde olduğunu düşünmüyoruz. Ayrıca, ikamet izni alımı için belirlenen 200 bin dolarlık tapu bedelinin 100 bin dolara düşürülmesi gerektiğine inanıyoruz. Buradaki amacımız, yabancı yatırımcıyı teşvik etmek ve bölgeye kazandırmak. Unutulmamalıdır ki, bu kişiler ülkemize mülteci olarak değil yatırımcı olarak geliyor. Paralarını yurtdışından getiriyor, burada harcıyor, burada yaşıyor ve ülke ekonomisine katkı sağlıyorlar. Devlete ya da sağlık sistemine herhangi bir yük oluşturmuyorlar. Bu nedenle, bu kişilerin ülkemizde en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Ayrıca, ikamet izni değerlendirmelerinin artık mahalle bazında değil, ilçe bazında yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu değişiklikler hem bölge ekonomisine katkı sağlayacak hem de yatırımcının güvenini artıracaktır. Bu konuda Alanya’daki tüm sivil toplum kuruluşları, ağız birliği ve fikir birliği yaparak ortak deklarasyonlarını yayımlamışlardır. Aynı şekilde siyasi partilerle de bu konuda görüş birliği oluşmuş durumda. Umarız Göç İdaresi de bu talepleri dikkate alarak, süreci olumlu şekilde sonuçlandırır” dedi.

‘SORUNLARIN ACİLEN ÇÖZÜME ULAŞTIRILMASI GEREKİYOR’
Alanya Emlak Komisyoncuları Derneği Başkanı Abdullah Tuncer, “İkamet kısıtlamasının sonuçlarını derinden yaşayan kentimizin sorunlarını dile getiren Aykut Kaya Bey'e şahsım ve derneğim adına teşekkür ederim. Siyasilerimizin bir an önce ikamet sorunun hem sektör hem de kent esnafının üzerindeki ekonomik etkileri ve vekil beyin dikkat çektiği üzere psikolojik etkileri daha da derinleşmeden bir an evvel sürdürülebilir bir çözüme ulaştırılması gerekiyor. Bu sorun iktidar veya muhalefet partisi ya da partililerinin değil tüm halkımızın sorunu olup acilen çözüme muhtaçtır. Biz de bu vesileyle siyasileri bir daha göreve davet etmiş olalım” ifadelerini kullandı

‘SEKTÖR ÇÖKERSE ALANYA’NIN SORUNLARI DAHA DA DERİNLEŞİR’
Alanya Emlakçılar Derneği Başkanı Özgür Erbaş, “Vekilimiz Aykut Kaya’yı tebrik ediyorum. Allah ondan razı olsun. En azından bizim sorunlarımızı Meclis’te dile getirdi. Üstelik söyledikleri de tamamen doğru. 2022 yılından bu yana hatta pandemiden sonraki bir iki yıl içinde başlayan faiz artırımı süreciyle birlikte hem yabancılar için ikamet izni hem de yerli yatırımcılar için kredi faizleri büyük bir sorun haline geldi. Üstelik bu sorunlar her geçen gün daha da derinleşiyor. İntihar vakalarıyla ilgili söyledikleri de yerinde. İnsanlar gerçekten işin içinden çıkamıyor. Dairelerini satamıyor, alacaklarını tahsil edemiyor, çekleri karşılıksız çıkıyor. Örneğin bir müteahhidi ele alalım. Bir bina inşa ederken betoncusundan demircisine, 100-150 kalem inşaat kaleminden söz edebiliriz. İşçisinden malzeme tedarikçisine kadar çok geniş bir kesimi etkileyen bir sektör bu. Müteahhit parasını alamazsa, işçisine ödeme yapamaz, malzeme tedarikçisine ödeme yapamaz. Bu kişiler de zincirleme biçimde piyasadaki borçlarını ödeyemez hale gelir. Emlakçıya ödeme yapamaz, dolayısıyla ciddi bir ekonomik çöküş yaşanır. Gerçekten sektör büyük sıkıntı içinde ve bu sorunların acilen çözülmesi gerekiyor. Aykut Kaya Bey’e bu sorunları dile getirdiği için teşekkür ediyoruz. Ama sorunlar aslında daha da derin. Kendisinin de söyleyemediği çok ciddi başka boyutlar var. Her gün kapanan ofisler görüyoruz. Bugün bir emlak ofisinin sadece aylık işletme maliyeti 80-100 bin lirayı buluyor. İnsanlar bu maliyetlerin altından kalkamıyor, geçinemiyor. Gerçekten büyük problemler var ve bir an önce çözüm üretilmesi gerekiyor. Öncelikli olarak ticari kredi faiz oranları, konut kredisi faiz oranları düşürülmeli. Yabancılar için ikamet izni sorununa bir çözüm getirilmeli. Emlakçılara destek sağlanmalı. Örneğin bir yıl ya da iki yıl ödemesiz kredi imkânı sunulmalı. Aksi halde sektör ayakta kalamaz. Emlak satılamazsa, döviz girişi durur. Oysa Alanya bir turizm bölgesi ve turizm şu an zaten kötü gidiyor. Eğer bu sektör çökerse, Alanya’nın sorunları daha da derinleşir” diye konuştu. (Şerife ÇOBAN)
