Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, ilçede mango hasadının yoğunlaştığı dönemde ithal ürünlerin Alanya Toptancı Hali’ne getirilerek komisyoncular aracılığıyla satışa sunulmasına tepki gösterdi. İlçede yaklaşık 700 dekar alanda mango üretimi yapıldığını belirten Göktepe, yerli ürünün pazara çıktığı dönemde ithal mangonun aynı satış kanallarına girmesinin üreticinin rekabet gücünü zayıflattığını söyledi.
“BU İŞİ HOBİ OLARAK YAPMIYORUZ”
Mangonun Alanya’da üreticiler açısından alternatif ve katma değerli tarım ürünlerinden biri haline geldiğine öne çıkan Göktepe, üretimin ciddi yatırım ve emek gerektirdiğini vurguladı. Tam hasat döneminde ithal mangonun Alanya Toptancı Hali’ne kadar ulaşmasını üreticiye karşı saygısızlık olarak değerlendiren Göktepe, “Biz burada üreticiler olarak yeni bir ürün, yeni bir tat kazandırmaya çalışıyoruz. Dolayısıyla bu işi hobi olarak yapmıyoruz” ifadelerini kullandı.
Göktepe, Alanya Hali’nde ithal mangonun komisyon üzerinden satıldığı yönündeki bilgileri araştırdıklarını belirterek, başta hal esnafını temsil eden kuruluşlar olmak üzere ilgili kurumların konuyu titizlikle incelemesini istedi. Yerli ürünün hasat döneminde ithal ürünle doğrudan fiyat rekabetine girmesinin, üreticinin sezon boyunca yaptığı yatırımın karşılığını almasını güçleştirebileceğine dikkat çekildi.
ALANYA’DA MANGO ÜRETİMİ YILLAR İÇİNDE YAYGINLAŞTI
Alanya’nın iklim özellikleri, ilçede muz ve avokadonun ardından farklı tropikal ve subtropikal ürünlerin de ticari olarak yetiştirilmesine imkan sağladı. Mango da son yıllarda üreticilerin yöneldiği ürünler arasında yer aldı. Geçmiş yıllarda Alanya Ziraat Odası tarafından yapılan açıklamalarda mango üretiminin yaygınlaştırılması, yerli ürünün tüketici tarafından tercih edilmesi ve hasat döneminde ithalat baskısının azaltılması yönünde çağrılar yapılmıştı. Böylece ithal mango tartışması, bölgede ilk kez gündeme gelen bir sorun olmaktan ziyade yerli üretimin büyümesine paralel olarak tekrar eden bir başlık haline geldi.
HAL KAYIT SİSTEMİ ÜRÜNÜN İZLENMESİNİ SAĞLIYOR
Türkiye’de sebze ve meyve ticaretinin kayıt altına alınmasında Ticaret Bakanlığı bünyesindeki Hal Kayıt Sistemi önemli rol oynuyor. Sistem, ürünlerin ticaretinin elektronik ortamda takip edilmesini, sektörün kayıt altına alınmasını ve tüketicinin satın aldığı ürünün kaynağı hakkında bilgi edinebilmesini amaçlıyor. Perakende satış noktalarında kullanılan ürün künyeleri de sebze ve meyvelerin adeta kimliği niteliğinde. Bu nedenle yerli ve ithal ürünlerin doğru şekilde kayıt altına alınması ve satış aşamasında tüketiciye açık biçimde belirtilmesi, hem piyasa şeffaflığı hem de üreticinin korunması açısından önem taşıyor.
“İTHAL ÜRÜNÜ YERLİ DİYE SATIYORLAR”
Göktepe, sorunun yalnızca ithal ürünün pazara girmesinden ibaret olmadığını, tüketicinin ürünün menşei konusunda doğru bilgilendirilmesi gerektiğini de söyledi. Pazarlarda ve manavlarda ithal ürünlerin zaman zaman yerli ürünmüş gibi sunulduğunu savunan Göktepe, benzer durumun mango dışında avokado ve muz gibi Alanya’da yoğun olarak yetiştirilen ürünlerde de yaşandığını ifade etti. İthal bir ürünün yerli üretim algısıyla satılması, tüketicinin tercih hakkını etkilediği gibi yerel üreticinin oluşturduğu ürün değerinin kullanılmasına da yol açabiliyor.
YEREL ÜRÜN ETİKETİ ÇAĞRISI
Bu ayrımın daha görünür hale getirilmesi amacıyla yerel yönetim ve belediye nezdinde “Yerel Ürün Etiketi” çalışması yürüttüklerini aktaran Göktepe, çalışmanın tarım komisyonundan geçtiğini belirtti. Göktepe, sürecin hızlandırılmasını ve satış noktalarında yerel ürünlerle ithal ürünlerin tüketicinin kolaylıkla ayırt edebileceği biçimde sunulmasını istedi. Böyle bir uygulamanın, ürünün menşei konusunda tüketiciye daha açık bilgi verilmesini sağlarken Alanya’da yetiştirilen tarımsal ürünlerin tanınırlığını da destekleyebileceği değerlendiriliyor.
ÜRETİCİ İÇİN HASAT DÖNEMİ KRİTİK
Tarımda üreticinin gelirini belirleyen temel unsurlar arasında hasat dönemindeki arz, talep ve satış fiyatı bulunuyor. Özellikle yeni gelişen ve yatırım maliyeti bulunan ürünlerde hasat döneminde pazara giren ithal ürün miktarı, yerli ürünün fiyat oluşumunu ve pazarlama imkanlarını etkileyebiliyor. Bu nedenle üretici temsilcileri, ithalat politikalarının yerli ürünün hasat takvimi dikkate alınarak değerlendirilmesini; diğer taraftan hal kayıtları, ürün künyeleri ve perakende etiketlerinin etkin biçimde denetlenmesini talep ediyor.
Göktepe, tüketicilere de yerli ürünü tercih ederek bölge üreticisine destek olma çağrısında bulundu. Alanya’da mango, avokado ve muz gibi ürünlerin sürdürülebilir şekilde üretilebilmesinin yalnızca yetiştiricilik başarısına değil, ürünün doğru pazarlanmasına ve tüketicinin yerli ile ithal ürünü açık biçimde ayırt edebilmesine bağlı olduğunu vurgulayan Göktepe, tüm üreticilere bereketli ve bol kazançlı bir hasat sezonu diledi.





