"BU YILI ÖZ ELEŞTİRİ YILI OLARAK GÖRMELİYİZ"
Alanya’da bir butik mağazada tezgahtar olarak çalışan Süleyman Türköz, Turizm sezonunu şu sözlerle değerlendirdi: “Turizm sezonu hakkında çok iyi şeyler söyleyemeyiz. Bu sene ciddi bir gerileme var. Bu sezonu bir 'öz eleştiri yılı' olarak görmeliyiz. Turizmci olarak bu seneden ders çıkarmalıyız. Esnafın beklentisi karşılanmıyor. turizm sezonunun kötü olmasının sebebi fiyatların yüksek olması, bazı kötü niyetli esnaflar, çok fazla fiyat arttırımı yapıyor. hepimiz turizmden ekmek yiyoruz. kendimizi sorguya çekmemiz gerekiyor"
Türköz, Fiyat artışlarından dolayı turizmin kötü olduğunu vurgulayarak, "Hepimiz turizmden ekmek yiyoruz. kendimizi sorguya çekmemiz gerekiyor" dedi.
"BELEDİYE BAŞKANINA ÇAĞRI: ALANYA'NIN REKLAMI YAPILSIN"
Bir başka esnaf, Ahmet Bey, yaşanan durgunluğun önceki yıllarla oranla kıyaslanamayacak kadar ciddi olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Turizm çok kötü gidiyor. Sokaklar ve dükkanlar boş. Esnaf kan ağlıyor. Belediye başkanından rica ediyorum. Alanya'nın reklamını yapsınlar. İnsanların kazancı çok kötü, işler bitkin halde. Burası Alanya'nın cuma pazarı sokaklar boş, turist yok. Geçen seneye oranla farklar yarıdan daha düşük. İnsanlar iş olmadığı için müşteriye saldırıyorlar. İskele, çarşı ve pazarlar bitmiş durumda. Esnaflar kâr etmiyor. Şu an birçok esnafın dükkânı kapalı halde. Turistler vitrine bakıyor almadan gidiyorlar. Biz burada sinek avlıyoruz “ifadelerini kullandı.
"BU KİRALAR NASIL ÖDENECEK"
36 yıldır esnaflık yapan ve böyle sıkıntılı sezon görmediğini belirten İsmail Yıldırım ise, "yaklaşık 36 yıldır turizm ile uğraşıyorum ancak uzun zamandan beri biz böyle sıkıntılı bir sezon görmedik bu sene turist sayısında bir eksiklik var. Bununla birlikte doğal olarak işlerde de bayağı bir sıkıntı var. Ödemelerde sorun yaşanıyor. Bu kiralar nasıl ödenecek? Bu borçlar, bu giderler nasıl karşılanacak? Sezon bittikten sonra, kışın insanların burada nasıl zorluklarla karşılaşabileceğini tahmin etmek bile gerçekten çok zor” dedi.
Son zamanlarda esnafların kepenk kapatmasınada değinen Yıldırım, “Esnafların kepenk kapatmasının yegâne sebebi, Markacı Avukatların uyguladığı baskıyla alakalı. Turizm esnafının üzerinde markacı avukatlarının bir baskısı var. Bu baskıyı belki biraz dile getirmek adına bu kepenk kapatma işlemi yapıldı. En azından çarşı için şu anda bir çözüm gibi duruyor. Bu marka avukatlarının istediği şeyi yaparsa esnaf, yani burada markayı kaldırırsanız turizm diye turizm esnafı diye hiçbir şey olmaz" dedi (Hatice NERGİZ)