Tüketiciler mutlaka örgütlenmeli

ÜLKEMİZİN

de içinde bulunduğu, adına serbest piyasa denilen, ancak birkaç yüz tane tekelin hakim olduğu bir ekonomik sistemde yaşıyoruz.

"Tüketim toplumu" da denilen bu sistemde özel girişimcilerin ve firmaların amacı kâr etmek ve sermaye birikimi sağlamaktır.
Piyasaların belirleyici ve yönlendirici gücü piyasaya hakim durumda bulunan tekellerin, kartellerin ve tröstlerin elindedir.
Piyasaya hakim durumda bulunan bu güçler, TV ve gazete başta olmak üzere her çeşitkitle iletişim aracından oluşan medya gücünü de kullanarak kendi çıkarları doğrultusunda mal ve hizmetlerin reklamını yaparlar.
Bu reklamlarla tüketiciler istenildiği gibi yönlendirilir, tüketicilerin tüketim eğilimleri belirlenir.
Genç tüketiciler başta olmak üzere, tüm tüketiciler marka tutkunu ve tutsağı haline getirilmeye çalışılır.
Genellikle bu reklamlar aldatıcı, yanıltıcı ve istismar edicidir.
Gençler, kadınlar ve çocuklar başta olmak üzere tüm tüketiciler gereksiz, yanlış, sağlıksız ve güvensiz tüketimin hem aracı hem de hedefi olurlar.
Özellikle de dünya pazarında hakim durumda bulunan büyük tekellerin çok güçlü araştırma laboratuarları bulunmakta, bu şirketlerde çeşitli üniversitelerden bilim insanları çalıştırılmaktadır.
Ancak, bilim ve teknoloji bu şirketlerin çıkarları doğrultusunda kullanılmaktadır.
Bilimsel veriler çarpıtılmakta, saklanmakta ve tüketiciler aldatılmakta ve yanıltılmaktadırlar.
Böyle bir piyasada tüketiciler tek başlarına zayıf ve güçsüzdürler.
Piyasada on binlerce mal ve hizmet üretilmektedir.
Piyasadaki bu karmaşık, aldatıcı ve yanıltıcı uygulamalar karşısında tüketicilerin mal ve hizmetlerin özelliği, riski, tehlikesi ve fiyat oluşumu hakkında tek başlarına yeterli ve doğru olarak bilgi sahibi olmalarına olanak yoktur.
Diğer taraftan, ekonomik ve sosyal politikalar piyasaya hakim olan güçler tarafından belirlenmektedir.
Bu politikaların sonucu olarak dar gelirli, örgütsüz ve güçsüz tüketiciler büyük sıkıntılara düşürülmekte, yoksulluk ve açlık yaygınlaşmaktadır.
Özellikle de dünya piyasasına hakim firmaların çıkarları ve istekleri doğrultusunda politika belirleyen IMF, Dünya Bankası ve Dünya Ticaret Örgütü gibi kuruluşların Türkiye ve benzeri gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelerdeki uygulamaları bu ülkelerin ekonomik ve sosyal yönden yıkımına yol açmaktadır.
Tüketicilerin tek başlarına yaşanan bu olumsuzluklara ve piyasanın hakim güçlerine karşı mücadele etmesi ve başarılı olması olanaklı değildir.
Bu nedenle tüketiciler piyasaya hakim olan tekel ve kartellerin haksız, aldatıcı, yanıltıcı ve istismar edici uygulamalarına karşı kendilerini savunabilmek, haklarını öğrenebilmek, kullanabilmek ve geliştirebilmek. sağlığını ve güvenliğini tehlikeye ve riske sokan mevcut olumsuzlukların etkisinden kurtulabilmek, mal ve hizmet üreten kamu ve özel firmaların tüketici haklarına saygılı olmasını sağlayabilmek, mal ve hizmetler hakkında eksiksiz ve doğru bilgiye sahip olabilmek, reklamların etkisinde kalarak yanlış tüketime yönlendirilmemek, amaca uygun kaliteli, ucuz, sağlıklı ve güvenli mal ve hizmet üretilebilmesi, yoksulluğun ve açlığın ortadan kaldırılabilmesi, sağlıklı bir çevre, sosyal devlet politikalarının uygulanabilmesi, tüketicilerle ilgili politikalar ile ekonomik ve sosyal politikalarda etkili ve söz sahibi olabilmek için örgütlenmek zorundadırlar.
Tüketici örgütleri, firmalardan kamu kurum ve kuruluşlarından, siyasi partilerden bağımsız dernek, vakıf yada federasyon adı altında örgütlenen gönüllü demokratik kitle örgütleridir.
Tüketici örgütleri partiler üstü bir özelliğe sahiptirler.
Ülkemizde tüketici örgütlenmesi 1990’lı yıllarda başlamıştır.
Henüz gelişme dönemindedir.
Ülkemizin ve ülkemizde yaşayan tüketicilerin gerçekten etkili, güçlü, bağımsız bir tüketici hareketine gereksinimi vardır.
Ülkemizde güçlü, etkili ve bağımsız bir tüketici hareketi mutlaka yaratılmalıdır.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Cemal Şencan - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Alanya Belediye Başkanlığı anketi - Alanya'nın nabzını tutuyoruz! Siz kime oy verirdiniz?
Tüm anketler

Çorum Haber