Turizm işletmelerinde emlak vergisi muafiyeti

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun 5/b maddesi hükmü uyarınca

turizm işletmelerine geçici emlak vergisi muafiyeti

getirilmiştir. Tatbiki bu muafiyetten her turizm işletmesi yararlanamamaktadır. Bu muafiyetten yararlanabilmeniz için bazı şartlara haiz olmanız gerekmektedir.

Bu şartlar nelerdir;

*Gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olmanız gerekiyor.

*Elinizde turizm işletme belgesi olacak ve belgeyi ilgili yerlere onaylatmanız gerekiyor. Turizm işletme belgesi ise, turizm sektörü yatırımlarında, turizm tesislerinin yatırımlarının tamamlanıp işletmeye geçildiği anda alınacak bir belgedir. Turizm işletme belgesi turistik tesisin mevzuata uygun niteliklerde yapıldığını ve en uygun şekilde işletmeye geçildiğini gösterir bir belgedir. Turizm işletme belgesi doğrudan verileceği gibi turizm yatırım belgesinin turizm işletme belgesi ne dönüşmesi ile de gerçekleşebilmektedir. Turizm işletme belgesi almak için ise,
başvuru dilekçesi, tesis tanıtım raporu, tapu, kiralıksa kira kontratı, şirketi temsil ve ilzama yetkili kişilere ait noter tasdikli imza sirküleri, işyeri açma ve çalışma ruhsatı (noter onaylı), ticaret sicil gazetesi gibi evraklara ihtiyaç bulunmaktadır. Bu evraklarla beraber Kültür ve Turizm Bakanlığına müracaat ederek bu belgeyi alabilirsiniz. 2019 yılında yönetmeliğin değişmesinden dolayı başvuru da e-devlet üzerinde yapılacaktır.

*

Emlak vergisi muafiyetinden yararlanacağınız mevcut bina veya binalarınızın turizm işletmeleriniz içerisine dâhil olması ve Turizmi Teşvik Kanunu’nda

belirlenen amaçlara

tahsis edilmesi gerekiyor.

*Turizm işletme belgesinin

alındığı yıl içinde veya bütçe yılının son 3 ayı içerisinde ilgili belgeyi almanız durumunda olayın başladığı tarihten itibaren 3 ay içerisinde faaliyette bulunduğunuz bölgedeki

belediyeye

bildirim yapmanız gerekiyor.

Süresinde bildirimde bulunulmaması halinde muafiyet, bildirimin yapıldığı yılı takip eden bütçe yılından itibaren geçerli olacak ve bu takdirde bildirimin yapıldığı bütçe yılının sonuna kadar geçen yıllara ait muafiyet hakkı düşecektir.

Sevgili hemşerilerim, turizm amaçlı işletmeleriniz için emlak vergisi ödemek istemiyorsanız ve yukarıda belirtilen şartlara haiz iseniz, hemen gerekli belgeleri temin edin ve Alanya Belediyesi’ne başvurunuzu yapınız. Başvurunuzu yaptıktan sonra Belediye, gerekli incelemeleri yapacak ve belirtilen şartlara haiz olmanız durumunda sizden 5 yıl boyunca emlak (bina) vergisi almayacaktır. Bir anlamda sizler, 5 yıl boyunca emlak vergisi ödemesinden kurtulacaksınız. Nakit sıkıntısı yaşadığınız bugünlerde sizlere kısmen de olsa bu muafiyetin yararlı olacağını düşünüyorum.

Elinde turizm işletmesi belgesi olan işletmeler, bu vergi muafiyeti dışında başka avantajlara da sahip olabilmektedirler. Örneğin, bina inşaat harcı istisnası, döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetlerde vergi, resim ve harç istisnasından yaralanabilmektedirler. Ayrıca, tütün ve alkol piyasası düzenleme kurulu mevzuatınca bu belgeyi elinde bulunduran işletmeler, mesafe şartı veya işyeri açma ve çalışma ruhsatı aranmadan alkollü içki satış izni alabilmektedirler.

Bol kazançlı günler dilerim.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Zeki Doğan - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Alanya Belediye Başkanlığı anketi - Alanya'nın nabzını tutuyoruz! Siz kime oy verirdiniz?
Tüm anketler

Çorum Haber