Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş devam ederken, Ukrayna yönetiminden Rusya'nın enerji altyapısını hedef alan saldırılara ilişkin yeni bir açıklama geldi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, son iki gün içerisinde Rusya topraklarında gerçekleştirildiğini belirttiği operasyonlar hakkında bilgi verdi.

RUSYA'NIN DERİNLİKLERİNDEKİ RAFİNERİ HEDEF ALINDI

Zelenski, Rusya Federasyonu'na bağlı Komi Cumhuriyeti'nde yer alan Uhta Petrol Rafinerisi'ne insansız hava araçlarıyla saldırı düzenlediklerini duyurdu.

Ukrayna sınırından yaklaşık 1900 kilometre uzaklıkta bulunan tesisin hedef alınması, saldırının gerçekleştirildiği mesafe açısından dikkat çekti.

Zelenski'nin açıklamasına göre operasyonda, uzun menzilli saldırılar için geliştirilen An-196 RS tipi insansız hava araçları kullanıldı.

2500 KİLOMETRE MENZİLLİ İHA'LAR KULLANILDI

Ukrayna lideri, Uhta Petrol Rafinerisi'ne yönelik saldırıda kullanılan An-196 RS tipi İHA'ların 2500 kilometreye kadar uçuş menziline sahip olduğunu belirtti.

Bu açıklama, Ukrayna'nın Rusya topraklarının iç kesimlerindeki hedeflere ulaşabilen insansız hava araçlarını operasyonlarında kullandığını ortaya koydu.

Ancak saldırının rafineride yol açtığı hasarın boyutuna ilişkin bağımsız olarak doğrulanmış bir bilgi paylaşılmadı.

OMSK PETROL RAFİNERİSİ DE HEDEF ALINDI

Zelenski, Rusya'daki enerji tesislerine yönelik operasyonların Uhta ile sınırlı olmadığını ifade etti.

Bir gün önce Omsk Petrol Rafinerisi'ne de saldırı düzenlediklerini hatırlatan Ukrayna Devlet Başkanı, söz konusu operasyonda FP-6 tipi insansız hava araçlarının kullanıldığını açıkladı.

Böylece Ukrayna yönetimi, Rusya'nın farklı bölgelerindeki iki petrol rafinerisini hedef aldığını duyurmuş oldu.

RUSYA'DAKİ VERİ MERKEZİNE DE SALDIRI

Zelenski, son operasyonlar kapsamında Rusya'da bulunan bir veri merkezinin de hedef alındığını bildirdi.

Söz konusu merkezin konumu, saldırının sonuçları ve meydana gelen olası hasara ilişkin ayrıntılı bilgi verilmedi.

Ukrayna yönetimi, bu operasyonların Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarına karşılık olarak gerçekleştirildiğini savundu.

Filipinler'den Türkiye'ye 59 günlük vize muafiyeti
Filipinler'den Türkiye'ye 59 günlük vize muafiyeti
İçeriği Görüntüle

ZELENSKİ: SALDIRILARA KARŞILIK VERMEYE DEVAM EDECEĞİZ

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, sosyal medya açıklamasında Rusya topraklarındaki hedeflere yönelik operasyonların süreceği mesajını verdi.

Zelenski, “Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarına karşılık vermeye ve bunu isabetli bir şekilde yapmaya devam ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Ukrayna lideri ayrıca düzenlenen saldırılara ait olduğunu belirttiği görüntüleri de kamuoyuyla paylaştı.

SALDIRILARIN SONUÇLARI HENÜZ NETLEŞMEDİ

Ukrayna'nın Uhta ve Omsk petrol rafinerileri ile bir veri merkezini hedef aldığı yönündeki açıklamaları, savaşta enerji ve altyapı tesislerinin önemini bir kez daha gündeme taşıdı.

Bununla birlikte saldırıların yol açtığı hasar, tesislerin faaliyet durumları ve olası kayıplara ilişkin bilgiler henüz bağımsız kaynaklarca doğrulanmadı.

Rusya tarafından yapılabilecek açıklamalar ve bölgeden gelecek yeni bilgilerle saldırıların sonuçlarının netleşmesi bekleniyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ