Yaşlılık psikolojisi

YAŞLILIK

döneminde, kişi genel olarak geçmişini gözden geçirmeye başlar. Değerlendirmeleri genel olarak olumlu ise yaşamının geri kalan kısmını olumlu ve umut dolu geçirme eğiliminde olur. Geçmişe baktığı zaman çok hata yaptığını düşünüyor, yaşanmışlıklarına karşı memnuniyetsizlik yaşıyor, değişen rollerine uyum sağlamada güçlük çekiyorsa derin bir umutsuzluk ve kederin içine girebilir.

Yaşlıların psikolojik açıdan gösterdiği değişikliklerin en göze çarpanları aşırı eskiye bağlılık, yenilerden kaçınma ve egoizmdir.

Yaşlı insanlar ilerleyen yıllarla birlikte kendilerinden sonrası için bir iz bırakmaya çalışırlar. Bu dönemde ürün fikrinin daha çok düşünülmesi zamanla kendisi, yakın dostları ve aile bireylerinin ölümü ile öbür dünya fikri zihinleri daha çok meşgul edebilir.

Hem yaşlı erkekler hem de kadınlar için eşler arası bağlılık oldukça artmıştır. Uzun süreli ayrılıklara dayanamazlar. Çünkü her ikisi de birbiri için endişelenir. Eşler kendi ölümlerinden sonra hayatta kalacak eşin yaşamını nasıl idame ettireceği konusunda hazırlık yapar.

Yaşlı insanlardaki önemli özelliklerden birisi de yeni şeylere adepte olamamadır. Çünkü kurulmuş bir düzenin ruhsal dengesi vardır. Her yenilik bu dengenin bozulmasına sebep olabilir. Özellikle teknolojik yeniliklere adapte olma konusunda sıkıntı yaşayabilirler.

Bazı yaşlarda içe kapanma görülebilir. Yeni ilişkiler kurup geliştirme konusunda ısrarcı olmayabilirler. Yeterince arayıp sorulmadıkları ve hastalıklarına ilgi gösterilmediği konusunda alınganlık gösterebilirler. Kadınlar bu dönemde daha girişken ve sorumluluk sahibi olurken, erkekler edilgen ve bağımlı olurlar.

Çoğu yaşlı bireyler ise bu dönemi oldukça mutlu ve huzurlu geçirirler. Bu kişiler geçmişlerine baktıkları zaman yaşamlarını olumlu şekilde değerlendirirler. Geçmisin olumsuz ve yarım kalmış olaylarını tolere edebilmişlerdir. Meşgul oldukları işler veya uğraşları vardır. Genellikle toplumsal çevreleri ve çocuklarıyla iletişimleri kuvvetlidir. Böyle bir yaşlı kişinin kendi kişisel deneyimlerini diğer kuşaklara aktarabilmesi de daha kolaydır. Ancak unutulmamalıdır ki yaşlı insanlara bakış açısı da toplumdan topluma farklılık gösterir.

İçinde bulunulan her yaşın kendine özgü ayrı bir güzelliği vardır. Bu güzellik kavranabildiği ölçüde, her geçen yıl yıkıma neden olacak bir etken olarak değil insanı olgunlaştıracak süreçler olarak düşünülmelidir.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar M.Gökçen Nazifoğlu - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Alanya Belediye Başkanlığı anketi - Alanya'nın nabzını tutuyoruz! Siz kime oy verirdiniz?
Tüm anketler

Çorum Haber