Moody's'ten karar öncesi kritik açıklama

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Londra’daki genel merkezinden İletişim Stratejisti Abi Jones, Türkiye’nin değerlendirme takvimine ilişkin olarak bir kez daha takvimin “gösterge niteliğinde” olduğunu vurguladı

TERÖR örgütü FETÖ’nün 15 Temmuz tarihindeki darbe girişiminin ardından Türkiye’nin kredi notunu ve not görünümünü “negatif” izlemeye alan kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in İletişim Stratejisti Abi Jones, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.       
Moody’s’in potansiyel derecelendirme işlemleriyle ilgili yorum yapamadığını belirten Jones, “Moody’s herhangi bir derecelendirme işlemini düzenleyici sorumluluklara uygun olarak duyurur. Moody’s ülke kredi derecelendirme takviminde yalnızca potansiyel işlemlerin tarihlerinin belirtildiğini lütfen göz önünde bulundurun.” ifadelerini kullandı.       
Moody’s, Türkiye’deki son gelişmelerin etkilerini değerlendirmek için 25 Temmuz tarihinde yatırımcılara açık bir telekonferans düzenlemiş, telekonferansın moderatörlüğünü Moodys’in Baş Kredi Yetkilisi ve Kredi Strateji Müdürü Colen Ellis yapmıştı. Ellis’e Moody’s Başkan Yardımcıları Alpona Banerji, analistlerden Mehdi Ababou, Irakli Pipia’nın yanı sıra kurumsal Finansman Grup Analisti Julien Haddad eşlik etmişti.       
Telekonferans sonrasında AA muhabirine değerlendirmede bulunan kaynaklar, Moody’s’in negatif izleme kararının ardından düzenlediği bir telekonferans olduğu için ağırlıkla risklere dikkat çekilmesine rağmen 18 Temmuz’dan itibaren “90 günlük bir izleme süreci içerisinde nihai bir kararın verilebileceğinin” vurgulandığını belirtmişti.       
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu darbe girişiminin ardından 18 Temmuz’da bir bilgilendirme notu yayımlayarak Türkiye’nin kredi notunu negatif izlemeye aldığını, karara gerekçe olarak ise “başarısız darbe girişiminin ekonomik büyüme, politika yapıcı kurumlar, dış tamponlar üzerindeki orta vadeli etkilerini değerlendirme ihtiyacı” gösterilmişti.       
Bu bilgi notunda dikkati çekici bir detay da olası senaryoların değerlendirildiği bölümde ilk sırada “Türkiye’nin reytinginin mevcut seviyesinde teyit edilmesine neler neden olabilir?” başlığının ele alınmasıydı.        
18 Temmuz’da yapılan açıklamada bu başlık altında “Eğer Türkiye ekonomisi, kurumları, dışsal pozisyonu artan politik  riskten kaynaklı baskıya karşı durabilir, güven ve büyümeyi koruyabilirse, ekonomik reformlarını artırabilir, döviz rezervi ve ödemeler dengesinde daha fazla bozulmanın önüne geçebilirse, Moody’s Türkiye’nin Baa3 olan kredi notunu teyit etmeyi değerlendirebilir.” ifadesine yer verildi.       
Geçen ay sonunda Moody’s yetkilileri Türkiye’yi ziyaret ederek ekonomi yönetimi ile bir dizi görüşme gerçekleştirmişti. Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Kalkınma Bakanlığı yetkilileri ile uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's heyeti arasındaki görüşmenin, son derece olumlu bir havada gerçekleştiğini belirtmişti.       
Görüşmede, Moody's heyetine Orta Vadeli Program (OVP), yapısal reformlar, yatırım ortamının iyileştirilmesi, makro ekonomik gelişmeler ve öncelikli dönüşüm programları konuları hakkında bilgi verildiğini ifade eden Elvan, özellikle OVP hedeflerinde revizyona gidilmesinin düşünülmediği ve mevcut hedeflerinin korunduğunun vurgulandığını bildirmişti.       
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem de "Moody's ve Fitch'ten olumsuz bir değerlendirme beklemiyorum. Türkiye'nin makro ekonomik verileri ortada iken, bu kuruluşların göz göre göre kendi itibarlarını sarsacak bir değerlendirme içerisinde olacağını düşünmüyorum.” ifadelerini kullanmıştı.

05 Ağu 2016 - 15:53 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber