ALANYA Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Rektörü Prof. Dr. Kenan Ahmet Türkdoğan, TVNET ekranlarında yayınlanan “Tercih Rehberi” programına konuk oldu. Programda ALKÜ’nün 10 yıllık gelişimini, öğrencilere sağlanan sosyal ve akademik olanakları, devam eden projeleri ve geleceğe yönelik hedeflerini anlattı.
Rektör Türkdoğan, ALKÜ’nün genç ve dinamik bir üniversite olduğunu vurgulayarak, “Bu 10 yıla 10 fakülte, 5 meslek yüksekokulu, 1 yüksekokul ve 1 enstitü sığdırdık. Bu yıl 3 binin üzerinde yeni öğrenciyi üniversitemize bekliyoruz” dedi.
“SADECE EĞİTİM DEĞİL, HAYATA HAZIRLIK”
Öğrencilere sadece eğitim değil, hayata hazırlık süreci sunduklarını belirten Türkdoğan, özellikle sağlık, spor ve turizm alanlarındaki komplekslerle canlı bir kampüs hayatı sağladıklarını söyledi. Mühendislik fakültesinin son yıllarda ciddi ataklar yaptığını, üniversite bünyesinde kurulan TEKMER ile 121 firmanın AR-GE faaliyetlerini yürüttüğünü ifade etti.
TÜBİTAK, TUSEB, Erasmus ve Bilimsel Araştırma Projeleri kapsamında çok sayıda çalışmaya imza attıklarını dile getiren Türkdoğan, bu projelerin uluslararası alandaki iş birliklerine de katkı sunduğunu söyledi.
“TEKNOFEST’TE 27 ÖDÜL, ENERJİDE BİRİNCİLİK”
ALKÜ’nün TEKNOFEST’te önemli başarılar elde ettiğini belirten Türkdoğan, “Toplam 27 projemiz ödül aldı. Enerji kategorisinde birinciliği üniversitemiz kazandı. Bu başarıda emeği geçen öğrenci ve akademisyenlerimizi kutluyorum” diye konuştu.
Öğrenciler için üniversite topluluklarıyla iş birliği içinde yürütülen YÜNİDES projelerine de dikkat çeken Türkdoğan, ulusal projelere 50 bin, uluslararası projelere ise 100 bin TL’ye kadar destek sağlandığını belirtti.
“AR-GE İÇİN 3 SACAYAĞI: LABORATUVAR, VAKIF, TEKNOPARK”
AR-GE ortamını güçlendirmek amacıyla eylül ayında Merkezi Araştırma Laboratuvarı’nı açacaklarını açıklayan Rektör Türkdoğan, burada toprak, su, kan analizleri ve doku kültürü çalışmalarının yapılacağını söyledi. Ayrıca maddi destek sağlamak adına üniversite vakfı kurduklarını, Teknopark aracılığıyla da öğrenci ve akademisyenleri sektörle buluşturmayı hedeflediklerini belirtti.
KARİYER FUARLARI, TARİHLE BÜTÜNLEŞME
ALKÜ’nün düzenlediği 8. Kariyer Fuarı’nın sektörle öğrencileri buluşturduğunu ifade eden Türkdoğan, Syedra Antik Kenti’nin üniversite bünyesine katıldığını ve bu sayede öğrencilerin tarih ve kentle daha güçlü bağ kurabileceğini söyledi. Ayrıca YÖK desteğiyle açılan “Bilim Kafe” ile vatandaşların üniversitedeki projeler hakkında bilgi sahibi olmasının sağlandığını ekledi.
YENİ KAMPÜS VE TEKNOLOJİK YATIRIMLAR
Cikcilli Yerleşkesi’ne taşınacak sağlık, spor ve turizm komplekslerinin inşaatında sona gelindiğini belirten Türkdoğan, tıp ve diş hekimliği fakültelerine ait “morfoloji” binasının da yapımının sürdüğünü aktardı.
Kampüste ulaşımı kolaylaştırmak amacıyla 15 dakikada bir ring seferlerinin sunulduğunu, 305, 202A, 202B ve 101 numaralı otobüslerin de kampüse ulaşım sağladığını belirtti. Güneş Enerji Sistemi (GES) yatırımıyla yıllık 9 MB’lık enerji tüketiminin 2 MB’lık kısmını kendilerinin ürettiğini kaydeden Türkdoğan, elektrikli araç şarj istasyonları ve yeni dönemde devreye alınacak scooter sistemiyle çevreci ve erişilebilir bir kampüs hedeflediklerini söyledi.
KÜTÜPHANELER 7/24 AÇIK
Kestel, Gazipaşa ve Akseki yerleşkelerinde toplamda 16 bin 500 metrekarelik kütüphane alanına sahip olduklarını belirten Türkdoğan, 7/24 açık kütüphanelerin özellikle dezavantajlı öğrenciler için önemli bir destek sunduğunu ifade etti. Kütüphane kaynaklarını ve yazılım altyapılarını da bu doğrultuda geliştirdiklerini vurguladı. (Gülser YİĞİT)