ANTALYA Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, dün servisçi esnafıyla kahvaltıda buluşarak C plaka konusunda tahdit müjdesi verdi. Alanya'daki 700'e yakın servisçiyi de yakından ilgilendiren bu uygulama ile korsan servisçilik...

ANTALYA

Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, dün servisçi esnafıyla kahvaltıda buluşarak C plaka konusunda tahdit müjdesi verdi.

Alanya'daki 700'e yakın servisçiyi de yakından ilgilendiren bu uygulama ile korsan servisçilik tarihe karışacak, böylece bu işi namusuyla, alın teri dökerek, vergisini ödeyerek, sabahın ilk ışıklarından gecenin kör karanlıklarına dek yapan 700 servisçi esnafı da haksız rekabete maruz kalmadan evine ekmek götürebilecek.

Başkan Türel bu müjdeyi verdikten hemen sonra çok önemli bir mesajın da altına imza attı.

Dedi ki...

"Makamlarını adeta ranta çeviren meslek odası başkanları ile artık birlikte yolculuk yapmayacağız. Ne yapalım yani, sen geçmişte bize destek verdin diye, ben senin her türlü pisliğine göz mü yumacağım. Kusura bakmayın, böyle Menderes Türel’i bulamazsınız.”

Bu sözler, normal şartlar altında 2,5 yıl sonra seçime girecek olan, halkın yanı sıra esnaftan, dolayısıyla oda başkanlarından da oy isteyecek olan bir belediye başkanından duymaya alışık olmadığımız sözler.

Ancak, bir vatandaş olarak bu sözlerin tamamına sonuna dek katılıyorum.

Yaptığı tek iş makam arabasında gezmek olan, esnafın hakkını arayacağı makamdaki insanlarla samimiyeti abartıp elini kolunu kendi kendine bağlayan, seminer veya konferans ayaklarıyla o şehir senin bu ülke benim gezip tozan meslek odası başkanlarıyla bu işler olmaz.

Rutin takvime göre, meslek odası seçimlerine daha epey bir süre var. Tahminlere göre, oda seçimleri 2018'in Ocak-Şubat aylarında yapılacak.

Ancak Menderes Başkan'ın bu haklı isyanından da anlaşılacağı üzere, oda seçimleri Antalya merkezin yanı sıra özellikle Alanya gibi büyük ilçelerde çok çetin geçeceğe benziyor.

Alanya'da MHP'li Adem Başkan'a yakın duran oda başkanları ile AKP'li Menderes Başkan'a yakın duracak olan oda başkan adayları arasında geçecek bir yarışa şimdiden hazır olun derim.

Neyse, bunları konuşmak için daha çok erken.

Gelelim asıl meseleye.

Dün yapılan Alanya Belediye Meclisi'nin Ekim ayı toplantısının başlangıcında duygu dolu anlar yaşandı.

Alanya'da geçen hafta sonu hayatlarını kaybeden ve sonsuzluğa uğurlanan, kentin mihenk taşı isimlerinden Arif Zamanoğlu ve Tahir Çırpanlı'nın yanı sıra, bir orman yangınına müdahaleye giderken hayatlarını kaybedip görev şehidi olan iki itfaiye eri ve Güneydoğu'daki terör saldırılarında şehit düşen Mehmetçikler için taziyelerini ve üzüntülerini bildiren Başkan Yücel, Sugözü Mahallesi’ndeki bir çocuk parkına 15 Temmuz darbe girişiminin kahramanı, sembol ismi “Şehit Ömer Halisdemir” ismi verildiğini, Küçük Hasbahçe Mahallesi Sak Irmağı yanındaki bir çocuk parkına ise, geçtiğimiz aylarda yaşamını yitiren Antalya eski Milletvekili Hayri Doğan’ın isminin verildiğini açıkladı.

Daha önce büyük emeği olduğu "Oba Stadyumu" veya "Olimpik Kapalı Yüzme Havuzu"na isminin verileceği belirtilen merhum Hayri Doğan'ın isminin "şimdilik" bir çocuk parkına verilmesi de buruk bir şekilde kayıtlara geçmiş oldu.

Öte yandan...

Alanya Belediyesi'nin Çöp Tarifesi, mecliste kriz yarattı.

Şöyle ki...

Sadece geçen yıl, yani 2015'in tamamında, şehir merkezinin yanı sıra, Okurcalar'dan Demirtaş'a kadar, 300 bin nüfuslu şehrin çöpünü toplayabilmek için; aracıydı, mazotuydu, personelin maaşıydı, personelin sigortasıydı derken tam 27 milyon TL masraf eden Alanya Belediyesi, aynı yıl içinde çevre temizlik vergisi ve diğer vergilerden 9.6 milyon TL geri dönüş sağlayabildi.

27 milyon TL masraf et, aynı yıl sadece 9.6 milyon TL geri al. Hâl böyle olunca da, sırf çöp toplama işinden Alanya Belediyesi'nin, dolayısıyla kamu açığı 17 milyon TL'ye tekabül ediyor.

Alanya Belediyesi, sırf "Hizmetler aksamasın" diye bu açığı başka gelirlerinden karşılıyor.

Meclis üyelerinin bir bölümü, "Otelciden, restorancıdan, konutlardan tahsil edilen yıllık 9.6 milyon TL'yi de almayalım" diyor.

Adem Başkan da haklı olarak şunu soruyor: "Peki, ondan almayalım, bundan almayalım, şehrin çöpünü nasıl, hangi araçla, hangi yakıtla, hangi personelle toplayacağız?"

1 ve 2 yıldızlı otellerden yıllık yatak başına 20 TL, 3 yıldızlı otellerden 30 TL, 4 ve 5 yıldızlı otellerden 40 TL tahsil eden Alanya Belediyesi bu paraları almadığı takdirde şehir çöp yığınlarına teslim olacak, muhalefete de gün doğacak. Umarım hesap bu yönde değildir.

Bence, eleştiri yaparken veya öneride bulunurken de ayağı yere sağlam basan eleştiri ve öneriler sunmak gerekir diye düşünüyorum.

Nisan ile Ekim ayları arasında, yani turizmin en civcivli olduğu bir zaman diliminde, Alanya'da çöp toplanamadığını, ya da en azından bu hizmetin aksadığını düşünsenize.

O zaman halk "Bu paralar alınmasın" diye itiraz eden meclis üyelerini kulağından tutar, çöpü son model lüks araçlarıyla taşıttırır, sonra yandı gülüm keten helva olur, benden uyarması.