Serik Belediyesi Eylül ayı olağan meclis toplantısında, belediye çalışanlarının da adının geçtiği nitelikli dolandırıcılık ve evrakta sahtecilik soruşturması gündeme geldi. Belediye Başkanı Op. Dr. Kadir Kumbul, CHP’li Belediye Meclis Üyesi Cemal Karacan’ın sorusu üzerine olayın belediye logosu ve mührü bulunan şüpheli bir belgenin kendisine ulaştırılmasıyla ortaya çıktığını açıkladı. Serik Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada aralarında 2 belediye çalışanının da bulunduğu toplam 4 şüphelinin tutuklandığı bildirildi.

SAHTE BORÇ BELGESİ ŞÜPHEYİ ORTAYA ÇIKARDI

Başkan Kumbul’un mecliste verdiği bilgiye göre süreç, bir vatandaşın kendisine Serik Belediyesi logolu ve mühürlü, yaklaşık 18 bin liralık borç gösteren bir belge getirmesiyle başladı. Belgenin belediyenin ilgili birimlerinde kontrol edilmesi üzerine vatandaşın belediyeye böyle bir borcunun bulunmadığı ve evrakın kurum tarafından düzenlenmediği belirlendi. Kumbul, bunun üzerine durumu Cumhuriyet Başsavcılığına bildirdiğini ve suç duyurusunda bulunduğunu söyledi.

Kumbul, soruşturma kapsamında yapılan incelemelerde belediye çalışanlarından birinin telefonunda yaklaşık 25-30 kişinin numarataj işlemleriyle ilgili kayıtlarına ulaşıldığını belirtti. İddiaya göre bazı vatandaşlara numarataj işlemleri sırasında belediyede ödenmesi gereken tutarın üzerinde bedeller bildirildi, bazı durumlarda ise gerçekte bulunmayan belediye borçları varmış gibi gösterilerek para alındı. Başkan Kumbul, söz konusu paraların belediye kayıtlarına girmediğini ve olayın belediye adına düzenlenmiş sahte belgeler üzerinden gerçekleştirildiğini ifade etti.

Meteoroloji'den Antalya ilçelerine taşkın uyarısı
Meteoroloji'den Antalya ilçelerine taşkın uyarısı
İçeriği Görüntüle

SORUŞTURMADA 4 ŞÜPHELİ TUTUKLANDI

Serik Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından nitelikli dolandırıcılık ve evrakta sahtecilik iddialarıyla yürütülen soruşturma kapsamında polis ekipleri çalışma başlattı. Soruşturmada 2 belediye çalışanı ile ilçede esnaflık yapan 2 kişi gözaltına alındı. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen 4 şüpheli, çıkarıldıkları sulh ceza hakimliğince tutuklandı. Ajanslara yansıyan bilgilere göre soruşturma kapsamında şüphelilere ait dijital materyaller ve mesajlaşma kayıtları da incelemeye alındı.

Soruşturmayla ilgili haberlerde, sahte evrakların elektrik aboneliği işlemlerinde kullanılmak üzere düzenlendiği ve yöntemle yaklaşık 1 milyon liralık dolandırıcılık gerçekleştirildiğinin iddia edildiği belirtildi. Bu tutar soruşturma dosyasına ilişkin basına yansıyan bir iddia niteliğinde bulunurken, olayın kesin mali boyutunun adli inceleme tamamlandıktan sonra netleşmesi bekleniyor. Şüpheliler hakkındaki suçlamalar bakımından yargılama süreci tamamlanıncaya kadar masumiyet karinesi geçerliliğini koruyor.

NUMARATAJ İŞLEMLERİ BELEDİYELERİN YETKİ ALANINDA

Olayda adı geçen numarataj işlemleri, binaların ve bağımsız bölümlerin adres sistemine uygun şekilde tanımlanmasını kapsıyor. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün açıklamalarına göre adres bileşenlerindeki değişiklikler belediyeler tarafından elektronik ortamda Ulusal Adres Veri Tabanı'na işleniyor. Bina ve kapı numarasıyla ilgili işlemlerde de yetkili idare belediyeler veya belediye sınırları dışındaki yerlerde ilgili il özel idareleri oluyor. Bu nedenle numarataj belgesi ve buna bağlı işlemlerde vatandaşların doğrudan yetkili kurum kanallarını kullanması önem taşıyor.

BORÇ VE ÖDEMELER RESMİ KANALLARDAN KONTROL EDİLEBİLİYOR

Serik Belediyesi, vatandaşların belediyeye ilişkin mali işlemlerini kontrol edebilmeleri için e-Belediye sistemi üzerinden sicil sorgulama, kayıtlı bilgiler, tarifeler ve online ödeme gibi hizmetler sunuyor. Bu tür işlemlerde kişiye elden verilen veya kurum adına düzenlendiği ileri sürülen bir belge üzerindeki tutarla yetinilmemesi; borcun belediyenin resmi sistemi veya doğrudan ilgili birim üzerinden doğrulanması, ödemenin de resmi tahsilat kanallarından yapılması sahte belge ve usulsüz tahsilat riskini azaltıyor. Şüpheli bir belgeyle karşılaşılması halinde belgenin doğruluğunun kurumdan teyit edilmesi ve gerekli görülürse adli makamlara başvurulması gerekiyor.

BELEDİYEDE DE İDARİ SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Başkan Kumbul, adli soruşturmanın yanı sıra Serik Belediyesi bünyesinde de idari soruşturma başlatıldığını açıkladı. Kumbul, belediye kayıtlarında vatandaş adına gösterilen söz konusu borcun ve belediyeye yapılmış bir ödemenin bulunmadığını vurgulayarak olayın sahte evrakla kişilerin kandırılması iddiasından kaynaklandığını söyledi. Soruşturmanın kapsamının ve başka kişilerin etkilenip etkilenmediğinin Cumhuriyet Başsavcılığının yürüteceği incelemeler sonucunda ortaya çıkması bekleniyor.

Kumbul, olayın nereye uzandığına bakılmaksızın suç duyurusunda bulunduğunu belirterek bundan sonraki sürecin adli makamların takdirinde olduğunu ifade etti. Tutuklanan belediye çalışanları hakkındaki idari işlemlerin de belediye tarafından yürütülen soruşturmanın sonucuna göre şekillenmesi bekleniyor. Böylece hem adli dosyada elde edilecek deliller hem de kurum içindeki incelemeler, olayın nasıl gerçekleştiğinin ve kapsamının belirlenmesinde belirleyici olacak.

Kaynak: Haber Merkezi