At ve eşek sütünün fiyatı, altınla yarışıyor

Temel besin maddelerinden  biri olan sütün fiyatı, dünyada ve Türkiye'de son yılların en düşük seviyesini  görse de bazı hayvanlardan elde edilen sütün fiyatı adeta altın fiyatıyla  yarışıyor

SÜT yüksek protein, kalsiyum, fosfor, D vitamini gibi besin  değerleriyle başta çocuklar, hamileler, emzirenler ve yaşlılar olmak üzere 7'den  70'e herkes için vazgeçilmez bir besin kaynağı. 
 İnek, keçi, koyun, manda, at, eşek ve deveden elde edilen sütün  içeriği, türüne göre farklılık gösteriyor. 
Türkiye'de süt ihtiyacının yüzde 91'inden fazlası inek sütünden  karşılanıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ticari işletmeler  tarafından geçen yıl 8 milyon 937 bin 141 ton inek sütü toplandı. 2015 yılında 41  bin 141 ton koyun sütü, 56 bin 286 ton keçi sütü, bin 335 ton da manda sütü elde  edildi. 
 İçme sütü olarak kullanılan taze inek sütünün litre fiyatı yerleşim  yerlerine göre ufak çaplı değişiklikler gösterse de ortalama 2,5-3,5 lira  arasında değişen fiyatlarla tüketiciye sunuluyor. Organik olarak satılan paket  inek sütünün litre fiyatı ise marketlerde 7 liraya kadar çıkıyor. 
 Bir koyun veya keçi günlük 1-3 litre arasında süt veriyor
 Koyun, keçi ve manda sayısına bağlı olarak bu hayvanlardan elde edilen  süt de üretimin çok küçük bir kısmını oluşturuyor. Bu hayvanlardan sağlanan süt  daha çok yoğurt ve peynir yapımında kullanılıyor.
 Koyun-keçi ve manda sütü market raflarında litre fiyatı ortalama 8-12  lira arasında değişen rakamlarla satılıyor. 
Antalya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zeliha  Öztürk, Antalya bölgesinde koyun ve keçiciliğin yüzde 98'inin göçebe olarak  yapıldığını söyledi. Bölgede yaklaşık 1 milyon 300 bin küçükbaş hayvan varlığı  bulunduğunu belirten Öztürk, "Bir koyun veya keçi günlük 1-3 litre arasında süt  verir. Üreticilerimizin çok küçük bir kısmı sütü ticari işletmelere satıyor. Süt  genellikle yoğurt ve peynir yapımında kullanılıyor." diye konuştu. 
  Manavgat ilçesinde bulunan çiftliğinde yaklaşık 300 mandası bulunan  Yılmaz Sezer de manda yetiştirmenin oldukça zor olduğunu ifade ederek, "En iyi  manda günlük 5-6 litre süt verir. Biz neslin üremesi için yavruyu 3 ay  emzirtiyoruz, yavrudan sütü kısmıyoruz. Yurtdışından gelen mandaların genleriyle  oynanmış durumda. Yavru doğar doğmaz annenin yanında bir gün bırakılıyor, ondan  sonra inek anneye veriliyor. İneğin sütünü emen hayvan da uysallaşıyor, bu da  sütün kalitesini düşürüyor." dedi. 
Sezer, manda sütünün çok az bir kısmını sattıklarını, önemli bir  kısmını peynir, yoğurt ve kaymak yapımında kullandıklarını kaydetti.
Son yılların favorisi eşek sütü 
 Son yıllarda bazı araştırmalar ve haberlerin de etkisiyle  tüketicilerin ilgisini çeken, ancak Türkiye'de bulunması oldukça zor olan deve  sütünün litresi ortalama 50 liradan, at ve eşek sütünün litresi ise 80-100  liradan alıcı buluyor. 
Antalya'da eşek çiftliği bulunan Mehmet Ali Yalçın, bir eşekten günlük  en fazla yarım litre süt alınabildiğini söyledi. Eşek sütünü litresi 80-100  liradan sattığını ve özel kaplar içinde Türkiye'nin her yerine gönderdiklerini  anlatan Yalçın, "Yurt dışından da talep var, fakat nakliye sorunu nedeniyle  gönderemiyoruz. Şu anda Yunanistan ile görüşme halindeyiz." diye konuştu. 
At sütünün yaraları iyileştirmeye, bağırsakları temizlemeye, astım ve  bronşite iyi geldiği, deve sütünün B ve C vitaminleri açısından oldukça iyi  olduğu, yüksek omega-3 içeren, şeker ve protein açısından anne sütüne çok yakın  eşek sütünün ise cilt hastalıklarına iyi geldiği ve bazı kanser türleriyle  mücadeleye destek verdiği iddia ediliyor.

11 Haz 2016 - 12:44 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber