Yeni düzenlemeyle elektrikte sübvansiyon dönemi, yüksek tüketim yapanlar için sona eriyor. 2025 yılındaki tüketim miktarına göre belirlenecek yeni tarifeler, 2026'nın ilk aylarında faturalara zam olarak yansıyacak. Vatandaşın faturasının kabarmaması için önünde sadece 2 ay kaldı.
KLİMA İLE ISINANLAR YANDI: YENİ DÖNEM BAŞLIYOR
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın " son kaynak tedarik tarifesi" adıyla hayata geçireceği yeni modele göre, devletin elektrik faturalarındaki desteği artık sadece "ihtiyaç sahiplerine" yönelik olacak. Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (Elder) Genel Sekreteri Fakir Hüseyin Erdoğan, yaptığı açıklamada, 2025 yılındaki toplam elektrik tüketimi belirlenen yeni limiti aşan abonelerin, Şubat 2026'dan itibaren elektriği sübvansiyonsuz, yani gerçek maliyeti üzerinden satın alacağını duyurdu.
TÜKETİM LİMİTİ DÜŞÜRÜLÜYOR
Mevcut sistemde yıllık 5.000 kWh'in üzerinde elektrik tüketenler destekten yararlanamıyordu. Yeni düzenlemeyle bu sınırın daha da aşağı çekilmesi bekleniyor. Bu durum, özellikle kış aylarında ısınmak için yoğun şekilde klima kullanan Alanyalı ailelerin kolayca limit üstünde kalmasına ve faturalarının katlanmasına neden olacak.
FATURALAR NEDEN ARTACAK? 2025 KRİTİK YIL
Yeni sistem, 1 Ocak 2026'da devreye girecek olsa da, hangi abonenin yüksek tarifeden ödeme yapacağı 2025 yılındaki toplam tüketimine bakılarak belirlenecek. Yani, bu yılın kasım ve aralık aylarındaki elektrik harcamaları, 2026'daki faturaların kaderini çizecek. Dağıtım şirketleri, veri analiz çalışmalarına şimdiden başlamış durumda.