Turizm Yatırım Belgesi nedir, nasıl alınır?

Turizm tesislerinin belgelendirilmesi konusu iki dönemde incelenebilmektedir. Turizm belgeleri, yatırım dönemi ve işletme dönemi olmak üzere iki farklı dönemlerde ilgili Bakanlık tarafından verilmektedir. Turizm yatırımlarına başlamadan önce yani yatırım döneminde,

Turizm Yatırım Belgesi

alınması

gerekmektedir.

Turizm Yatırım Belgesi ise

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından işletmelerin yapmış olduğu beyana göre verilen bir belgedir.

Turizm yatırım belgesinin Bakanlıkça verilebilmesi için ise işletmelerin hazırlamış olduğu bilgi ve belgelerin, turizm yönetmeliklerinde belirtilen kriterleri sağlamış olmaları gerekmektedir. Turizm yatırım belgesi, yatırım teşvik belgesi talep eden işletmelerden, turizm kredisi talep eden işletmelerden, turizm sektörüne yönelik hibe başvurusu yapan işletmelerden, ilgili kamu kurumu ve kuruluşu tarafından zorunlu olarak istenen bir belgedir. Bir başka deyişle, Turizm Yatırım Belgesi 21.06.2005 tarih ve 25852 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren

turizm tesislerin belgelendirilmesine ve niteliklerine ilişkin yönetmeliğe göre

, ilgili Bakanlıkça turizm tesislerine yatırım aşamasında verilen bir belgeyi ifade etmektedir.

Turizm yatırım belgesi almak isteyen işletmelerin yapacakları öncelikli işlem ise yapılacak yatırıma yönelik turizm yatırım belgesi veriliyor mu verilmiyor mu bunu belirlemeleri gerekmektedir. Sonraki işlemleri ise gerekli bilgi ve belgeleri hazırlamak ve başvurularını yapmak olacaktır. 01.06.2019 tarihinde

Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğe göre ise i

lgili Bakanlıkça,

Turizm Yatırımı Belgesi

verilmesi için yapılan başvurularda aşağıda belirtilen bilgi ve belgeler aranmaktadır;

1-Talebin gerçek kişi adına yapılması halinde Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası, tüzel kişilik adına yapılması halinde ticaret sicil ve vergi sicil numaraları.

2-Tesisin adı, yatırımın amacı, yeri, süresi, kapasitesi, tür ve sınıfına ilişkin beyanlar ile kısmi turizm işletmesi veya turizm işletmesi belgesi başvurusuna kadar işletme faaliyeti gösterilmeyeceğine ilişkin taahhüt.

3-Başvuru sahibinin imza beyannamesi veya imza sirküleri.

4-İsim tescili yapılmış ise tescile ilişkin belge.

5-Yatırımın

kamu taşınmaz

üzerinde yapılması durumunda; yatırımcı, yatırım süresi, sınıfı ve kapasitesi konularında ilgili kurum veya kuruluşun uygunluk yazısı.

6- Özel konaklama tesisleri için yatırımın gerçekleştirileceği taşınmazın, korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tescilli olduğuna ilişkin ilgili kurum veya kuruluştan alınacak belge.

7-Termal tesisler ve sağlıklı yaşam tesisleri için ilgili kurum veya kuruluştan alınacak izin yazısı veya belgesi.

8-Tahsisli kamu taşınmazları hariç tapu örneği, talebin mülkiyet sahibi dışındaki gerçek veya tüzel kişilerce yapılması halinde yatırıma konu taşınmazda talep edilen tesisin yapılmasına izin veren sözleşme veya muvafakatname ile mal sahibinin imza sirküleri veya imza beyannamesi.

Yukarıda belirtilen belgeler temin edildikten sonra Kültür ve Turizm Bakanlığına müracaatta bulunmanız gerekiyor. Müracaatınız incelenerek herhangi bir eksik görülmediği takdirde olura sunulmaktadır. Olur aldıktan sonra ise tarafınıza harç yazısı yazılacaktır. Harç yatırıldıktan sonra da belge hazırlanarak imzaya sunulmaktadır.

Bununla birlikte, yönetmeliğe göre, özel tesislere, gastronomi tesislerine, apart otellere, pansiyonlara ve korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olan yapılarda yer almayan özel konaklama tesislerine turizm yatırımı belgesi verilmemektedir. Ayrıca, işletme faaliyeti gösteren tesisler için de turizm yatırımı belgesi talebinde bulunulamaz.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Zeki Doğan - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Alanya Belediye Başkanlığı anketi - Alanya'nın nabzını tutuyoruz! Siz kime oy verirdiniz?
Tüm anketler

Çorum Haber