MERHUM babası İlhan Güney'in Alanya'da uzun yıllar veteriner olarak görev yapması nedeniyle Alanya'da büyüyen ve Alanya Lisesi'ni bitiren emekli Petrol Ofisi yöneticilerinden, Yeni Alanya Yazarı Önder Güney'in 'Türkiye’nin Yöresel Lezzetleri' adlı kitabı yayınlandı.
1970'li yıllarda Yeni Alanya ve Hürriyet Gazetesi muhabirlikleri de yapan Güney'in 2011 ve 2012 yıllarında "Türkiye’nin İlkleri" ve "Türkiye’nin Ünlüleri" adlı iki kitabı da yayınlanmıştı.
2011 yılında başladığı "Türkiye" üçlemesinin üçüncü kitabı olan 'Türkiye’nin Yöresel Lezzetleri'nde 81 ilin yemek kültürünü anlatan ve özel lezzetleri okurlarıyla paylaşan Güney, kitabında Alanya yemeklerinin de tariflerine yer verdi. Antalya yemek kültürünün de detaylı olarak anlatıldığı kitapta, Alanya’ya ait patentli lezzet gülüklü çorba, ilabada dolması, cive (patlıcanlı) gibi 6 çeşit yemek tarifi de bulunuyor.
'Türkiye’nin Yöresel Lezzetleri' adlı eserinin 14 yıllık bir çalışmanın ürünü olduğunu söyleyen Güney, bu kitabın ortaya çıkmasında 2008 yılında Ankara Ticaret Odası (ATO) ve Ankara Patent Bürosu’nun (APB) ortaklaşa hazırladığı 'Türkiye’nin Lezzet Haritası' adlı 6 sayfalık raporunun etkili olduğunu vurguladı. Kitabında Türk Patent ve Marka Kurumu’nun (TÜRKPATENT) 'Coğrafi İşaret Alan Ürünler' konulu çalışmasından da esinlendiğini söyleyen Güney, kitabında okura zengin bir yemek kültürünün sunulduğunu belirtti.
YAKINDA D&R VE ONLİNE SATIŞ NOKTALARINDA OLACAK
'Türkiye’nin Yöresel Lezzetleri' adlı eserinde 81 ilin yemek kültürü ile 381 yöresel yemek tarifinin yer aldığını söyleyen Güney, kitabına ilişkin şu bilgileri verdi:
"Bu kitap için öncelikle 81 ilin valilik, belediye ve il kültür müdürlükleri ile yaptığım yazışmalar sonrası, yaklaşık 50 ilden geri dönüşler aldım. Yerel tarifler, kent tanıtım CD’leri, broşürler, yazılı tarifler dışında, kültürel anlamda şehrin tarihini bilen kişiler ve özellikle kadınlarımızdan çok destek gördüm.
Kitap, 528 sayfa ve dergi ebadında renkli olarak Alvis Yayınları tarafından basıldı. İlk satışlar yayınevi sitesinde başladı. 'Türkiye’nin Yöresel Lezzetleri', kısa süre sonra online satış yapan Idefix, Trendyol, Hepsi Burada gibi firmalar ile D&R raflarında da satışa sunulacak. Bu kitap yalnızca bir yemek kitabı değil, Türkiye’nin dört bir yanından toplanmış, yok olmaya yüz tutmuş lezzetlerin izini süren bir mutfak hafızasıdır. 381 tarifin birçoğu ilk kez reçetelendirilerek yeniden can buldu.
Bu eser, Anadolu’yu sadece haritadan değil, sofradan da tanımak isteyenler, memleket yemeği, anne eli özleyenler, geçmişle bağını mutfağında kurmak, geleneksel mutfak kültürünü yaşatmak isteyenler için yazıldı."
OĞUZ HOCA: TÜRK MUTFAĞINA HAYIRLI OLSUN
Alanya Tarihçisi, Araştırmacı ve Yazar Oğuz Korum, 'Türkiye’nin Yöresel Lezzetleri' adlı kitap ve yazarı Önder Güney'e ilişkin şöyle konuştu:
"Önder Güney, Alanya aşığı, Alanya'nın Ankara'daki kadim dostudur. Tarihi çınar Alanya Lisesi mezunudur. Üretkendir. Kendisinin araştırmalara dayalı üç kitabı bulunmaktadır. Son kitabında 'Türkiye’nin Yöresel Lezzetleri'ni harmanlamıştır. Geniş bir araştırma ve emek ürünüdür. Kültür Bakanlığı'nın bu kitabı yayın ağına alması gerekmektedir. Türk mutfağına, yöresel lezzetlerimize hayırlı, uğurlu olsun."
(Mazlume GÖKTAŞ)