Spor kulüplerine bağış ve yardım yapmanın, sponsor desteği sağlamanın vergisel avantajları

Gelir Vergisi Kanunun 89. ve Kurumlar Vergisi Kanunun 10. maddeleri uyarınca, kamu yararına çalışan dernek statüsüne sahip spor kulüplerine makbuz karşılığında yapılan bağış veya yardımların toplamının o yıla ait yıllık beyanname ile bildirilen gelirlerin veyakurum kazancının %5’ine kadar olan kısmı, gelir veyakurumlar vergisi beyannamesinde ayrıca gösterilmek şartıyla gelir vergisi mükellefleri için beyan edilen gelirlerden, kurumlar vergisi mükelleflerince kurum kazancından indirim konusu yapılabilmektedir. Söz konusu bağış ve yardımların matrahtan indirilebilmesi için isebu bağış ve yardımların; 
Makbuz karşılığı olması,
Karşılıksız yapılması,
Sadece ilgili dönem gelirlerinden veya kazancından indirilmesi,
Beyannamede ayrıca gösterilmesi, gerekmektedir.
Bununla birlikte, kurum kazancından ilgili yılda indirilemeyen bağış ve yardımların sonraki yıla nakledilmesi veya sonraki yıla ait beyan edilen gelirlerden veya kurum kazancından indirilmesi söz konusu değildir. Kurum kazancının %5’ine kadar olan kısmı ise,Ticari bilanço kârı – (iştirak kazançları istisnası + geçmiş yıl zararları), formülünden yararlanarak hesaplanacaktır.
Spor kulüplerine bağış ve yardım yapmanın sağladığı bu vergi avantajları dışında vergi kanunlarımızda mükelleflere başka konularda da vergi avantajı sağlayan düzenlemeler bulunmaktadır. Örneğin, yine, GVK’nun 89. ve KVK’nun 10.maddeleri uyarınca,  13.3.2004 tarihinden itibaren 3289 sayılı Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ile 17.6. 1992 tarihli ve 3813 sayılı Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun kapsamında yapılan sponsorluk harcamalarının; amatör spor dalları ile ilgili olanlar için tamamı(%100’ü), profesyonel spor dalları ile ilgili olanlar için % 50'si gelir vergisi mükelleflerince yıllık beyanname ile bildirilen gelirden, kurumlar vergisi mükelleflerince  de beyan edilen kurum kazancından indirebilmektedir.
Bununla birlikte,sponsorluk harcamaları, ticari kazancın elde edilmesi ile doğrudan ilişkili olmayan veya ilişkisi ölçülemeyen, sosyal amacı öne çıkan harcamalar olarak kabul edildiği için aşağıda belirtilen harcamalar ancak vergi kanunlarımızca sponsorluk harcaması olarak kabul edilmektedir;
Resmi spor organizasyonları için yapılan saha, salon veya tesis kira bedelleri,
Sporcuların iaşe, seyahat ve ikamet giderleri,
Spor malzemesi bedeli,
Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün uygun göreceği spor tesisleri için yapılan ayni ve nakdi harcamalar,
Sporcuların transfer edilmesini sağlayacak bonservis bedelleri,
Spor müsabakaları sonucuna göre sporculara veya spor adamlarına prim mahiyetinde ayni ve nakdi ödemeler.

Kıymeti hemşerilerim, bugün Alanyaspor lider. Yarın ise şampiyon olabilir. Bu nedenle kulübün size bugün daha çok ihtiyacı var. Kulübünüze destek vermek için, kulübünüze ait kombine bilet ve kulüp logosunu taşıyan ürünlerini aldığınızı biliyorum. Takdir edersizinki bunlar yeterli değil. Alanyaspor’un, mali açıdan çok daha güçlü olması ve taraftarlarını daha mutlu edecek sonuçlar alması için her zaman sizlerin desteğine ihtiyacı vardır. Bu nedenle, biliyorsunuz dönem sonu yaklaşıyor, gelin bir gelir vergisi veya kurumlar vergisi mükellefleri olarak Alanyaspor’a bağış ve yardımlar yapın, kulübün bazı harcamalarına sponsor olun. Sponsor olmanın, yardım ve bağış yapmanın manevi hazından yaralanmanın yanında, kanunların size tanıdığı  veyukarıda belirtiğimiz vergi avantajlarından da yararlanın.

Nasıl bir vergi avantajı sağlayabiliriz? Bir örnek üzerinde anlatmaya çalışalım.Kurumunuzun 2019 yılı sonunda 5.000.000 TL Ticari karelde ettiğini ve bu yıl içinde Alanyaspor’a da 500.000 TL’liksponsor desteği sağladığını varsayalım;

Kurum kazancınız(mali kar), 5.000.000 TL (Ticari kar) + 500.000 TL(kanunen kabul edilmeyen gider olduğu için)= 5.500.000 TL olacaktır. Kurumlar vergisi ise 5.500.000 TL- 250.000 TL(500.000 TL x 0.50)= 5.250.000 TL üzerinden hesaplanacaktır(beyanname üzerinden indirime tabi olduğu için). Bu durumda ödeyeceğiniz kurumlar vergisi de, 5.250.000 TL x 0.22= 1.155.000 TL olacaktır. Söz konusu düzenleme olmasaydı ödeyeceğiniz kurumlar vergisi tutarı 5.500.000 TL x 0.22= 1.210.000 TL olacaktır. Fakat, bu düzenleme ile 55.000 TL daha az kurumlar vergisi ödeyebiliyorsunuz.
Kurumunuz 500.000 TL’lik bu desteği, bağış ve yardım olarakAlanyaspor’ayapmış olsa da, yine aynı vergi avantajını sağlayacaktır. Çünkü, kurumunuzun ayrıca iştirak kazancı ve geçmiş yıllara ait zararı olmadığı için üzerinden %5 oranında indirime tabi tutacağınız kurum kazancınız(Ticari bilanço kârı-5.000.000 – iştirak kazançları istisnası-0 + geçmiş yıl zararları-0),  5.000.000 TL olacaktır. Bu durumda indirim tutarı 5.000.000 TL x 0.05= 250.000 TL, kurumlar vergisi matrahı 5.500.000 TL-250.000 TL= 5.250.000 TL, ödenecek kurumlar vergisi de 5.250.000 TL x 0.22= 1.155.000 TLşeklinde hesaplanacaktır
Kıymeti hemşerilerim sonuç olarak  şunu söylemek istiyorum. Herkesin bildiği benim de çok sevdiğim bir söz var. “VEREN EL TOPLAYAN ELDİR”Unutmayın, çok kazanmak ve toplamak için de vermek gerekiyor. Bol kazançlı günler dilerim….

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Zeki Doğan - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Alanya Belediye Başkanlığı anketi - Alanya'nın nabzını tutuyoruz! Siz kime oy verirdiniz?
Tüm anketler

Çorum Haber