Trendyol 1. Lig'de mücadele eden Antalyaspor, geçmiş dönemden kalan mali yükümlülükleri nedeniyle yeniden FIFA kaynaklı transfer engelleriyle karşı karşıya kaldı. Sezon başında 16 dosyayı çözerek transfer yasağını kaldıran kırmızı-beyazlı kulübün, 23 Ekim 2026 itibarıyla basına yansıyan bilgilere göre üç ayrı dosyada ödeme yapması gerekiyor. Mevcut engellerin kaldırılması için yaklaşık 5 bin euro gerektiği belirtilirken, henüz karara bağlanmamış iki dosya da kulübün mali geleceği açısından önem taşıyor.

ANTALYASPOR'DA TRANSFER ENGELİ ÜÇ DOSYAYA YÜKSELDİ

Antalya Körfez Gazetesi'nin 23 Ekim 2026 tarihli haberine göre Antalyaspor'un FIFA sistemindeki transfer engeline konu dosya sayısı üçe çıktı. Sorunun, daha önce futbolculara yönelik ödemeleri tamamlanan dosyalarda FIFA'ya yatırılması gereken payların ödenmemesinden kaynaklandığı aktarıldı.

Antalya Gündem Gazetesi'nin 14 Ekim tarihli haberinde, ilk iki dosya için ödenmesi gereken tutarların 1.500 ve 1.700 euro olduğu belirtilmişti. Böylece o tarihte toplam 3 bin 200 euroluk yükümlülük gündeme gelmişti. Son dosyanın eklenmesiyle birlikte transfer engellerinin kaldırılması için gereken toplam tutarın yaklaşık 5 bin euroya ulaştığı bildirildi.

SEZON BAŞINDA 16 DOSYA İÇİN ÇALIŞMA YAPILMIŞTI

Antalyaspor, 2025-2026 sezonunda Süper Lig'den düşmesinin ardından yeni sezona FIFA kaynaklı transfer sorunlarıyla başlamıştı. Geçmiş dönem futbolcu alacaklarından kaynaklanan 16 dosya, kulübün kadrosuna yeni oyuncular katmasının önünde engel oluşturmuştu.

14 Ağustos 2026'da Antalya Körfez Gazetesi'nde yayımlanan haberde, Antalyaspor Başkanı Mustafa Ergün ve yönetiminin yürüttüğü çalışmalar sonucunda FIFA sistemindeki dosya sayısının 16'dan üçe kadar düşürüldüğü belirtilmişti.

Akdeniz Manşet'in 14 Ekim 2026 tarihli haberine göre kulüp, 21 Ağustos'ta transfer tahtasını açmayı başardı. Ancak altı gün sonra ortaya çıkan yeni dosyalar nedeniyle yeniden engelle karşılaştı. Yönetimin girişimleri sonucunda 2 Eylül'de transfer yasağı bir kez daha kaldırıldı.

Bu kronoloji, Antalyaspor'un transfer sorunlarının tek bir ödeme sürecinden ibaret olmadığını ortaya koyuyor. Kulüp, sezon başında çözüme kavuşturduğu dosyaların ardından farklı mali yükümlülükler nedeniyle yeniden yaptırımlarla karşılaştı.

FIFA'NIN TRANSFER YASAĞI NASIL UYGULANIYOR?

FIFA'nın resmî internet sitesinde yayımlanan transfer yasağı açıklamasına göre futbolcu tescil yasağı, kulüplerin ulusal veya uluslararası düzeyde yeni oyuncu kaydetmesini engelleyen disiplin yaptırımları arasında bulunuyor.

FIFA Disiplin Talimatı'nın 6. maddesinin üçüncü fıkrası kapsamında uygulanabilen bu yaptırım, yalnızca yeni transfer edilen futbolcuları değil, yasak süresince gerçekleştirilecek oyuncu tescil işlemlerini de ilgilendiriyor. FIFA'nın açıklamasına göre yasak, belirlenen sürenin tamamlanmasıyla veya ilgili yükümlülüklerin yerine getirilmesinin ardından FIFA yönetimi tarafından kaldırılabiliyor.

Bu nedenle Antalyaspor'un mevcut üç dosya için gerekli ödemeleri yapması, transfer engellerinin kaldırılması bakımından önemli bir adım olacak. Ancak ödemelerin tamamlanması ile yasağın FIFA sisteminden resmen kaldırılması birbirinden ayrı işlemler olarak değerlendiriliyor.

Kulüplerin güncel transfer yasakları, FIFA'nın kamuya açık Registration Bans sistemi üzerinden takip edilebiliyor. Bu sistem, yaptırımların durumunun kontrol edilmesi açısından resmî başvuru kaynağı niteliği taşıyor.

NURİ ŞAHİN VE TOMAS CVANCARA DOSYALARI BEKLEMEDE

Antalyaspor'un önündeki mali risk yalnızca mevcut üç transfer engeliyle sınırlı değil. Antalya Körfez Gazetesi'nin haberinde, eski teknik direktör Nuri Şahin ve eski futbolcu Tomas Cvancara ile ilgili iki ayrı dosyanın FIFA'da karar aşamasında bulunduğu ifade edildi.

Haberde Nuri Şahin'e 6 bin 20 euro, Tomas Cvancara'ya ise yaklaşık 1 milyon 300 bin lira borç bulunduğu ileri sürüldü. Söz konusu dosyalar hakkında devre arasından önce karar verilmesi durumunda kulübün yaklaşık 2 milyon euroluk yeni bir mali yükle karşılaşabileceği belirtildi.

Ancak açıklanan bireysel alacak tutarları ile yaklaşık 2 milyon euroluk toplam risk arasında önemli bir fark bulunuyor. Bu farkın hangi ek taleplerden veya hesaplama kalemlerinden kaynaklandığına ilişkin doğrulanmış bir döküm yayımlanmadı. Dolayısıyla 2 milyon euroluk tutar, kesinleşmiş bir FIFA borcu olarak değil, basına yansıyan olası mali risk olarak değerlendirilmeli.

İki dosyada FIFA tarafından verilmiş kesin kararların ayrıntılarına da ulaşılamadı. Bu nedenle söz konusu alacakların kulüp açısından yeni bir transfer yasağına dönüşüp dönüşmeyeceği henüz netleşmiş değil.

ANTALYASPOR DEVRE ARASINA KADAR SORUNU ÇÖZMEK İSTİYOR

Antalya Körfez Gazetesi'nin aktardığı bilgilere göre Antalyaspor yönetimi, yaklaşık 5 bin euroluk mevcut yükümlülüğü karşılamak için kaynak arayışına başladı. Kulübün hedefinin, ara transfer dönemi öncesinde dosyalardaki sorunları gidermek olduğu belirtildi.

Bu süreçte FIFA'nın resmî tescil yasağı kuralları önem taşıyor. Mevcut engeller devam ettiği sürece Antalyaspor'un yeni oyuncu tescilinde kısıtlamalarla karşılaşması söz konusu olacak. Dolayısıyla ara transfer dönemine yönelik kadro planlamasının yapılabilmesi, mali yükümlülüklerin yerine getirilmesine ve yasakların resmen kaldırılmasına bağlı.

Antalya Barosu Kuğulu Park için dava açmayı değerlendiriyor
Antalya Barosu Kuğulu Park için dava açmayı değerlendiriyor
İçeriği Görüntüle

LİGDE 11 MAÇTA 6 GALİBİYET ALDI

Antalyaspor, 2026-2027 sezonunda Trendyol 1. Lig'deki mücadelesini sürdürürken saha dışındaki sorunlarla da uğraşıyor. Antalya Körfez Gazetesi'nin 23 Ekim tarihli haberinde yer alan verilere göre kırmızı-beyazlı ekip, geride kalan 11 karşılaşmada 6 galibiyet ve 5 mağlubiyet aldı.

Bu sonuçlarla 18 puan toplayan Antalya temsilcisi, söz konusu 11 maçlık süreçte beraberlik yaşamadı. Kulübün transfer engellerini kaldırma çabası, sezonun kalan bölümünde kadro planlamasını sürdürebilmesi açısından önem taşıyor.

GÖZLER FIFA KARARLARI VE YÖNETİMİN ATACAĞI ADIMLARDA

Antalyaspor açısından önümüzdeki süreçte iki ayrı gelişme belirleyici olacak. Bunlardan ilki, mevcut üç dosyadaki yaklaşık 5 bin euroluk yükümlülüğün tamamlanması ve transfer engellerinin kaldırılması. İkincisi ise Nuri Şahin ve Tomas Cvancara dosyalarında FIFA'nın vereceği kararlar.

23 Ekim 2026 itibarıyla mevcut üç dosyanın kapatıldığına veya karar aşamasındaki iki dosyanın kesinleştiğine ilişkin doğrulanmış yeni bir açıklama bulunmuyor. Kulübün ara transfer dönemine engelsiz girebilmesi için FIFA sistemindeki yaptırımların durumunun netleşmesi gerekiyor.

FIFA'nın resmî transfer yasağı açıklamaları ve kamuya açık kayıtları, yaptırımların uygulanmasına ilişkin temel bilgileri içerirken; Antalyaspor'un dosya sayısı, ödeme tutarları ve yönetimin hedeflerine ilişkin ayrıntılar 14-23 Ekim 2026 tarihleri arasında Antalya Körfez Gazetesi, Antalya Gündem Gazetesi ve Akdeniz Manşet tarafından yayımlanan haberlere dayanıyor.

Kaynak: Haber Merkezi