YUNAN BAKANIN TÜRKİYE DÜŞÜ

Yunanistan'ın Turizm ve Kalkınma Bakanı Olga Kefaloyanni Türkiye ile ortak yatrım yapmak istediğini açıkladı.

Yunanistan'ın Turizm ve Kalkınma Bakanı Olga Kefaloyanni, Yunan parlamentosunun en gözde ve en dinamik kadın milletvekillerinden biri olarak kabul ediliyor. Atina, İngiltere ve ABD üniversitelerinde hukuk eğitimi alan ve 5 yıl önce Yeni Demokrasi Partisi'nden Girit milletvekili seçilene kadar yurt içi ve dışında avukatlık yapan Kefaloyanni, yarın İstanbul'a geliyor. Yunanlı Bakan'ın hedefinde, Türk mevkidaşı Ertuğrul Günay ile görüşerek iki ülke arasındaki işbirliğini artırmak var. "Giritli Güzel" olarak da anılan Kefaloyanni, ziyareti öncesinde Stelyo Berberakis ile gerçekleştirdiği söyleşiyi dikkatinize sunuyoruz...
Yunan turizmi bu yıl beklenen sonuçları alamıyor. Bu düşüşün nedeni nedir?
Ekonomik kriz her bir alanda olduğu gibi turizmi de olumsuz etkiledi. Turizm, Yunan ekonomisinin lokomotif gücünün temelini oluşturuyor ve yeniden canlandıracağımızdan son derece eminim. Uzun vadede ulusal bir strateji hazırlıyoruz. Yunan misafirperverliğini ve turizm alanındaki bilirkişiliği ve deneyimlerini tekrar ön plana çıkartarak, ülkenin sarsılan itibarını yeniden kazandıracağız.
Çabalarınıza Türkiye'nin de katkısı ne olabilir?
Türkiye ile birçok alanda işbirliği yapma olanakları var. Türk meslektaşım Ertuğrul Günay ile bu konuları görüşmek istiyorum. Örneğin hava taşımacılığı ve turistik gemi gibi alanlarda işbirliği yapılabilir. Yunan turizm ürününü Türkiye'ye de tanıtmak istiyoruz. Türk turistlerin tatil için ilk tercihlerini Yunan adalarına yapmasını arzu ediyoruz.
Bu yıl Türk vatandaşları için uygulanan hızlı vize işlemlerini öngören pilot programınız sayesinde Yunanistan'a gelen Türk turistlerin sayısı arttı. Bu uygulama sürecek mi?
Evet, Yunan Dışişleri Bakanlığı ile uyguladığımız bu programla önemli bir adım atıldı. Bu programın tarafları oldukça tatmin ettiği Yunan Adaları'na daha kolay geçiş yapan Türk vatandaşlarının sayıca artmasından anlaşılıyor. Bu ve bunun gibi adımların atılması için kat edecek uzun bir yolumuz var. Bulunduğumuz coğrafyada her iki ülke de istikrar ve güvenin elçiliğini yapıyor. Bugünkü dış politika da bu unsurları temel alıyor. Dışişleri Bakanı Dimitris Avramopoulos, Meclis'te konuşurken, Davutoğlu'nun çok yakında Atina'yı ziyaret edeceğini açıkladı. Turizm; yatırım ve ticaret arttıkça ilişkileri pekiştirir, daha sağlam temellere oturtur.
'DİZİLER BÜTÜNÜ YANSITMIYOR'
Yunan kanallarında çokça gösterime giren Türk dizileri Yunan kamuoyunun, Türkiye'nin kültürünü ve hayat biçimini daha iyi anlamasına yardımcı oluyor mu? Televizyon kanalları, bir halkın kültürünü ve alışkanlıklarını sadece az ölçüde yansıtabilir, bütünüyle yansıtamaz. Karşılıklı güvenin sağlanması ve halkların birbirini daha iyi tanıması için sistematik çalışmayla sağlam temellerin atılması lazım. Bunlar da karşılıklı düzenlenen kültürel etkinliklerle sağlanabilir.
Yakın bir geçmişte bir konuşmanızda Mustafa Kemal Atatürk ile Yunan lider Eleftherios Venizelos'un iki ülke arasındaki ilişkileri pekiştirmek için attıkları adımları, bıraktıkları noktadan sürdürmemiz gerektiğinden söz etmiştiniz. Sizce bu iki liderin bıraktığı noktadan nasıl ilerlenir?
Birbirimizle açık ve net konuşarak, karşılıklı güven göstererek; iyi komşuluk ilkelerine saygı göstererek ilerleyebiliriz. Türkiye son yıllarda Patrikhane olsun, gayrimüslim azınlıklara karşı olsun, iyi niyet gösterilerinde bulundu. Yunanistan'ın da mesajı şudur: Tarihlerimize, kültürlerimize ve ülkelerimizin onuruna karşılıklı saygı gösterilmesi temelinde komşumuzla iyi geçinmek; iyi ilişkiler içinde yaşamayı arzu ediyoruz. Ben de ikinci yurt dışı resmi ziyaretimi Türkiye'ye gerçekleştireceğim. Bu gelişimde Patrikhaneyi de ziyaret etmek istiyorum.

#

26 Eyl 2012 - 18:04 - Turizm


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber