Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), yatırım fonlarında yaşanan kriz nedeniyle mağduriyet yaşayan yüz binlerce kişiyi yakından ilgilendiren kanun teklifini görüşmeye başladı. Meclis Başkanvekili Tekin Bingöl başkanlığında gerçekleştirilen Genel Kurul toplantısında, "Tasfiyesine Karar Verilen Bazı Yatırım Fonları Hakkında Kanun Teklifi"nin ilk 5 maddesi kabul edildi. Düzenleme, yatırımcıların alacaklarının belirlenmesi, fon varlıklarının tasfiye edilmesi ve mağduriyetlerin giderilmesine yönelik önemli hükümler içeriyor.
YATIRIMCILARA 1 MİLYON TL'YE KADAR ARA ÖDEME
Kanun teklifinde en dikkat çeken düzenlemelerden biri, yatırımcılara yapılması öngörülen ara ödemeler oldu. Buna göre net yatırım tutarı 1 milyon TL'nin altında olan yatırımcılara hesaplanan tutar kadar, 1 milyon TL ve üzerinde yatırımı bulunanlara ise en fazla 1 milyon TL ara ödeme yapılabilecek.
Ödemeler, tasfiye sürecinde oluşacak nakit imkânlarına göre gerçekleştirilecek. Yeterli kaynağın bulunmaması halinde Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), düşük tutarlı yatırımlara öncelik verilmesini kararlaştırabilecek.
Ara ödemeler yatırımcıların enflasyon düzeltmesi uygulanmadan hesaplanan net yatırım tutarlarını aşamayacak.
BLOKE EDİLEN FON İŞLEMLERİ DE KAPSAMA ALINDI
Meclis görüşmelerinde AK Parti grubunun sunduğu önergeyle tasfiye kapsamına ilişkin önemli bir değişiklik yapıldı.
Kabul edilen önerge doğrultusunda, Türkiye Elektronik Fon Alım Satım Platformu (TEFAS) üzerinden gerçekleştirilen ancak bloke nedeniyle sonuçlandırılamayan işlemlerin de tasfiye sürecinde değerlendirilmesi öngörüldü.
Söz konusu değişiklik, yatırımcıların hak sahipliğinin belirlenmesi ve alacakların hesaplanması açısından Meclis'teki tartışmaların odağında yer aldı.
FONLARDAKİ KAYIPLAR ENFLASYONA GÖRE HESAPLANACAK
Düzenlemeyle yatırımcıların net yatırım tutarlarının belirlenmesinde enflasyon etkisinin dikkate alınması planlanıyor.
Hesaplamalarda Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) değişim oranlarının aritmetik ortalaması esas alınacak.
Böylece yatırımcıların fonlara yatırdıkları ve fonlardan çektikleri tutarlar, belirlenen esaslara göre güncellenerek değerlendirilecek.
SPK VE TMSF'YE ÖNEMLİ YETKİLER VERİLECEK
Teklif kapsamında tasfiye işlemlerinin SPK'nın gözetim ve denetiminde yürütülmesi öngörülüyor.
Fon varlıklarının tespit edilmesi, nakde çevrilmesi ve yatırımcılara dağıtılması süreçlerinde ilgili kuruluşlar görev alacak.
Fon varlıklarından hukuka aykırı şekilde çıkarıldığı belirlenen değerlerin geri kazanılması için de çalışmalar yürütülecek.
Bu kapsamda SPK tarafından tespit edilen zarar ve sorumlulara ilişkin bilgiler Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) bildirilecek. Geri kazanılan tutarlar, gerekli işlemlerin ardından hak sahiplerine dağıtılabilecek.
MUHALEFETTEN DÜZENLEMEYE TEPKİ
Kanun teklifinin görüşmeleri sırasında muhalefet milletvekilleri, özellikle sonradan eklenen önergeye tepki gösterdi.
Muhalefet temsilcileri, düzenlemenin bazı yatırımcıları kapsam dışında bırakabileceğini ve yeni mağduriyetlere neden olabileceğini savundu.
Teklifin yeterli etki analizi yapılmadan hazırlandığı yönünde eleştiriler dile getirilirken, tasfiye sürecinin şeffaf şekilde yürütülmesi gerektiği vurgulandı.
AK PARTİ: AMACIMIZ YATIRIMCILARIN PARALARINA KAVUŞMASI
Eleştirilere yanıt veren AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, düzenlemenin temel amacının yatırımcıların mağduriyetini gidermek olduğunu belirtti.
Güler, fonların tasfiye sürecine hukuki bir çerçeve kazandırılmasının hedeflendiğini ifade ederek Merkezi Kayıt Kuruluşu verilerinin esas alınacağını ve işlemlerin SPK gözetiminde yürütüleceğini söyledi.
Yatırımcıların alacaklarına kavuşmasının öncelikli hedef olduğunu vurgulayan Güler, bütün ödemelerin eksiksiz tamamlanacağına ilişkin kesin bir garanti verilemeyeceğini de dile getirdi.
GÖZLER MECLİS'TEKİ SONRAKİ GÖRÜŞMELERDE
TBMM Genel Kurulu'nda teklifin ilk 5 maddesinin kabul edilmesinin ardından birleşim sona erdi.
Meclis'in 22 Ekim Perşembe günü saat 14.00'te yeniden toplanması kararlaştırıldı.
Yüz binlerce yatırımcının yakından takip ettiği düzenlemenin yürürlüğe girebilmesi için kalan maddelerin de kabul edilmesi, teklifin tümü üzerinde oylama yapılması ve yasalaşma sürecinin tamamlanması gerekiyor.
Yatırımcılara yapılacak ödemelerin ne zaman başlayacağı ise henüz kesinleşmedi. Düzenlemenin yasalaşması ve tasfiye işlemlerinin ilerlemesiyle birlikte ödeme takviminin netleşmesi bekleniyor.




