’Boykot’ çağrısı karşılık bulmadı

Demokratik Toplum Kongresi’nin (DTK), okulları boykot çağrısı, beklenen karşılığı bulmadı. Birçok il ve ilçede okullar öğrencilerle doldu taştı

DTK’nın, anadilde eğitim talebiyle okulları bir hafta boykot çağrısı, Doğu ve Güneydoğu’da beklenen karşılığı bulmadı. Batman, Bingöl, Siirt, Tunceli ve Mardin’de okulların neredeyse tamamı öğrencilerle doldu. Çağrı, Diyarbakır ve Şırnak’ta çok az karşılık bulurken, Cizre ilçesinde ise birçok okul boş kaldı.
BAĞLAR VE SUR’DA KISMEN UYULDU

Diyarbakır genelinde öğrenciler velileriyle birlikte okulların yolunu tutarken, merkez Bağlar ile şiddetli çatışmaların yaşandığı Sur ilçesindeki okullarda kısmen boşluk görüldü. Çocuğunu okula getiren bir veli, bütün öğretmenlerin ders işlediğini ve sınıfların dolu olduğunu belirterek, “Her şey ortada. Öğretmenler ders işliyor, çocuklar sınıfta” dedi.
“BOYKOT NE DEMEK?”
Batman’da sokaklar okulların açıldığı bugün öğrenci ve velilerle doldu. Çocuklarını okullara götüren veliler, boykot çağrısına tepki gösterdi. Çağrıyı doğru bulmadığını belirten Habip Yürek, “4 çocuğum var ve hepsini okula gönderdim. Boykot ne demek. Çocuklar 24 saat de okulda kalsalar, yine göndereceğim” dedi.
Murat Aslankılıç adlı veli de çağrıya tepki göstererek, “Çocuklarımızı okula gönderdik ve kararı da doğru bulmuyoruz” diye konuştu.
“EĞİTİM SORUNSUZ BİR ŞEKİLDE DEVAM EDİYOR”

Siirt’te kent merkezi başta olmak üzere ilçe ve köylerde eğitim ve öğretim için tüm okullar açılırken, veliler boykot kararını dikkate almayarak, çocuklarını okullara gönderdi. Sabah erken saatlerinde kenar mahallelerdeki okulları gezen İl Milli Eğitim Müdürü Fethi Suay, Siirt geneli tüm okullarda eğitimin sorunsuz bir şekilde devam ettiğini söyledi. Kentte hiçbir okulun fiziki yetersizliği ve öğretmen eksiğinin bulunmadığını aktaran Suay, velilerin boykot kararına uymayarak çocuklarını okullara gönderdiğini aktardı. Suay, hiçbir okulda öğrenci ve öğretmen eksiğinin bulunmadığını da dikkat çekerek, tahrip olmuş veya engellenen hiçbir okulun olmadığını ifade etti.
BİNGÖL’DE 60 BİN 510 ÖĞRENCİ DERSBAŞI YAPTI
Çağrının karşılık bulmadığı Bingöl’de 2015-2016 eğitim öğretim yılı ilk ders zilinin çalmasıyla başladı. Yaz tatilinin bitmesiyle il genelinde bulunan 412 okulda 60 bin 510 öğrenci ve 3 bin 415 öğretmen yeni eğitim-öğretim yılına başladı.
TUNCELİ’DE EĞİTİM ÖĞRETİM BAŞLADI
Tunceli’de 2015-2016 eğitim ve öğretim yılının başlaması nedeniyle Valilik önündeki Atatürk Anıtı’na çelenk konuldu. Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okunan törene Milli Eğitim Müdürü Ali Eyyüpkoca’nın yanı sıra okul müdürleri, öğretmen ve öğrenciler katıldı. Kentte 932 öğretmen ve 10 bin 899 öğrenci, 92 okulda eğitim ve öğretime başlarken, boykot çağrısının kenti etkilemediği görüldü.
“BOYKOTA KESİNLİKLE KARŞIYIZ”
Mardin’de ise bin okulda yaklaşık 10 bin öğretmen ile 203 bin öğrenci eğitime başladı. Sabahın erken saatlerinden itibaren okulların yollarına döşen Mardinli öğrenciler, arkadaşları başta olmak üzere öğretmenlerini özlediklerini dile getirdi. Okulların açılmasına sevinen çocuklarının heyecandan dün gece uyumadıklarını belirten veliler ise, okulların boykot edilmesi çağrısına tepki gösterdi. Nurettin Kavak adlı veli, bu gibi çağrıların cehaletten kaynaklandığını belirterek, “Bu boykota kesinlikle karşıyız ve eğitim, eğitim, eğitim diyorum” dedi.
ŞIRNAK’TA KISMEN KARŞILIK BULDU

Çağrının kısmen karşılık bulduğu kentlerden Şırnak’ta da ilk ders zili çaldı. Okullara koşan öğrenciler, arkadaşları ve öğretmenleri ile hasret giderdi. İl Milli eğitim Müdürü Ahmet Alagöz, “Bugün ilimizde 160 bin öğrenci eğitim ve öğretime başladı. Hiçbir okulumuzda eğitim öğretim engeli olmayacaktır bütün okullarımız eğitim ve öğretime hazırdır. Öğretmenlerimiz görevlerinin başındadır, okullar bizim en değerli ve en aziz yuvamızdır. Bu dört duvar bizi hayatın çetin şartlarına hazırlar. Burası sevginin, ilginin ve hoş görünün merkezidir” diye konuştu.
CİZRE’DE EĞİTİM SANCILI BAŞLADI
Cizre ilçesinde ise yeni eğitim ve öğretim yılı sancılı başladı. Çağrı nedeniyle özellikle geçtiğimiz günlerde ilan edilen sokağa çıkma yasağında şiddetli çatışmaların yaşandığı Nur, Sur, Cudi ve Yafes mahallelerindeki okullar başta olmak üzere, birçok okul boş kaldı. İlçeye bağlı köylerde ise yeni eğitim ve öğretim yılı sorunsuz bir şekilde başladı.

28 Eyl 2015 - 14:18 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber