Zaman yönetimi

GÜNÜMÜZDE

herkesin ortak şikayetlerinden biri şüphesiz ki 'zaman darlığı'dır. Zamanını ihtiyaçları dahilinde düzenleyemeyen kişiler, kaçınılmaz olarak stres altında yaşarlar. Zamanını iyi değerlendiren kişilerin hayat kalitesi yüksektir ve kişi, geçen zamandan kendisi ve amaçları için en iyi şekilde faydalanır. Kişini bu yönünü geliştirmesi önemli bir unsurdur, çünkü aslında zaman hayat demektir. Geçen zamanı yerine koymanın ve telafi etmenin imkanı yoktur. Zamanı boşa geçirmek, hayatı boşa geçirmektir bir bakıma. Zamanı iyi bir şekilde kullanmak için yapılması gereken, düşünce ve ayrıntılarla oyalanmayıp kısa zamanda çok iş yapmak değildir. Tam tersine amaç ve öncelikleri saptayarak kişinin zamanını gerçekten yapmak istediği şeylere ayırarak, hayatından daha fazla tat almasıdır. Zaman, hayatın akışını değiştiren büyük-küçük kararların sayısız bir toplamı olarak düşünülebilir. Yerinde olmayan kararlar engellemeye yol açar, kendine güveni azaltır ve stres kaynağıdır. Acelecilik, belirli bir zamanda bitirilmesi gereken işlerin zamanında bitirilmemesi, dinlenmek veya kişisel ilişkiler için yetersiz zaman, ayrıntılar veya yapılacak olan işlerin altında ezilme duygusu ve zamanın büyük bir bölümünde yapmak istemediğimiz şeyleri yapmak, zamanı iyi değerlendirme konusunda kişinin önüne çıkan başlıca engellerdir. Bu engellerin ortadan kaldırılması aslında kişinin elindedir. Kişi amaçları doğrultusunda önceliklerini belirleyip, daha az önemli işleri eleyerek gerçekçi bir düzenleme yaparak ve temel seçim yapmayı öğrenmesi iyi bir başlangıçtır. Bunu yaparken kişi öncelikli olarak kendisi için mutluluk, sevgi, başarı ve fayda sağlama ortaya çıkaracak seçimlere yönelecektir.
Zamanı iyi yönetebilmek için dikkat edilmesi ve öğrenilmesi gereken diğer faktörlere değinelim. Öncelikli olarak ‘hayır’ diyebilmeyi öğrenmek gerekiyor. Günlük yapılacak işlerin önüne geçebilecek bir talep ile karşılaştığında kişi bunu uygun bir hayır cümlesi ile erteleyebilmelidir. Ancak bu her durumda gerçekçi olmayabiliyor. Bunu göz önünde tutarak, önceden planlanmayan bir olay ve problemler olabileceği göz önünde tutularak bunlar için belli bir zaman ayırmakta fayda vardır. Çeşitli işler arasında kişinin kendine, kendisi için küçük bir zaman ayırması önemlidir. İki işi bir arada yapabilmeyi öğrenmenin zamanı yönetmede önemli bir yeri vardır. Örneğin, arabayla işe giderken, yazılacak önemli bir mailin planı zihinde organize edilirse kişiye zaman kazandıracaktır. Ayrıca televizyon dev bir zaman yutucusu olduğunu unutmadan, izlenecek programlarda seçici olmaya özen göstermek gerekiyor. Son olarak en önemlisi, diğer bütün bu faktörleri aktif hale getirecek nokta, kişinin kendi kaçış noktalarını kapatmasıdır.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar M.Gökçen Nazifoğlu - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Alanya Belediye Başkanlığı anketi - Alanya'nın nabzını tutuyoruz! Siz kime oy verirdiniz?
Tüm anketler

Çorum Haber