Sanat nedir, sanatçı kimdir?

"

SANATÇI

, toplumda uzun çalışma ve uğraşlardan sonra alnında ışığı ilk hisseden insandır.”

Mustafa Kemal Atatürk

Bu yazımızda sanat nedir, hangi dallardan oluşur, sanatçı ve zanaatkâr arasındaki farklar nelerdir konularını ele alacağım. Lakin konu tek yazıyla anlatılamayacak kadar geniş. Bu sebeple, konuyu temel tanımlarla ifade etmeye çalışacağım.

Öncelikle; sanat nedir?

Türk Dil Kurumu sözlüğündeki tanım: Bir duygu, tasarı, güzellik vesairenin anlatımında kullanılan yöntemlerin tamamı veya bu anlatım sonucunda ortaya çıkan üstün yaratıcılık, şeklinde…

Sanat eseri nedir, konusu biraz daha geniş bir kavram olmakla birlikte, insanda estetik heyecan yaratan, insanda güzel hisler uyandıran nesne, eser, duygu ya da düşünce şeklinde kısaca ifade edilebilir…

SANAT DALLARI NELERDİR?

1. Sanat ---- Resim ve Heykel
2. Sanat ---- Müzik
3. Sanat ---- Tiyatro
4. Sanat ---- Dans
5. Sanat ---- Edebiyat
6. Sanat ---- Mimari
7. Sanat ---- Sinema

Biraz açmak gerekirse kısaca;
1) Resim ve Heykel: Yedi sanattan ilki ve en eskisidir. Resim, varlıkların, doğa görünüşlerinin kalem, fırça ve boya gibi araçlarla bez, kâğıt vb. üzerinde yapılan biçimi. Heykel: Alçı, taş, balmumu gibi araçlarla meydana getirilmiş üç boyutlu, estetik şekillerdir

2) Müzik: Birtakım duygu ve düşünceleri belli kurallar çerçevesinde uyumlu seslerle anlatma sanatı; bu biçimde düzenlenmiş seslerden oluşan eserlerin okunması veya çalınması olarak tanımlanır.
3) Tiyatro:

Geniş anlamı içinde, dram sanatının yönetmen, oyuncu, tasarım sanatçıları, uygulayıcılar, uzmanlar ve seyircinin etkileşimi ile ortaklaşa üretilmesi.

Yunanca, görülen veya bakılan yer. Sahne anlamına gelen “tea” kelimesinden türemiştir. Yunanca drama kelimesi, hayattan alınma tiyatro vakası demektir.
4) Dans:

Müzik temposuna uyularak yapılan ve estetik değer taşıyan düzenli vücut hareketleri, raks

.

5) Edebiyat: Sanatça

, yani insanda estetik duyguyu heyecana getirecek değerde meydana getirilmiş şiir, sahne eseri, hikâye, roman, söylev gibi nazım veya nesir halindeki eserlerin hepsi.

6) Mimari: Barınmak veya başka amaçlarla kullanılmak için yapılmış her türlü mimarlık eseri, bina.
7) Sinema: İzleyicilerin filmleri topluca görebilmeleri için özel olarak yapılmış yapı. Herhangi bir devinimi, düzenli aralıklarla parçalara bölerek bunların resimlerini saptama, sonra bunları gösterici yardımıyla karanlık bir yerde görüntülük üzerine yansıtarak devinimi yeniden oluşturma işi.

Sanat nedir konusu, birbirinden farklı tanımlamalara sahip olsa da, benim en sevdiğim ve en basit tanım, konservatuvar yıllarımda okuduğum Rus yazar Leo

Tolstoy’un “Sanat nedir?” adlı kitabında ifade ettiği;

eserin yaratıcısı ile onu algılayan kişi arasındaki duygu alışverişidir

sözü…

SANAT NEDİR, ZANAAT NEDİR, ARALARINDAKİ FARK NELERDİR?

Pek çok kişi ikisinin aynı anlama geldiğini düşünse de öyle değildir.

“Sanat”, insanların hayal dünyasında yer alan güzellikleri, duygularını, düşüncelerini, yaşadıklarını ya da hissettiklerini görsel, biçimsel ve sözel yöntemlerle ifade etmesiyken, “Zanaat” insanların maddeye olan ihtiyaçlarını gidermek için yapılan, eğitim, beceri, deneyim ve ustalık gerektiren işlere zanaat denilmektedir.

SANAT VE ZANAAT’IN TEMEL FARKLARI

- Sanat eseri para için yapılmaz

- Sanat eseri çoğunlukla bir kere yapılırken zanaat eseri ayrıca bir meslek olduğundan ve para amacı güdülerek yapıldığından istenildiği kadar tekrar edilebilir.

- Sanat eserleri kendine özgüdür, genellikle tektir ve eşi yoktur.

- Zanaat eserleri ise birden fazladır ve istendiği zaman sayısı arttırılabilir.

- Sanatta yaratıcılık ön koşuldur.

- Zanaatte yaratıcılıktan ziyade, eğitim ve ustalık önemlidir.

- Zanaatte ise aynı şeylerin sürekli olarak yenileri yapılır.

- Sanatçının eserlerinde hisler ön plandadır.

- Zanaatkar ise belirli bir plan ve program dahilinde eserlerini meydana getirir.

- Sanat eserinin yapılmasının ana amacı güzellik ve estetiktir.

- Zanaatçı eserini bir fayda sağlamak ve para karşılığı satmak için meydana getirir.

- Zanaatkârlık bir meslektir ve bu sebeple de zanaatçı doğal olarak para kazanmayı hedefler.

Tüm bu farklılıklara karşın sanat ve zanaat arasında benzerlikler de vardır. En önemli benzerlik ise her ikisinin de yetenek ve emek ve beceri gerektirir ve yine her ikisinin de temelinde tasarım yatmaktadır.

Kısacası sanat yaratıcılık, zanaat ise ustalıktır

PEKİ, İNSAN NEDEN SANATLA UĞRAŞIR?

En temelde iki nedenle:

1-

Estetik nedenler: Estetik, bireyde ayırt edici kuvvettir. Estetik daima güzeli bulmaya çalışır. İnsanın yaşadığı çevreyi güzelleştirme ihtiyacı insanı sanatla ilgilenmeye yönlendirir.

2- Psikolojik nedenler: İnsanı, diğer canlılardan farklı ve üstün kılan tasarım ve yaratma yeteneğidir. İnsan ortaya koyduğu yapıtlarla mutlu olur ve yaşadığı ortamı dönüştürmek ister. Bu şekilde kendini ifade eder.

Sanat konusu, tabi ki tek yazıyla ifade edilemeyecek kadar geniş fakat temel kavramları bilmekte fayda var.

TÜRKİYE’DE SANAT HAREKETLERİ VE ANKARA DEVLET KONSERVATUVARI

Bir sonraki yazımda, Türkiye Cumhuriyetinin en önemli sanat kurumu olan ve

1936 ‘da Atatürk’ün talimatı ile kurulan Ankara Devlet Konservatuvarı sürecinden başlayarak, “Konservatuvar Eğitimi” konusunu anlatacağım.

Bekleriz efendim.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Yasin Kınay - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Alanya Belediye Başkanlığı anketi - Alanya'nın nabzını tutuyoruz! Siz kime oy verirdiniz?
Tüm anketler

Çorum Haber