Bilgisayarınıza bunu yüklediyseniz hemen şimdi kaldırın

Dünya genelinde popüler olan Hola Better Internet'in kullanım sırasında arka planda size çaktırmadan internet bant genişliğinizi sattığı ve kullanıcılarını botnet'e dönüştürdüğü ortaya çıktı. Peki bu nasıl oluyor?

Chrome

ve Firefox'un popüler eklentilerinden Hola Better Internet, bulunduğunuz konumda sunulmayan internet hizmetlerini kullanmanıza izin veren bir tür VPN aracı. Ancak eklenti, arka planda haberiniz olmadan bant genişliğinizi satıyor ve kullanıcılarını botnet'e (zombi bilgisayara) dönüştürüyor. Hola Better Internet eşten eşe VPN hizmeti olduğu için Hola'yı kullanan kullanıcılar arasında yönlendirmeler yapılıyor. Örneğin Fransa'da bu eklentiyi kullanan bir kişi ile İtalya'da kullanan bir kişi birbirlerine yönlendirilerek bu şekilde farklı konumlardan internet kullanmış oluyorlar. Eğer Hola Better Internet'e premium hesabınız var ise Hola'nın sahip olduğu sunuculardan yönlendirme alıyorsunuz. Fakat birçok kişi ücretsiz sürümünü kullandığı için başka kullanıcıların çıkış noktası olan bir sunucu gibi oluyorlar. Sizin çıkış noktası olmanız dolayısıyla sizin internet bağlantınız üzerinden bağlanan herhangi birinin yaptığı her internet bağlantısı sizin sorumluluğunuza giriyor. Yani yasa dışı bir şey yapmak, ülkemizde illegal olarak görünen bir bağlantı kurmak sanki sizin bağlantıyı kuruyormuş gibi görüleceği için hüküm giyen de siz olabilirsiniz. Aslında bu durum Hola'nın ilk vukuatı değil. Hizmet daha önce kullanıcıların web tarayıcılarına "reklam enjekte ederken" yakalanmıştı. Ücretsiz VPN hizmetlerinin reklam, kısıtlı bant genişliği gibi çeşitli dezavantajlarla geldiği doğru, ancak "para vermiyorsanız, ürün sizsiniz" sözü burada tam anlamıyla geçerli oluyor. Bu yüzden Hola'yı kullanmanızı önermiyoruz.

02 Haz 2015 - 12:34 - Teknoloji


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber