Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, G20, IMF ve Dünya Bankası yıllık toplantıları için bulunduğu Washington’da, Türkiye ekonomisinin mevcut durumuna ilişkin uluslararası yatırımcılara mesajlar verdi.

Alanya'da borçlulara müjde: Bugün bütün borçlarınız silindi
Alanya'da borçlulara müjde: Bugün bütün borçlarınız silindi
İçeriği Görüntüle

ZİRAİ DON ENFLASYONU YÜKSELTTİ

Bakan Şimşek, enflasyonla mücadeledeki ana hedeften sapma riskine rağmen kararlılığını korudu. Eylül ayında yaşanan yüksek enflasyon verilerine ilişkin değerlendirme yapan Şimşek, yıl boyunca tarım sektöründe yaşanan kuraklık ve zirai donun işlenmemiş gıda fiyatlarını etkilediğini belirtti.

MALİ DİSİPLİN VE YAPISAL REFORMLAR

Bakan Şimşek, mali tarafta kaydedilen ilerlemeye dikkat çekerek, deprem sonrası 90 milyar dolarlık yeniden inşa harcamasına rağmen bütçe açığının GSYH’ye oranının yüzde 3.5 civarına gerilediğini söyledi. Türkiye'nin borcunun Gayrisafi Yurtiçi Hasıla'ya (GSYH) oranının yaklaşık yüzde 25 ile gelişmekte olan ülke standartlarına göre oldukça düşük olduğunu aktardı. Şimşek, mali konsolidasyonun ana itici gücünün, Merkez Bankası'na enflasyonu düşürmede yardımcı olmak olduğunu ve bu sürecin 2028 yılına kadar kararlılıkla sürdürüleceğini ifade etti.

Şimşek, bölgede daha fazla barış ve istikrar sağlanması halinde, Türkiye'nin Çin'den sonra en büyük ikinci müteahhitlik kapasitesiyle Ukrayna ve Libya gibi ülkelerin yeniden inşa süreçlerinde önemli rol oynayacağını vurguladı.

Kaynak: Karar