'Her Finli Alanya'ya gitmiş'

Habertürk Gazetesi'nin "Cumartesi" ekinde Finlandiya'yı tanıtan Doğan Satmış, Finlilerin Alanya'ya olan ilgisini yazdı

TÜRKİYE, bu yıl uzun uzun kış özlemi yaşadı. Ancak, uçakla 3 saat mesafede ve bizimle aynı saat diliminde, yılın 9 ayını soğuk, karanlık ve karlı geçiren bir ülke var: Finlandiya. Finlandiyalılar millet olarak uzaktan Türklerle akraba. Onların da Türkler gibi Orta Asya'dan Avrupa'ya göç ettiklerine inanılıyor. Dil yapıları da, Türkçe ile aynı. Cümleler, kelime eklenerek değil, kelimelere eklemeler yapılarak oluşturuluyor. BİR İNSAN, BİR GEYİK... Finlandiya, Türkiye'nin yarısı kadar bir yüz ölçüme sahip ama nüfusu Türkiye'nin 12'de biri; 5.9 milyon. Ülkenin kuzeyi Laponya ise kilometrekareye "1 insan, 1 geyik" düşecek kadar ıssız. Göz alabildiğinde, düzlük, ağaçlar, göller. Doğu dürüst dağ bile yok. Kuzeydeki kayak merkezi Levi'deki dağ bile 1200 metreyi geçmiyor. Ancak bölge çok kuzeyde olduğu ve çok kar aldığı için, Alplerdeki 3 bin metreleri aramadan kaymak mümkün. Kışın, sadece 4-5 saatte biten gün ışığının kısalığını ise, pistleri gündüz gibi aydınlatarak çözmüş Finliler. FİNLİ KADINLAR: BOYNUZ TOZUNU DENEDİK, EMİNİZ Uçakla İstanbul'dan Helsinki'ye 3 saat uçtuktan sonra, bir başka uçakla 1200 km daha kuzeye uçmaya, ya da gayet lüks trenlerin, duşlu yataklı kabinlerinde 12 saat seyahat etmeyi gözünüz kesiyorsa, pitoresk (resimsi) bir ortam sizi bekliyor. Pitoresk sözcüğünün, tam da Orhan Pamuk'un anlatmak istediği şekilde ancak burada görüp yaşayabilirsiniz. Bu pitoresk ortama can katmak da, Ren geyikleri ve haski köpeklere düşüyor. Cana yakın ren geyiklerinin, abartılı boynuzlarından endişelenmeyin, onların çektiği kızaklarda, onların derilerinin üzerindeki yumuşak tüylere uzanın, kendinizi bırakın; böylece kar üzerinde, inanılmaz bir safari yapabilirsiniz. Ren geyiğinin işi sadece sizi kızakta çekmek değil. Etiyle, Fin mutfağının eşsiz lezzetlerini yemek masanıza getirmek de onların kaderi, ister kavurmasını, ister şişini yiyin. HER FİNLİ ALANYA'YA GİDECEKTİR! Finlandiya'da bir kaç gün kalınca insan iki şeye çok şaşırıyor. Biri, neredeyse tüm Finlandiyalıların, Alanya'da en az bir kaç kez tatil yaptığı gerçeği. O kadar ki, bazıları Alanya'da öğrendiği Türkçe ile sizi karşılıyor. Diğeri de, aslında Demreli olan Noel Baba'nın, sanki öz be öz Finliymiş gibi bu ülkede sahiplenilmiş olması. Her köşeye bir "Santa Claus Evi" kondurulmuş. SAUNADAN ÇIKMIŞ ÇIPLAK KIZLARLA ÇARPIŞMA OLASILIĞI! Finlandiya'nın dünya çapında bir başka zenginliği ise saunası. Finli başına bir sauna düşüyor. İnsanlar, soğukla evde kendilerini hemen saunaya atarak mücadele ediyor. Saunada terledikten sonra da, ayakları buza yapışmasın diye birer yünlü çorap giyerek, donmuş göle koşuyorlar. 100 derece sıcak saunadan, 0 derece donmuş suya... Denemeye değer mi? Ölen olmuyor, üstelik sarhoşsan ayılıyorsun. Ayrıca sadece ayakta yün çorapla soğuk göle koşarken, kadınlar saunasından aynı amaçla çıkmış çıplak Finli kızlarla çarpışma şansı da var!

#

13 Ara 2010 - 00:00 - Turizm


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber