Mevsimsel geçişlerin insan üzerindeki etkileri nelerdir?

Geleceğiniz bulutlu, ilişkileriniz ise fırtınalı olabilir.  Tıpkı hava durumu gibi. Peki hava durumu duygusal atmosferimizi etkiler mi, hava durumunun insan psikolojisi üzerindeki etkileri Nelerdir? ALKÜ Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Veysel Doğan duygularımız ile doğa arasındaki ilişki hakkında bilgi verdi

İNSAN

psikolojisinin hava durumu ve mevsimlere bağlı olabileceğini ispatlayan çalışmalara bakıldığı zaman havanın güneşli olduğu günlerde insanların daha olumlu ve daha mutlu oldukları gözlenmiştir. Özellikle bahar aylarında insanların enerjisi fark edilir derecede değişim göstermektedir. Elbette bu genellemeye dahil olmayan bahar depresyonu yaşayan, kışın daha rahat ve mutlu hisseden kişiler de vardır.

BİPOLAR HASTALIĞI

OLANLARIN BAHAR AYLARINDA ATAK GEÇİRME RİSKİ ARTMAKTADIR”

Sürekli kapalı alanda durma zorunluluğu içinde olmak, insan fizyolojisi ve psikolojisi acısından olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir. Bahar döneminde kişi öncelikle kısa günlerin oluşturduğu hareketsiz hayat düzenini kademeli bir şekilde hareketlendirmelidir. Değişen havanın kararma saati ile uyku düzenini kademeli bir şekilde ayarlamalıdır. Sıcak havalarda vücudun su kaybı daha fazla olabileceği için kış aylarına göre daha fazla su içmesi kişinin fizyoloji ve psikolojisinin daha iyi olmasını sağlamaktadır.Bipolar hastalığı olanların bahar aylarında atak geçirme riski artmaktadır. Bu nedenle bu hastaların bahar döneminde stresten uzak durmaya ve uyku düzenini bozmamaya özen göstermeleri gerekmektedir.

SIVI TÜKETİMİNE DİKKAT!

Günlük 20-40 dakikalık açık havada tempolu yürüyüş ve 2-3 litre su tüketimi insanın daha iyi hissetmesi için güzel bir başlangıç olacaktır. Yaz mevsiminde sıvı tüketiminin yeterince olmadığı zamanlarda aşırı terleme nedeniyle vücut elektrolit dengesinin bozulabilmektedir. Yaşanan bu olay halsizlik, yorgunluk, iştah kaybı, isteksizlik hissinin yanında çabuk öfkelenme gibi davranışların da yaşanmasına neden olabilmektedir. Sıcak havalarda tercih edilecek rahat kıyafetler, vücudu daha konforlu hissettirip, stresi azaltabilir. Hissedilen sıcağın etkilerini azaltmak ve uyum sağlamak öncelikli hedefimiz olmalıdır.“ diye konuştu.

08 May 2019 - 16:13 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

01

Cancanruhi - Kesinlikle katiliyirum size hocam kapali havalar beni deprosyana sokuyor resmen

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 08 Mayıs 16:13

Çorum Haber