Kuyumcukent'te 64 kiloluk altın dolandırıcılığı: 33 gözaltı
Kuyumcukent'te 64 kiloluk altın dolandırıcılığı: 33 gözaltı
İçeriği Görüntüle

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığının Bayraklı Belediyesi ve belediye iştiraki BAYBEL A.Ş.’ye yönelik yürüttüğü soruşturma kapsamında 48 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi. Önceki dönem Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal ile CHP Bayraklı İlçe Başkanı Didem Gültekin de soruşturma kapsamında gözaltına alınan isimler arasında yer aldı.

Başsavcılığın 6 Ekim 2026 tarihli açıklamasına göre soruşturma, İzmir İl Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ile İstihbarat Şube Müdürlüğünün çalışmalarıyla yürütülüyor. Şüpheliler hakkında “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak”, “rüşvet” ve “ihaleye fesat karıştırmak” suçlamaları yönünden işlem yapılıyor.

SORUŞTURMADA SAYIŞTAY VE MASAK RAPORLARI

Başsavcılık, gözaltı kararlarının Sayıştay ve MASAK raporlarının yanı sıra teknik ve fiziki çalışmalar ile soruşturma kapsamında elde edilen bilgi ve belgelere dayandırıldığını bildirdi. Şüpheliler arasında önceki dönem belediye ve belediye şirketlerinde görev yapan yönetici ve çalışanlarla çeşitli şirketlerin yetkili ve sahipleri de bulunuyor.

Soruşturmanın geçmişine ilişkin ortaya çıkan ayrıntılara göre, Sayıştay tarafından 3 Ocak 2025’te BAYBEL A.Ş.’ye yönelik gerçekleştirilen mali denetimde şirketin 2024 yılındaki bazı ihale ve doğrudan temin işlemlerine ilişkin tespitler yapıldı. Soruşturma makamlarınca bu tespitlerin İçişleri Bakanlığı Mülkiye Teftiş Kurulunun tevdi raporu ve bilirkişi incelemesiyle de değerlendirildiği belirtildi.

BAYBEL’İN SERMAYESİ 119,3 MİLYON TL

Sayıştayın Bayraklı Belediyesi 2024 Yılı Düzenlilik Denetim Raporu, soruşturmanın odağındaki BAYBEL A.Ş.’nin belediyenin yüzde 100 pay sahibi olduğu şirketlerden biri olduğunu gösteriyor. Resmî rapora göre Baybel Kentsel Yapı Tasarım Dönüşüm Yenileme Planlama Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin toplam sermayesi 2024 yılı itibarıyla 119 milyon 300 bin TL olarak kayda geçti.

GÖZALTI SAYISINDA FARKLI BİLGİLER PAYLAŞILDI

Operasyonun ilk saatlerinde bazı haber kaynaklarında 46 kişinin gözaltına alındığı bilgisi yer alırken, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığının açıklamasında eş zamanlı operasyonda 45 şüphelinin gözaltına alındığı bildirildi. Gün içinde yayımlanan haberlerde Serdar Sandal’ın da yakalanan şüpheliler arasında bulunduğu aktarıldı.

Başsavcılık, hakkında gözaltı kararı bulunan diğer şüphelilerin yakalanması ile adreslerdeki arama ve el koyma işlemlerinin sürdüğünü açıkladı. Soruşturmada suçlamaların yargılama sonucunda kesinleşmiş hükümler olmadığı, şüpheliler bakımından masumiyet karinesinin geçerli olduğu dikkate alınmalıdır.

Kaynak: Haber Merkezi