Antalya'da 9-20 Kasım 2026 tarihlerinde düzenlenecek Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı'nın (COP31) ekonomik etkisine ilişkin yeni tahminler açıklandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı ve COP31 Başkanı Murat Kurum, organizasyonun Antalya'da yaklaşık 2 milyar dolarlık doğrudan ekonomik hareketlilik oluşturmasının beklendiğini bildirdi. Kurum, dolaylı etkilerle toplam katma değerin 3 ila 4 milyar dolara ulaşabileceğini belirtti.

EKONOMİK HAREKETLİLİK BİRÇOK SEKTÖRÜ KAPSAYACAK

Bakan Murat Kurum, 22 Ekim 2026'da İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi ile birlikte Antalya'daki COP31 hazırlıklarını inceledi. İncelemelerin ardından yaptığı açıklamada, organizasyonun yalnızca uluslararası iklim müzakereleri açısından değil, kent ekonomisi bakımından da önemli olduğunu vurguladı.

Kurum'un açıkladığı tahmine göre konaklama, ulaşım, perakende, inşaat ve organizasyon hizmetleri ekonomik hareketlilikten yararlanabilecek sektörler arasında bulunuyor. Açıklanan 2 milyar dolarlık tutar gerçekleşmiş bir gelir değil, konferans öncesinde yapılan ekonomik etki tahmini niteliği taşıyor.

Toplam katma değerin 3-4 milyar dolara ulaşabileceği yönündeki beklenti de doğrudan harcamaların ekonomide oluşturacağı dolaylı etkileri kapsıyor. Bu nedenle doğrudan ekonomik hareketlilik ile toplam katma değer tahminlerinin birbirine eklenerek değerlendirilmemesi gerekiyor.

85 LİDERİN KATILIM BİLDİRDİĞİ AÇIKLANDI

Bakan Kurum'un 22 Ekim tarihli açıklamasına göre COP31 kapsamında düzenlenecek Dünya Liderler Zirvesi'ne 85 lider katılım bildirdi. Birleşmiş Milletler yetkililerinden alınan bilgilere göre yaklaşık 300 bakanın da Türkiye'yi ziyaret etmesi bekleniyor.

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Sekretaryasının (UNFCCC) yayımladığı resmî takvimde konferansın 9 Kasım'da başlayacağı, Dünya Liderler Zirvesi'nin 11-12 Kasım tarihlerinde yapılacağı ve organizasyonun 20 Kasım'da tamamlanacağı belirtiliyor.

KONFERANS ALANINDA 159 PAVİLYON BAŞVURUSU ONAYLANDI

Bakan Kurum, COP31 için hazırlanan 1 milyon 100 bin metrekarelik alanın mavi ve yeşil bölge olarak ikiye ayrıldığını açıkladı. Konferans hazırlıkları kapsamında 159 pavilyon ve 90 delegasyon ofisi başvurusunun onaylandığını bildirdi.

Müzakerelerin yürütüleceği mavi bölgede 2 genel kurul salonu, 28 toplantı salonu ve 6 özel etkinlik alanının hazırlandığı belirtildi. Ayrıca 4 bin ulusal ve uluslararası medya mensubuna hizmet verebilecek bir medya merkezi oluşturulduğu açıklandı.

Kurum'un verdiği bilgilere göre 22 Ekim itibarıyla 3 bin medya temsilcisinin akreditasyonu tamamlandı. Konferans boyunca 300'ün üzerinde basın toplantısı düzenlenmesi planlanıyor.

ANTALYA'DA 38 KİLOMETRELİK YOL YENİLENDİ

COP31 hazırlıkları kapsamında Antalya'nın ulaşım altyapısında da çalışmalar gerçekleştirildi. Bakan Kurum, 22 Ekim'deki açıklamasında kentte toplam 38 kilometrelik yolun yenilendiğini, dört ana arterde 21 kilometreyi aşan çalışma yürütüldüğünü bildirdi.

Konaklama bölgeleri ile konferans alanı arasındaki 12 bağlantı yolunda yaklaşık 16 kilometrelik imalatın tamamlandığını belirten Kurum, ulaşım kapasitesine 630 ilave aracın dahil edildiğini söyledi.

Alanya ve Aksu'da 29 Eylül'de planlı elektrik kesintisi
Alanya ve Aksu'da 29 Eylül'de planlı elektrik kesintisi
İçeriği Görüntüle

UNFCCC'nin COP31 katılımcıları için yayımladığı resmî ulaşım bilgilendirmesine göre konferans süresince Antalya genelinde ücretsiz servis hizmetleri sunulacak. Ancak servis durakları resmî konaklama platformunda listelenen otellerle bağlantılı olacak. Bu platform dışında konaklayan katılımcıların en yakın servis noktasına kendi imkânlarıyla ulaşması gerekebilecek.

ALANYA TURİZMİ İÇİN EKONOMİK BEKLENTİ NE ANLAMA GELİYOR?

COP31'in Antalya'da oluşturması beklenen ekonomik hareketlilik, Alanya açısından da turizm ve hizmet sektörlerinin yakından takip edeceği bir gelişme olarak öne çıkıyor. Uluslararası katılımcıların konaklama, transfer ve organizasyon hizmetlerine yönelik talebi, Antalya genelindeki turizm işletmeleri için ticari fırsatlar oluşturabilir.

Bununla birlikte Bakan Kurum'un açıkladığı 2 milyar dolarlık doğrudan ekonomik hareketlilik tahmininin ne kadarının Alanya'daki işletmelere yansıyacağına ilişkin ilçe bazında resmî bir veri açıklanmadı. Bu nedenle söz konusu tutarın Alanya ekonomisine doğrudan gelir olarak aktarılacağı yönünde bir değerlendirme yapmak mümkün değil.

Konferansın resmî merkezi Antalya'nın Aksu ilçesindeki EXPO alanı olacak. Alanya'daki konaklama işletmelerinin organizasyondan ne ölçüde yararlanacağı ise katılımcıların konaklama tercihleri, ulaşım bağlantıları ve konferans dışındaki seyahat programlarına bağlı olacak.

KONFERANS SONRASINDA TESİSLER KULLANILMAYA DEVAM EDECEK

Bakan Kurum, COP31 için gerçekleştirilen yatırımların yalnızca 12 günlük organizasyonla sınırlı kalmayacağını belirtti. Açıklamasına göre mavi bölgede 35 bin metrekarenin üzerinde kalıcı yapı inşa edildi.

Yenilenen yolların, güçlendirilen ulaşım bağlantılarının ve EXPO alanındaki yapıların konferans sonrasında da Antalya'ya hizmet etmesi hedefleniyor. Bu yatırımların gelecekte düzenlenecek uluslararası toplantı ve organizasyonlar için kullanılabileceği ifade edildi.

KONFERANS ALANINI VATANDAŞLAR ZİYARET EDEBİLECEK Mİ?

UNFCCC'nin COP31 için yayımladığı resmî bilgilere göre konferans alanı iki farklı katılım düzenine sahip olacak. Devlet temsilcileri ve kayıtlı delegelerin müzakereleri yürüttüğü mavi bölgeye yalnızca akreditasyonu bulunan kişiler giriş yapabilecek.

Türkiye'nin ev sahipliğinde düzenlenecek yeşil bölge ise halka açık etkinliklere ayrılacak. Bu alanda iklim teknolojileri, sürdürülebilirlik uygulamaları, sergiler ve çeşitli sosyal etkinlikler yer alacak.

Bakan Kurum, konferans boyunca etkinlik alanına 1 milyondan fazla ziyaretçinin gelmesini beklediklerini açıkladı. Bu rakam gerçekleşmiş ziyaretçi sayısı değil, organizasyon öncesinde duyurulan katılım beklentisi olarak değerlendiriliyor.

Konferans programı, katılım koşulları ve ulaşım düzenlemelerine ilişkin güncel bilgiler Birleşmiş Milletlerin resmî COP31 sayfası olan https://unfccc.int/cop31 ve Türkiye'nin ev sahipliği platformu https://cop31.tr üzerinden takip edilebiliyor.

ANTALYA, KÜRESEL İKLİM MÜZAKERELERİNE EV SAHİPLİĞİ YAPACAK

Birleşmiş Milletler kayıtlarına göre 2024 yılındaki COP29 Azerbaycan'ın Bakü kentinde, 2025 yılındaki COP30 ise Brezilya'nın Belém kentinde düzenlendi. Türkiye, 2026 yılında Antalya'da gerçekleştirilecek COP31 ile yıllık küresel iklim müzakerelerine ev sahipliği yapacak.

Konferansın temel gündeminde Paris Anlaşması kapsamındaki iklim hedefleri, sera gazı emisyonlarının azaltılması, iklim değişikliğine uyum ve finansman mekanizmaları bulunuyor.

Antalya'daki organizasyonun ekonomik etkisinin daha somut biçimde değerlendirilebilmesi için konferans sonrasında gerçekleşen harcamalar, konaklama verileri ve sektörlere göre oluşan ticari hareketliliğin açıklanması önem taşıyor. Bakan Kurum'un 22 Ekim'de duyurduğu 3-4 milyar dolarlık toplam katma değer beklentisinin gerçekleşme düzeyi de bu verilerle değerlendirilebilecek.

Kaynak: Haber Merkezi