AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, fon tasfiyesine ilişkin kanun teklifinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulmasının ardından yaptığı açıklamada Türkiye ekonomisindeki son gelişmeleri değerlendirdi. Güler, ihracattan cari açığa, bütçe dengesinden Merkez Bankası rezervlerine kadar birçok başlıkta açıklamalarda bulundu.
Türkiye’nin küresel ve bölgesel gelişmelerin etkilerine rağmen ekonomik programını sürdürdüğünü ifade eden Güler, özellikle ihracatta ulaşılan seviyelere dikkat çekti.
GÜLER: İHRACATTA TARİHİ SEVİYEYE ULAŞILDI
İhracat rakamlarını değerlendiren Güler, eylül ayında Türkiye tarihinin en yüksek ihracat seviyesine ulaşıldığını söyledi. 2026 yılı içerisinde beş ayda ihracat rekoru kırıldığını belirten Güler, yıllıklandırılmış ihracatın 287,3 milyar dolarla şimdiye kadarki en yüksek seviyeye çıktığını ifade etti.
Güler, ihracattaki performansın Türkiye ekonomisi açısından önemli olduğunu vurgulayarak küresel ekonomideki belirsizliklere rağmen dış ticaretteki gelişmelerin yakından takip edildiğini kaydetti.
CARİ AÇIKTA YÜZDE 2,6 VURGUSU
Bölgedeki savaş ortamı ve küresel enerji fiyatlarındaki gelişmelere de değinen Güler, cari açığın milli gelire oranının yüzde 2,6 seviyesinde dengelendiğini söyledi.
Enerji fiyatlarının Türkiye gibi enerji ithalatçısı ülkelerin dış ticaret ve cari işlemler dengesi üzerinde doğrudan etkili olduğuna işaret eden Güler, mevcut şartlara rağmen cari açıkta dengelenmenin sürdüğünü ifade etti.
DEPREM HARCAMALARI 100 MİLYAR DOLAR SEVİYESİNDE
Güler’in gündemindeki bir diğer başlık ise 6 Şubat depremlerinin ardından gerçekleştirilen harcamalar oldu. Deprem bölgesinin yeniden inşası ve vatandaşların ihtiyaçlarının karşılanması için yapılan harcamaların yaklaşık 100 milyar dolar seviyesine ulaştığını belirten Güler, bunun kamu maliyesi üzerinde önemli bir yük oluşturduğuna dikkat çekti.
Güler, söz konusu harcamalara rağmen 2026 yılı itibarıyla bütçe açığının milli gelire oranının yaklaşık yüzde 3 seviyesinde bulunduğunu söyledi.
MERKEZ BANKASI REZERVLERİNE DİKKAT ÇEKTİ
Merkez Bankası rezervlerinin durumuna da değinen Güler, rezervlerin ekonomiyi dış şoklara karşı koruyan önemli bir güvence olduğunu ifade etti.
Bankacılık sektörünün sermaye yeterlilik oranlarına dikkat çeken Güler, finansal sistemin uluslararası standartlar çerçevesinde güçlü bir yapıya sahip olduğunu savundu. Sermaye piyasalarında da olumsuz bir durum bulunmadığını belirten Güler, bankacılık sisteminin güvenli yapısını koruduğunu söyledi.
FON TASFİYESİ TEKLİFİ MECLİS’E SUNULDU
Güler’in açıklamaları, fon tasfiyesine ilişkin kanun teklifinin TBMM’ye sunulmasının ardından geldi. Teklifin yasama sürecindeki ayrıntıları ve fon tasfiyesinin kapsamına ilişkin detaylar ise paylaşılan açıklamalarda yer almadı.
Kanun teklifinin Meclis’teki görüşme süreciyle birlikte düzenlemenin kapsamı ve uygulanmasına ilişkin ayrıntıların netleşmesi bekleniyor.





