Dünya turizmi bakın ilk yarıda ne kadar büyüdü?

2014 yılının ilk yarısında uluslararası turizm hareketleri yüzde 4.6 büyüyerek 517 milyona ulaştı. UNWTO Genel Sekreteri Taleb Rifai, 2010-2020 yıllarını kapsayan uzun vadeli büyümenin yılda ortalama yüzde 3.8 olacağını söyledi

2014 yılının ilk yarısında uluslararası turizm hareketleri yüzde 4.6 büyüyerek 517 milyona ulaştı. UNWTO Genel Sekreteri Taleb Rifai, 2010-2020 yıllarını kapsayan uzun vadeli büyümenin yılda ortalama yüzde 3.8 olacağını söyledi. Birleşmiş Milletlere bağlı Dünya Turizm Örgütü'nün (UNWTO) yayımladığı Turizm Barometresi'ne göre, 2014'ün Ocak-Haziran aylarını kapsayan ilk yarısında dünya çapında uluslararası turizm hareketleri, geçen yılın aynı döneminden 22 milyon artarak yüzde 4.6 büyüdü ve 517 milyona ulaştı. Turizm Barometresi'ne göre en güçlü büyümeyi yüzde 8 ile Güney Asya ve Kuzey Avrupa, yüzde 7 ile kuzeydoğu Asya ve Güney Akdeniz bölgeleri eldi etti. Söz konusu bölgeleri yüzde 6'lık büyümeyle  Amerika, yüzde 5 ile Asya ve Pasifik ve Avrupa bölgeleri izledi. UNWTO Genel Sekreteri Taleb Rifai, bu sonuçların son yıllardaki turizmin performansının olumlu bir seyir izlediğini gösterdiğini belirterek, "Bu gelişme dünya çapında kalkınma ve ekonomik fırsatları ifade ediyor. Jeopolitik ve ekonomik sorunlara rağmen, uluslararası alanda turizm varışları 2010'dan beri yılda ortalama yüzde 5'lik artışlar kaydetti. Bu trend, daha fazla çevrilen ekonomik büyüme, daha fazla ihracat ve daha fazla iş anlamına geliyor" dedi. Rifai, UNWTO uzmanlarının bu yılın başında turizmdeki büyümeyi yüzde 4 olarak tahmin ettiğini hatırlatarak, "UNWTO olarak 2010-2020 yıllarını kapsayan uzun vadeli büyümenin ise yılda ortalama yüzde 3.8 olacağını tahmin ediyoruz" diye konuştu.

EBOLA AFRİKA'YI OLUMSUZ ETKİLEDİ

UNWTO Genel Sekreteri Taleb Rifai uzmanların, bu yıl Kuzey Afrika'daki büyümenin yüzde 4 seviyesinde olacağını tahmin ettiğini belirtiyor. Bölgede görülen Ebola virüs salgınından dolayı büyümenin yüzde 3 olarak gerçekleştiği kaydeden Rifai, "Virüs salgını bölgenin imajını zedelediği ve bölgeye seyahatleri etkiledi. Bu konuda oluşan yanlış algılamalar, bölge ekonomisini olumsuz etkiledi. Gereksiz yasak ve uyarılar özellikle seyahat ve turizm sektöründe zorluklara neden oldu" diye konuştu. Yılın ilk yarısında uluslar arası turizm harcamaları da arttı. Turizm Barometre'sine göre gelişmiş ekonomilerden İtalya'da turizm harcamaları yüzde 8, Avustralya pazarlarda yüzde 7, ABD pazarında yüzde 5 ve Fransa ile Kanada'da ise yüzde 3 arttı. Gelişmekte olan pazarlardan Çin ve Rusya Federasyonu'nda geçen yılın tamamında turizm harcamaları sırasıyla yüzde 26 ve yüzde 25 olarak gerçekleşmişti. Talebin hala güçlü olduğu söz konusu pazarlardan Çin'de bu yılın yarısında turizm harcamaları yüzde 16, Rusya'da ise yüzde 4'lük artışlar kaydetti. (Kerem Köfteoğlu)

17 Eyl 2014 - 09:48 - Turizm


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber