İran'dan Türk halkına övgü

İran'ın Ankara Büyükelçisi Muhammed İbrahim Taherian Fard, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında İran devleti olarak Türk halkının yanında yer aldığını belirterek, “Türkiye, yeni bir silahla darbecilerin önünde durdu. Bu silah, uçak ve tanktan daha önemliydi, halkın gücüydü" dedi

İZMİR Ticaret Odası'nda (İZTO) düzenlenen İran Bilgilendirme Toplantısına katılan İran'ın Ankara BüyükelçisiMuhammed İbrahim Taherian Fard, Türk halkının darbecilere karşı cesaretinin takdire şayan olduğunu ifade etti. Fard, “İran devleti ve milleti darbe girişiminin yanında Türkiye halkının yanında yer almıştır. İran devleti ve halkı hızlı bir seçim yaparak darbecilere karşı tutumunu gösterdi. İran, Türk halkının seçimine saygı gösterdi. Biz başından itibaren yanınızda yer aldık. Darbe girişi sırasında üst düzey yetkililerimiz sürekli temas halindeydiler. Cumhurbaşkanımız Hasan Ruhani, İran'da büyük bir kalabalığın önünde yaptığı konuşmada 'artık bölgemizde darbeler döneminin sona erdiğini' ifade etti. Türk halkı bunu gösterdi. Aslında bölgemiz o kadar erginliğe ulaştı ki halklar sözünü artık sandıkta söylüyor. Ben Türk halkını ve milletini böyle bir seçim yaptıkları için tebrik ediyorum. Türk halkının gösterdiği yeni bir silahla darbecilerin önünde durdular. Bu silah uçak ve tanktan daha önemliydi. Bu da halkın gücüydü. İnşallah yeni bir dönemin başlangıcı olur, özellikle ikili ilişkilerimizi etkiler” diye konuştu.
30 MİLYAR DOLAR
İki ülke Cumhurbaşkanlarının karşılıklı ticaret hacmini yıllık 30 milyar dolar seviyesine çıkarma konusunda hedef koyduğunu belirten Fard, ülke olarak da devleti ticaret alanının dışına çıkarmak istediklerini ve Türkiye'nin bu anlamda başarılı bir tecrübeye sahip olduğuna dile getirdi.
Büyükelçi Fard, İran'dan Türkiye'ye 1,6 - 1,7 milyon turistin geldiğini, Türkiye'den İran'a gelen turist sayısının ise çok düşük olduğuna değinerek, turistik ziyaretlerin denge bakımından iki ülke arasında kabul edilebilir bir yere gelmesini temenni etti.
YATIRIM TEKLİFİ
İran ve Türkiye ekonomilerinin birbirini tamamladığına işaret eden İran'ın Ankara Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri Hamid Zadboom ise iki ülke iş adamlarının üçüncü bir coğrafyada işbirliği yapma imkanına sahip olduğuna dikkat çekti.
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ise İran’da ambargoların kaldırılması sonrasında yeni bir dönem başladığına dikkat çekerek şunları söyledi: “İran’a uygulanan uluslararası ambargoların kaldırılmasından sonra ülkenin önünde büyük imkanlar açıldı. Kaynaklar serbest bırakıldı. Oluşan bu yeni durumda İran’da özellikle altyapı alanındaki eksikliklerin giderilmesi için büyük yatırımlar yapılması gerekiyor. Ülkelerimiz arasındaki ticareti geliştirmeliyiz. Şimdi laf değil iş üretme zamanıdır. Yeni dönemde gerek İran’da gerekse ülkemizde ve tabii ki İzmir’de Türk ve İranlı iş adamlarının ortaklık ve işbirliği yapmasını teşvik etmeliyiz ”dedi.

02 Ağu 2016 - 19:48 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber