YATIRIM fonlarında yaşanan sorunların ardından milyonlarca liralık birikimin akıbetini merak eden yatırımcıları ilgilendiren yeni düzenleme hayata geçirildi. Sermaye Piyasası Kurulunun (SPK) tasfiyesine karar verdiği belirli yatırım fonlarına ilişkin hazırlanan 7596 sayılı Kanun, 27 Ekim 2026 tarihli Resmî Gazete'de yayımlandı.
22 Ekim'de TBMM Genel Kurulunda kabul edilen dokuz maddelik düzenlemeyle, tasfiye edilen fonların varlıklarının nakde çevrilmesi, yatırımcıların haklarının belirlenmesi ve fonlardan hukuka aykırı şekilde çıkarılan değerlerin geri kazanılması hedefleniyor.
YATIRIMCILARA 1 MİLYON LİRAYA KADAR ARA ÖDEME
Kanunun en dikkat çekici maddesi, fonlarda parası bulunan hak sahiplerine yapılabilecek ara ödemeler oldu.
Buna göre, SPK tarafından belirlenecek fonlarda net yatırım tutarı 1 milyon liranın altında olan yatırımcılara, hesaplanan tutarı aşmamak şartıyla ara ödeme yapılabilecek.
Net yatırım tutarı 1 milyon lira veya üzerinde bulunan yatırımcılar ise en fazla 1 milyon liralık ara ödemeden yararlanabilecek.
Ancak düzenleme, her yatırımcıya doğrudan 1 milyon lira ödeneceği anlamına gelmiyor. Ödeme miktarı, yatırımcının hak sahipliği, fonun kullanılabilir nakit varlığı ve kanunda belirlenen diğer koşullara göre değişecek.
ÖDEMELERDE KÜÇÜK YATIRIMCIYA ÖNCELİK VERİLEBİLECEK
Tasfiye edilen fonlarda bulunan nakdin bütün yatırımcıların alacaklarını karşılamaya yetmemesi durumunda SPK'ye özel yetkiler tanındı.
Kurul, mümkün olan en fazla sayıda yatırımcının parasına ulaşabilmesi amacıyla, net yatırım tutarı en düşük olan hak sahiplerinden başlayarak ödeme yapılmasına karar verebilecek.
Ayrıca bütün yatırımcılar için belirli bir asgari ara ödeme tutarı belirlenmesi de mümkün olacak.
Bu uygulamayla, sınırlı nakit kaynaklarının yatırımcılar arasında kanunda belirtilen esaslara göre dağıtılması amaçlanıyor.
HER YATIRIM FONU BU KAPSAMDA DEĞİL
Yeni kanun, Türkiye'deki bütün yatırım fonlarını kapsamıyor.
Düzenleme yalnızca SPK'nin 17 Eylül 2026 tarihli kararlarıyla tasfiyesine karar verilen ve kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla tasfiye işlemleri tamamlanmamış yatırım fonları için uygulanacak.
Bu nedenle yatırımcıların, ellerindeki fonun düzenleme kapsamına girip girmediğini resmî açıklamalardan kontrol etmesi gerekiyor.
BLOKE EDİLEN FON PAYLARI DA DİKKATE ALINACAK
Kanunda, Türkiye Elektronik Fon Alım Satım Platformu (TEFAS) üzerinden işlem yapan bazı yatırımcıları ilgilendiren önemli bir ayrıntıya da yer verildi.
17 Eylül 2026 ve öncesinde verilen ancak fonun temerrüde düşmesi veya pay fiyatının açıklanmaması nedeniyle gerçekleştirilemeyen işlemlerde, katılma payları bloke edilen yatırımcılar da belirlenen koşullarda tasfiye hükümlerinden yararlanabilecek.
Hak sahipliği tespitleri, Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) kayıtları esas alınarak yapılacak.
FONLARDAN ÇIKARILAN PARALAR GERİ KAZANILACAK
Düzenleme yalnızca yatırımcılara yapılacak ödemelerle sınırlı kalmayacak.
Fonların malvarlığından hukuka aykırı şekilde çıkarılan para ve diğer varlıkların geri kazanılması için de yeni hükümler uygulanacak.
Fonlarda meydana gelen zararların sorumlulardan tahsil edilmesi ve elde edilen tutarların yatırımcıların haklarının karşılanmasında kullanılması hedefleniyor.
Bu kapsamda fon kurucuları, yöneticileri ve sorumluluğu tespit edilen diğer kişiler hakkında ilgili hükümler çerçevesinde işlem yapılabilecek.
TMSF'YE KAYYIMLIK YETKİSİ
Yeni kanunla Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna (TMSF) da belirli koşullarda görev verilebilecek.
Soruşturmalar kapsamında el konulan ve doğrudan fonlara iade edilemeyen malvarlıkları için TMSF'nin kayyım olarak atanabilmesinin önü açıldı.
Bu varlıklardan elde edilen tutarlar, ilgili fonlar için oluşturulacak geri kazanım hesaplarına aktarılabilecek.
KANUN 17 EYLÜL'DEN İTİBAREN UYGULANACAK
27 Ekim 2026 tarihinde yürürlüğe giren düzenleme, 17 Eylül 2026 tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde uygulanacak.
Yatırımcıların ara ödeme alıp alamayacağı, ödeme takvimi ve hesaplanacak tutarlar ise SPK'nin belirleyeceği uygulama esasları ve ilgili fonların tasfiye durumuna göre netleşecek.




